Σαν Σήμερα 21/10
Ο Άλφρεντ Νόμπελ, χημικός και βιομήχανος γεννήθηκε στις 21/10/1833 (ώρα 6:40) στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.Αν και η ώρα γέννησης του ανθρώπου που θέσπισε τα ομώνυμα βραβεία δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη, υπάρχουν στο ωροσκόπιο του κάποια δεδομένα που δίνουν μια καλή εικόνα για τη ζωή και το έργο του.Κατ’ αρχάς η γωνιακή θέση του Δία και της Δήμητρας φαίνεται να δίνει απαντήσεις στο γιατί κατόρθωσε να γίνει τόσο γνωστός. Φυσικά με δεδομένο τον κλειστό του χαρακτήρα και το ότι δεν παντρεύτηκε ποτέ του (κάτι που αντίκειται σε κάθε ...νόμο περί Ζυγών) όλη η παραπάνω συλλογισμός ενδέχεται να είναι άνευ αντικειμένου αν για παράδειγμα ο Νόμπελ είχε τον Ωροσκόπο του στο Ζυγό αλλά χαμηλότερα με τον Κρόνο στον 1ο οίκο και τον Πλούτωνα στον 7ο. Το σίγουρο είναι ότι ο Δίας συνέβαλε αποφασιστικά και στη δημιουργία της τεράστιας περιουσίας του.Όμως εκτιμώ ότι το «κλειδί» του ωροσκοπίου του είναι το ταυ-τετράγωνο Άρη-Σελήνης-Δία, ένα ιδιαίτερα «εκρηκτικό» μείγμα που γίνεται ακόμη πιο ...καταστροφικό μέσω της ίδιο-συναστρίας: Στην αστρική του εκδοχή, αυτός ο πλανητικός σχηματισμός «πέφτει» πάνω στον τροπικό Πλούτωνα στον Κριό, δίνοντας μια αντιπροσωπευτική εικόνα για την ανακάλυψη της δυναμίτιδας και τις μάλλον δυσάρεστες συνέπειες της πειραματικής χρήσης της στα εργοστάσια του Νόμπελ.Από τα συχνά δυστυχήματα ο Νόμπελ ήταν για ένα διάστημα ...υπ’ αριθμόν 1 δημόσιος κίνδυνος, ενώ και ο μικρότερος αδελφός του έχασε τη ζωή του σε μια από τις πολλές εκρήξεις.
Στη δυσαρμονική σχέση της Σελήνης με τον Άρη οφείλεται και η μεγάλη επίδραση που άσκησαν στη ζωή του οι γυναίκες με πρώτη και καλύτερη τη μητέρα του, με την οποία διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις μέχρι το θάνατο της.Πρακτικά καμία άλλη γυναίκα δεν μπόρεσε να την «ξεπεράσει» κι αυτός ήταν ο λόγος που η ερωτική ζωή του Νόμπελ ήταν εξαιρετικά ...λιτή, παρά τις διακρίσεις και την υψηλή κοινωνική του θέση..Ωστόσο η απόφαση του να διαθέσει την περιουσία του για την βράβευση όσων συνέβαλαν στην παγκόσμια ειρήνη οφειλόταν κατά ένα μέρος στην ουσιαστική επιρροή που άσκησε πάνω του η ειρηνίστρια Bertha von Suttner, που εκτός από γραμματέας και συμβουλάτορας υπήρξε και ένας από τους τρεις έρωτες της ζωής του.
Την υπόλοιπη ...ευθύνη φέρνει μάλλον ο Ποσειδώνας (σε τετράγωνο με τον Ήλιο), που συνδέεται γενικότερα με ένα πιο ανθρωπιστικό η καλλιτεχνικό προφίλ. Εξάλλου ο Νόμπελ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία, προς το τέλος της ζωής του μάλιστα, έγραψε το δράμα «Νέμεσις»
Ίδιο-συναστριακά φαίνεται επίσης το πως ο Νόμπελ έγινε φορέας μιας πλανητικής ενέργειας με σπάνια χαρακτηριστικά: Ο αστρικός Ουρανός κάνει σύνοδο με τον τροπικό Ποσειδώνα, μια όψη που στην συμβατική της μορφή (έγινε περίπου το 1820) χαρακτήρισε πολλούς από τους πρωτοπόρους του 19ου αιώνα στις επιστήμες και τις τέχνες.Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τροπικός Ουρανός κάνει σύνοδο και με την Έριδα, έναν πλανήτη που ανακαλύφθηκε πολύ πρόσφατα και κατά τη γνώμη μου συνδέεται άμεσα με την επιστημονική έρευνα.
