Back To the Future

Βέμπο: Τα «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά», το έπος του '40 και ο έρωτας... πόλεμος με τον Μίμη Τραϊφόρο

«Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά που σκληρά πολεμάτε...»... Αυτό ήταν το τραγούδι που χάρισε στη Σοφία Βέμπο τη θέση της στο Πάνθεον των κορυφαίων ερμηνευτριών της χώρας μας και ο απλός κόσμος την έχρισε «τραγουδίστρια της Νίκης» όπως την αποκαλούσε, συνδέοντας το όνομά της με το έπος του '40!

Σε μία συνέντευξή της στον Φρέντι Γερμανό πριν από πολλά πολλά χρόνια, η κορυφαία Ελληνίδα τραγουδίστρια, είχε αποκαλύψει την ιστορία πίσω από τη δημιουργία του συγκεκριμένου τραγουδιού. Η Σοφία Βέμπο είχε περιγράψει την προσπάθειά της να πείσει τον ήδη γνωστό στιχουργό και συγγραφέα Μίμη Τραϊφόρο να της γράψει ένα τραγούδι για τον πόλεμο που μόλις είχε ξεκινήσει. Συγκεκριμένα, η αξέχαστη τραγουδίστρια είχε αποκαλύψει:

«Το Παιδιά της Ελλάδος παιδιά γράφτηκε το ’40… η εποχή του μεγάλου μου έρωτα. Στο θέατρο που τραγουδούσα ήταν μαέστρος ο μακαρίτης ο Σουγιούλ και έτυχε να παίζει ο Τραϊφόρος εκεί. Το είχαμε κάνει σαν βαριετέ με πολύ μεγάλη επιτυχία. Τον παρακάλεσα (τον Τραΐφόρο) να μου γράψει ένα πολεμικό τραγούδι πάνω στο τραγούδι της “Ζεχρά”. Το έγραψε και το έφερε την επόμενη μέρα και μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Ήταν δύσκολο να γραφτεί ένα τραγούδι μέσα σε μία νύχτα, σε μια ώρα, σε μία στιγμή.

Μου το διάβασε και όταν έφτασε στο τέλος “αν δεν΄ρθείτε νικηταί, να μην έρθετε ποτέ” δεν το βρήκα τόσο καλό. Το “ταν, ή επί τας” το βρήκα λίγο σκληρό. Του είπα, σε ευχαριστώ πάρα πολύ αλλά δεν μου αρέσει. Πιτσιρίκος ήταν τότε και πιο… κοντός από μένα, εδώ που τα λέμε! Δευτερόλεπτα μετά το διόρθωσε και μου το διάβασε: “με της νίκης τα κλαδιά, σας προσμένουμε παιδιά”. Τον κοίταξα και είπα αυτός έχει περιεχόμενο ψυχικό. Και δεν πρέπει να είναι “καραγκιόζης”, γιατί τον “καραγκιόζη” έκανε. Εγώ ήμουνα λίγο πιο σοβαρή. Το διάβασα και συγκινήθηκα. Του είπα μπορώ να σε φιλήσω; Και γίναμε φίλοι. Αυτή ήταν μία μεγάλη στιγμή για μένα, γιατί όλη μου η ζωή είναι δεμένη με αυτόν. Το τραγούδι ‘Παιδιά της Ελλάδος παιδιά’ νομίζω ότι είναι ένας ύμνος και θα μείνει όταν θα φύγω από τη ζωή. Όταν θα πάω και εγώ εκεί που πήγαν όλοι. Το τραγούδι αυτό θα μείνει.»

Πολλά χρόνια αργότερα, ο Μίμης Τραϊφόρος θα αποκαλύψει ότι μετά από μία τόσο μεγάλη επιτυχία που γνώρισε η Σοφία Βέμπο με το συγκεκριμένο τραγούδι και ενώ είχε τελειώσει ο πόλεμος, οι Έλληνες πίστευαν πως μαζί με την επέτειο κάθε 28η Οκτωβρίου, γιόρταζε και η Βέμπο και μάλιστα της έστελναν μηνύματα, λουλούδια και άλλα δώρα.

