Astrology

Σαν Σήμερα 4/9

Ο Αντονέν Αρτώ, ποιητής, ηθοποιός σκηνοθέτης και θεωρητικός του θεάτρου με ελληνικές ρίζες, γεννήθηκε στις 4/9/1896 (ώρα 8:00) στη Μασσαλία.

Οι όψεις του Ποσειδώνα με τον Ήλιο (σχηματίζουν ένα ανοικτό τετράγωνο), τις αστρικές γωνιακές ακμές του ωροσκοπίου του (το Μεσουράνημα και τον Ωροσκόπο δηλαδή) αλλά και η ευαισθησία της γωνιακής Σελήνης του στον Καρκίνο ήταν η «μαγιά» της καλλιτεχνικής του ιδιότητας.Η αρχική συμπόρευση του με τους υπερρεαλιστές και οι εν γένει αιρετικές και επαναστατικές αντιλήψεις του γύρω από την τέχνη ήταν μάλλον το φυσιολογικό επακόλουθο των ...κρυφών (ίδιο-συναστριακών) όψεων του Ουρανού με τον Ήλιο, τη Σελήνη και τον Άρη.Ανέντακτος και αυτοκαταστροφικός, υπερασπίστηκε φανατικά το δικαίωμα στην ελευθερία. Υπήρξε εισηγητής του «Θέατρου της Σκληρότητας», εννοώντας όχι κάποιο είδος φυσικής βίας αλλά την ωμότητα με την οποία οι ηθοποιοί θα ανάγκαζαν το κοινό να συνειδητοποιήσει την μη εξωραϊσμένη πραγματικότητα της ζωής.

Η ρίζα αυτής της αντίληψης του Αρτώ που ξεφεύγει κατά πολύ από τα δεδομένα της Σελήνης του, βρίσκεται στα τετράγωνα του Ήλιου με τον Άρη και τον Πλούτωνα.Ωστόσο με δεδομένη τη θέση του Ήλιου πάνω σχεδόν στην ακμή του 12ου οίκου, οι συγκεκριμένες όψεις είχαν ουσιαστικές και βαριές συνέπειες στην υγεία του. Η συμμετοχή στο όλο σχήμα του αστρικού Ερμή και της αστρικής Δήμητρας που επίσης φιλοξενούνται στον άξονα της υγείας (6ος-12ος οίκος) αλλά και η επιπλέον επιβάρυνση του αστρικού Ήλιου από το τετράγωνο του με τον Ουρανό, είχαν σαν αποτέλεσμα ένα μακρύ ιστορικό ευπάθειας, τόσο στο φυσικό όσο και στο ψυχικό πεδίο. Ο Αρτώ πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του σε σανατόρια και ψυχιατρικές κλινικές (εκεί εξ άλλου ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με τους «καταραμένους» ποιητές του 19ου αιώνα), αποκτώντας μια μόνιμη εξάρτηση από τα οπιούχα σκευάσματα. Τελικά, στις 4 Μαρτίου του 1948 πέθανε από υπερβολική δόση του αντικαρκινικού φαρμάκου χλοράλ χωρίς να είναι διαπιστωμένο αν επρόκειτο για λάθος η για μια συνειδητή επιλογή του.Το δίδυμο Άρη-Πλούτωνα επέδειξε ανάλογη σκληρότητα και στα θέματα του άξονα που επηρεάζει άμεσα (9ος-3ος οίκος), αφού από τα συνολικά οκτώ αδέλφια του επέζησε μόνο το ένα, ωστόσο χωρίς αυτό η ιδιαίτερη και μοναδική ματιά του Αρτώ στην τέχνη και τη ζωή δεν θα είχε εκδηλωθεί ποτέ.

Γιάννης Ριζόπουλος

 

Ο Αντονέν Αρτώ, ποιητής, ηθοποιός σκηνοθέτης και θεωρητικός του θεάτρου με ελληνικές ρίζες, γεννήθηκε στις 4/9/1896 (ώρα 8:00) στη Μασσαλία.

Οι όψεις του Ποσειδώνα με τον Ήλιο (σχηματίζουν ένα ανοικτό τετράγωνο), τις αστρικές γωνιακές ακμές του ωροσκοπίου του (το Μεσουράνημα και τον Ωροσκόπο δηλαδή) αλλά και η ευαισθησία της γωνιακής Σελήνης του στον Καρκίνο ήταν η «μαγιά» της καλλιτεχνικής του ιδιότητας.
Η αρχική συμπόρευση του με τους υπερρεαλιστές και οι εν γένει αιρετικές και επαναστατικές αντιλήψεις του γύρω από την τέχνη ήταν μάλλον το φυσιολογικό επακόλουθο των ...κρυφών (ίδιο-συναστριακών) όψεων του Ουρανού με τον Ήλιο, τη Σελήνη και τον Άρη.
Ανέντακτος και αυτοκαταστροφικός, υπερασπίστηκε φανατικά το δικαίωμα στην ελευθερία. Υπήρξε εισηγητής του «Θέατρου της Σκληρότητας», εννοώντας όχι κάποιο είδος φυσικής βίας αλλά την ωμότητα με την οποία οι ηθοποιοί θα ανάγκαζαν το κοινό να συνειδητοποιήσει την μη εξωραϊσμένη πραγματικότητα της ζωής.

Η ρίζα αυτής της αντίληψης του Αρτώ που ξεφεύγει κατά πολύ από τα δεδομένα της Σελήνης του, βρίσκεται στα τετράγωνα του Ήλιου με τον Άρη και τον Πλούτωνα.
Ωστόσο με δεδομένη τη θέση του Ήλιου πάνω σχεδόν στην ακμή του 12ου οίκου, οι συγκεκριμένες όψεις είχαν ουσιαστικές και βαριές συνέπειες στην υγεία του.
Η συμμετοχή στο όλο σχήμα του αστρικού Ερμή και της αστρικής Δήμητρας που επίσης φιλοξενούνται στον άξονα της υγείας (6ος-12ος οίκος) αλλά και η επιπλέον επιβάρυνση του αστρικού Ήλιου από το τετράγωνο του με τον Ουρανό, είχαν σαν αποτέλεσμα ένα μακρύ ιστορικό ευπάθειας, τόσο στο φυσικό όσο και στο ψυχικό πεδίο.
Ο Αρτώ πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του σε σανατόρια και ψυχιατρικές κλινικές (εκεί εξ άλλου ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με τους «καταραμένους» ποιητές του 19ου αιώνα), αποκτώντας μια μόνιμη εξάρτηση από τα οπιούχα σκευάσματα.
Τελικά, στις 4 Μαρτίου του 1948 πέθανε από υπερβολική δόση του αντικαρκινικού φαρμάκου χλοράλ χωρίς να είναι διαπιστωμένο αν επρόκειτο για λάθος η για μια συνειδητή επιλογή του.
Το δίδυμο Άρη-Πλούτωνα επέδειξε ανάλογη σκληρότητα και στα θέματα του άξονα που επηρεάζει άμεσα (9ος-3ος οίκος), αφού από τα συνολικά οκτώ αδέλφια του επέζησε μόνο το ένα, ωστόσο χωρίς αυτό η ιδιαίτερη και μοναδική ματιά του Αρτώ στην τέχνη και τη ζωή δεν θα είχε εκδηλωθεί ποτέ.

Γιάννης Ριζόπουλος

© 2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved