«60’ Ελλάδα»: Στα Μετέωρα ο Μάνεσης
Με πυξίδα τον άνθρωπο και προορισμό την ελληνική περιφέρεια, η εκπομπή του Alpha «60’ Ελλάδα», με τον Νίκο Μάνεση, συνεχίζει για πέμπτη χρονιά, το ταξίδι της.
Το δεύτερο οδοιπορικό της εκπομπής μάς οδηγεί στα Μετέωρα.
Μετέωρα, ένα μεγαλούργημα της φύσης, ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο αλλά και ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το συγκρότημα των θεόρατων βράχων έχει χαρακτηριστεί ως το δεύτερο Άγιο Όρος.
Η κάμερα της εκπομπής δεν θα μπορούσε να μην καταγράψει τους ιερούς βράχους της Ορθοδοξίας που υψώνονται επιβλητικοί πάνω από την Καλαμπάκα. Τα έξι ενεργά «αιωρούμενα» μοναστήρια, με τους ταπεινούς ασκητές και τις άγνωστες γωνιές των βράχων με τα παλιά ασκηταριά, τις σκήτες και τα ερειπωμένα μοναστήρια που θυμίζουν δόξες του μοναστικού παρελθόντος.
Ναι, ο προορισμός είναι αναμφισβήτητα θρησκευτικός, ένα εκκλησιαστικό μουσείο, προσελκύοντας πιστούς από όλο τον κόσμο που δεν ξεχνούν ωστόσο να βγάλουν μια selfie στο γκρεμό. Όμως, τα Μετέωρα δεν είναι μόνο μοναστήρια. Τα Μετέωρα είναι οι άνθρωποι που ζουν γύρω από τους σκουρόχρωμους βράχους και σε αυτούς τελικά γυρνά ο τηλεοπτικός φακός.
Στο επεισόδιο αυτής της Τετάρτης, δείτε:
Τους αναρριχητές των βράχων
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, μοναχοί και ασκητές των Μετεώρων σκαρφάλωναν στις σκήτες και τα μοναστήρια με γυμνά χέρια, σκοινιά ή δίχτυα. Ήταν οι πρώτοι αναρριχητές. Το ίδιο κάνουν σήμερα οι σύγχρονοι κάτοικοι. Η αναρρίχηση στα Μετέωρα δεν σταμάτησε πότε. Τα αναρριχητικά πεδία της περιοχής δύσκολα συναντιούνται σε άλλα σημεία του κόσμου. Φίλοι της αναρρίχησης παραχωρούν συνέντευξη, αγκιστρωμένοι σε κάθετο βράχο και σε ύψος 50 μέτρων. Μαζί τους και …εμείς.
Τα βαρέλια - σπίτια των «Χόμπιτ»
Σε καιρούς κρίσης, οι νέες ιδέες έχουν τη δική τους αξία. Ήταν επιπλοποιός και κατείχε καλά την τέχνη του βαρελοποιού. Πάντρεψε τις τέχνες του και δημιούργησε βαρελόσπιτα σε προσιτές τιμές. Από έξω, μεγάλα βαρέλια σαν αυτά του κρασιού. Στο εσωτερικό, μικρά σπίτια με όλες τις ανέσεις.
Τους κροσάδες των Μετεώρων
Σκεφτείτε δεκάδες μηχανές μοτοκρός ανάμεσα στους βράχους, με τους αναβάτες τους να φτάνουν στα όρια.
Τις «πύλες», το Καστράκι και την Καλαμπάκα
Η ζωή και η καθημερινότητα στο χωριό Καστράκι που φωλιάζει ανάμεσα στους βράχους αλλά και στην Καλαμπάκα, το κέντρο της περιοχής, εξαρτάται οικονομικά από τον θρησκευτικό τουρισμό. Τη νύχτα, πάντως, όλα αλλάζουν…
Τα Μοναστήρια
Η εκπομπή μάς ξεναγεί στα έξι εν ενεργεία μοναστήρια. Γνωρίζουμε μοναχούς στο Μεγάλο Μετεώρο, στην Ι.Μ. Βαρλαάμ και στη γυναικεία μονή Ρουσάνου.
Τα άγνωστα Μετέωρα
Στους πελώριους βράχους, βρίσκονται άγνωστες σκήτες και μονές, είτε ανακαινισμένες είτε ερειπωμένες, αλλά χωρίς μοναχούς. Παρακολουθήστε ένα μοναδικό ντοκουμέντο με τα μέλη της ιεράς κοινότητας να ανεβαίνουν με σκοινιά σε ετοιμόρροπες σκήτες για να λειτουργήσουν…