Ο έρωτας... πόλεμος με τον Τραϊφόρο

Το μετέπειτα ζευγάρι που έζησε έναν θυελλώδη έρωτα, γνωρίστηκε το 1940 στην «Όασι» του Ζαππείου όπου ο Μίμης Τραϊφόρος γνώριζε μεγάλη επιτυχία ως κομπέρ στο θέατρο. Ένα σχόλιό του λέγεται ότι είχε ενοχλήσει πολύ τη Βέμπο η οποία είχε πει στην παρέα της ότι δεν ήθελε να τον ξαναδεί ποτέ.

Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια για τους δυο τους. Λίγο μετά την κήρυξη του πολέμου, η Βέμπο πάει στα παρασκήνια του θεάτρου Μοντιάλ και βρίσκει τον Τραϊφόρο στον οποίο και ζητά να της γράψει ένα πολεμικό τραγούδι, βασισμένο στη μουσική της «Ζεχρά».

«Από πότε οι θεοί ζητάνε χάρες από τους ανθρώπους;» τη ρωτάει ο Τραϊφόρος όμως αμέσως η παράκλησή της γίνεται πράξη. Τής γράφει λοιπόν το τραγούδι «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά». Η Βέμπο το ίδιο κιόλας βράδυ ανεβαίνει στη σκηνή και το τραγουδάει, κάνοντας πάταγο.

Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν η Σοφία Βέμπο θα διωχθεί όσο λίγοι Έλληνες από Ιταλούς και Γερμανούς και θα αναγκαστεί να φύγει μεταμφιεσμένη στη Μέση Ανατολή και από εκεί θα εγκατασταθεί στην Αίγυπτο. Το 1942 το ζευγάρι αρραβωνιάζεται εκεί και επιστρέφει οριστικά στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση. Τέσσερα χρόνια μετά θα έρθει το πρώτο μεγάλο πλήγμα στη σχέση του ζευγαριού, όταν ο αδελφός της Βέμπο και ενώ εκείνη γνωρίζει τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα, θα ανακοινώσει πως η τραγουδίστρια φεύγει για περιοδεία στην Αμερική. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του Τσιφόρου να τη μεταπείσει να μη φύγει, εκείνη είναι ανένδοτη. Η Βέμπο θα αργήσει πολύ να επιστρέψει στην Ελλάδα και ο Τσιφόρος, απελπισμένος και δυστυχισμένος γράφει σε ένα γράμμα του προς εκείνη το θρυλικό πλέον «Ας ερχόσουν για λίγο μοναχά για ένα βράδυ» που τραγουδιέται ακόμα και σήμερα.

Τελικά η Βέμπο, βαθιά συγκινημένη με τους στίχους του καλού της, επιστρέφει στην Ελλάδα και μαζί καταφέρνουν να ξεπεράσουν τη σοβαρή κρίση στη σχέση τους.

Παντρεύονται το 1957 και αποκτούν την κόρη τους, Χάιδω. Ποτέ δεν θα πάψουν όμως να συγκρούονται, να ζηλεύουν έντονα ο ένας τον άλλον και να χωρίζουν αλλά και να επανασυνδέονται κάθε τόσο και λιγάκι. Οι κακές γλώσσες της εποχής λένε ότι η ψυχική υγεία της Βέμπο κλονίστηκε από τις τόσες συγκρούσεις της με τον Τραϊφόρο σε σημείο που η ίδια άρχισε να εξαρτάται από το αλκοόλ και τα βαρβιτουρικά.

Η Σοφία Βέμπο έφυγε από τη ζωή στις 11 Μαρτίου 1978 μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη. Ο Μίμης Τραϊφόρος έφυγε από τη ζωή είκοσι χρόνια μετά, όμως η οικογένεια της τραγουδίστριας δεν επέτρεψε να ταφεί μαζί της.

© 2010-2025 Gossip-tv.gr - All rights reserved