Γιάννης Ριζόπουλος
Ο Άλφρεντ Νόμπελ, χημικός και βιομήχανος γεννήθηκε στις 21/10/1833 (ώρα 6:40) στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.
Αν και η ώρα γέννησης του ανθρώπου που θέσπισε τα ομώνυμα βραβεία δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη, υπάρχουν στο ωροσκόπιο του κάποια δεδομένα που δίνουν μια καλή εικόνα για τη ζωή και το έργο του.
Κατ’ αρχάς η γωνιακή θέση του Δία και της Δήμητρας φαίνεται να δίνει απαντήσεις στο γιατί κατόρθωσε να γίνει τόσο γνωστός.
Φυσικά με δεδομένο τον κλειστό του χαρακτήρα και το ότι δεν παντρεύτηκε ποτέ του (κάτι που αντίκειται σε κάθε ...νόμο περί Ζυγών) όλη η παραπάνω συλλογισμός ενδέχεται να είναι άνευ αντικειμένου αν για παράδειγμα ο Νόμπελ είχε τον Ωροσκόπο του στο Ζυγό αλλά χαμηλότερα με τον Κρόνο στον 1ο οίκο και τον Πλούτωνα στον 7ο.
Το σίγουρο είναι ότι ο Δίας συνέβαλε αποφασιστικά και στη δημιουργία της τεράστιας περιουσίας του.
Όμως εκτιμώ ότι το «κλειδί» του ωροσκοπίου του είναι το ταυ-τετράγωνο Άρη-Σελήνης-Δία, ένα ιδιαίτερα «εκρηκτικό» μείγμα που γίνεται ακόμη πιο ...καταστροφικό μέσω της ίδιο-συναστρίας: Στην αστρική του εκδοχή, αυτός ο πλανητικός σχηματισμός «πέφτει» πάνω στον τροπικό Πλούτωνα στον Κριό, δίνοντας μια αντιπροσωπευτική εικόνα για την ανακάλυψη της δυναμίτιδας και τις μάλλον δυσάρεστες συνέπειες της πειραματικής χρήσης της στα εργοστάσια του Νόμπελ.
Από τα συχνά δυστυχήματα ο Νόμπελ ήταν για ένα διάστημα ...υπ’ αριθμόν 1 δημόσιος κίνδυνος, ενώ και ο μικρότερος αδελφός του έχασε τη ζωή του σε μια από τις πολλές εκρήξεις.
Στη δυσαρμονική σχέση της Σελήνης με τον Άρη οφείλεται και η μεγάλη επίδραση που άσκησαν στη ζωή του οι γυναίκες με πρώτη και καλύτερη τη μητέρα του, με την οποία διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις μέχρι το θάνατο της.
Πρακτικά καμία άλλη γυναίκα δεν μπόρεσε να την «ξεπεράσει» κι αυτός ήταν ο λόγος που η ερωτική ζωή του Νόμπελ ήταν εξαιρετικά ...λιτή, παρά τις διακρίσεις και την υψηλή κοινωνική του θέση..
Ωστόσο η απόφαση του να διαθέσει την περιουσία του για την βράβευση όσων συνέβαλαν στην παγκόσμια ειρήνη οφειλόταν κατά ένα μέρος στην ουσιαστική επιρροή που άσκησε πάνω του η ειρηνίστρια Bertha von Suttner, που εκτός από γραμματέας και συμβουλάτορας υπήρξε και ένας από τους τρεις έρωτες της ζωής του.
Την υπόλοιπη ...ευθύνη φέρνει μάλλον ο Ποσειδώνας (σε τετράγωνο με τον Ήλιο), που συνδέεται γενικότερα με ένα πιο ανθρωπιστικό η καλλιτεχνικό προφίλ. Εξάλλου ο Νόμπελ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία, προς το τέλος της ζωής του μάλιστα, έγραψε το δράμα «Νέμεσις»
Ίδιο-συναστριακά φαίνεται επίσης το πως ο Νόμπελ έγινε φορέας μιας πλανητικής ενέργειας με σπάνια χαρακτηριστικά: Ο αστρικός Ουρανός κάνει σύνοδο με τον τροπικό Ποσειδώνα, μια όψη που στην συμβατική της μορφή (έγινε περίπου το 1820) χαρακτήρισε πολλούς από τους πρωτοπόρους του 19ου αιώνα στις επιστήμες και τις τέχνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τροπικός Ουρανός κάνει σύνοδο και με την Έριδα, έναν πλανήτη που ανακαλύφθηκε πολύ πρόσφατα και κατά τη γνώμη μου συνδέεται άμεσα με την επιστημονική έρευνα.
Γιάννης Ριζόπουλος