Νίκος Κούρκουλος: Καρέ καρέ η ζωή του!
Το Εθνικό Θέατρο ετοίμασε ένα αφιέρωμα ψυχής στη ζωή και το έργο του Νίκου Κούρκουλου, που «έφυγε» στις 30 Ιανουαρίου του 2007.
Τη ∆ευτέρα, στις 20.00, στον χώρο που τόσο αγάπησε ο Νίκος Κούρκουλος, την Κεντρική Σκηνή του κτιρίου Τσίλερ, παρουσιάστηκε «ένα αφιέρωµα-γιορτή για εκείνον και όχι ένα µνηµόσυνο», όπως διευκρίνισε έγκυρη πηγή. ∆εν θα του άρεσε, άλλωστε, ούτε του ίδιου ένας πένθιµος φόρος τιµής, µιας και ήταν πάντα υπέρ του φωτός και της ζωής και πάλευε µε σθένος και δύναµη για όσα αγαπούσε, τόσο στην επαγγελµατική, όσο και στην ιδιωτική του ζωή.
Ήταν ένα αφιέρωµα αγάπης σε εκείνον, το οποίο φώτισε όλη τη ζωή του: από το γερό ξεκίνηµά του ως ποδοσφαιριστής στον Παναθηναϊκό -προβλήθηκε, µάλιστα, και µαγνητοσκοπηµένο υλικό από τότε- τα πρώτα του βήµατα στο θέατρο και τον κινηµατογράφο, τις σπουδαίες του «νίκες» από την Επίδαυρο µέχρι και το θέατρο «Κάππα», όπου έδρασε δυναµικά, αλλά και την περίοδο που κράτησε το τιµόνι του Εθνικού Θεάτρου δίνοντάς του πίσω τη χαµένη του αίγλη... Στο αφιέρωµα προβλήθηκαν αποσπάσµατα από σηµαντικές θεατρικές και κινηµατογραφικές του ερµηνείες που έγραψαν ιστορία, κάποιες συνεντεύξεις του, ενώ μίλησαν για εκείνον σπουδαίοι άνθρωποι από τον χώρο των τεχνών που έζησαν από κοντά το µεγαλείο και το πάθος του.
Εκτός από την προβολή του συγκεκριµένου 45λεπτου φιλµ, ανέβηκαν στη σκηνή να µιλήσουν για εκείνον και το έργο του ο διευθυντής του Εθνικού Στάθης Λιβαθινός, η θεατρολόγος-κριτικός Ελένη Βαροπούλου και ένας µαθητής από τη δραµατική σχολή της πρώτης κρατικής µας σκηνής. Τη σκηνοθεσία της όλης εκδήλωσης υπέγραψε ο Γιώργος Ζώης. Σύµφωνα µε πληροφορίες της real, ο στενός συνεργάτης και αγαπηµένος φίλος του, ο κορυφαίος σκηνογράφος ∆ιονύσης Φωτόπουλος, έφτιαξε µια ζηλευτή έκθεση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του κτιρίου Τσίλερ µε φωτογραφίες από την επαγγελµατική και προσωπική ζωή του Νίκου Κούρκουλου. Στην τιµητική αυτή εκδήλωση για τα 10 χρόνια από τον θάνατό του έδωσαν το «παρών» η οικογένειά του, που έπαιζε πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή του, αλλά και πολλοί εκπρόσωποι από τον χώρο των τεχνών, της πολιτικής, της δηµοσιογραφίας και άνθρωποι που τον γνώρισαν, τον αγάπησαν και συνεχίζουν να τον «κουβαλούν» εντός τους.
Ο Νίκος Κούρκουλος γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου του 1934 και έφυγε στις 30 Ιανουαρίου του 2007. Αρχικά έκανε καριέρα ως ποδοσφαιριστής στον Παναθηναϊκό και από σύµπτωση, όπως έλεγε ο ίδιος, αποφάσισε να ασχοληθεί µε το θέατρο κάνοντας σπουδές στη δραµατική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Την πρώτη θεατρική του εµφάνιση την έκανε στο έργο «H κυρία µε τις καµέλιες» µε τον θίασο Λαµπέτη-Χορν και χάρη στο ταλέντο του δεν άργησε να γίνει πρωταγωνιστής. Το 1972 συγκρότησε δικό του θίασο, ενώ δύο χρόνια µετά δηµιούργησε το θέατρο «Κάππα», στο οποίο ανέβασε σπουδαίες παραγωγές που άφησαν εποχή. Τελευταία του θεατρική εµφάνιση ήταν αυτή στον «Φιλοκτήτη», που φιλοξενήθηκε επιτυχώς στην Επίδαυρο το 1993. Πολλές και αξέχαστες ήταν οι επιτυχίες του και στον κινηµατογράφο, ενώ µνηµειώδες ήταν το έργο του ως διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Πέρα από τις ιδιοφυείς επιλογές συνεργατών και ρεπερτορίου που έκανε, ίδρυσε την Πειραµατική Σκηνή του Εθνικού και το Εργαστήρι Ηθοποιών, τη Θερινή Ακαδηµία Θεάτρου και έθεσε σε µόνιµη λειτουργία την Παιδική Σκηνή του Εθνικού. Το 1966 παντρεύτηκε τη Μελίτα Κουτσογιάννη και µαζί έφεραν στον κόσµο τον Αλκι και τη Μελίτα. Το 1986 γνώρισε τη Μαριάννα Λάτση, που αποτέλεσε σταθµό στη ζωή του, µε την οποία απέκτησε δύο ακόµα παιδιά, την Εριέττα και τον Φίλιππο. Τελευταία µεγάλη του αγάπη ήταν η εγγονή του Αµαλία, καρπός του γάµου της κόρης του Μελίτας µε τον επιχειρηµατία Μενέλαο Κυριακόπουλο.