Ένας χρόνος χωρίς τον Γιάννη Σπανό! Η καριέρα, οι συνεργασίες και οι θησαυροί του
Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από τον θάνατο του Γιάννη Σπανού και όμως είναι σαν να μην πέρασε ούτε μέρα γιατί τα τραγούδια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη συνεχίζουν να ακούγονται με την ίδια συχνότητα και στην ίδια ένταση!
Ήταν 31 Οκτωβρίου του 2019 όταν η τραγουδίστρια Πένυ Ξενάκη έκανε γνωστή την είδηση με ένα ιδιαίτερα συγκινητικό μήνυμά της στο facebook.
"Μόλις το έμαθα και θέλω να πεθάνω... Ο Γιάννης Σπανός δεν μένει πια εδώ..." έγραψε η τραγουδίστρια η οποία συνέδεσε το ξεκίνημα της καριέρας της με τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.
Ο Γιάννης Σπανός άφησε την τελευταία του πνοή ξαφνικά, σε ηλικία 85 ετών, από ανακοπή καρδιάς.
Είχε συνεργαστεί με όλους τους κορυφαίους ερμηνευτές του ελαφρολαϊκού τραγουδιού και φυσικά είχε την εκτίμηση όλων των συναδέλφων του.
Η Καίτη Χωματά, ο Μιχάλης Βιολάρης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Σταμάτης Κόκοτας, Βίκυ Μοσχολιού, η Αφροδίτη Μάνου, η Δήμητρα Γαλάνη, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Γιάννης Πάριος, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Καλατζής, η Αρλέτα, ο Κώστας Καράλης, η Αλέκα Κανελλίδου, ο Μανώλης Μητσιάς, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Ελένη Δήμου, η Χριστίνα Μαραγκόζη, ο Δημήτρης Μητροπάνος και η Ελένη Δήμου είναι μόνο μερικοί από τους καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν μαζί του και έκαναν τεράστιες επιτυχίες με τα τραγούδια του.
Τι να θυμηθεί κανείς από τα υπέροχα τραγούδια που είχε γράψει ο μουσικοσυνθέτης... "Σαν με κοιτάς", "Οδός Αριστοτέλους", "Σπασμένο καράβι", "Μια φορά θυμάμαι", "Μαρκίζα", "Είπα να φύγω", "Βροχή και σήμερα", "Θα με θυμηθείς", "Στην αλάνα", "Μια Κυριακή" κ.ά.
Ο Γιάννης Σπανός, ο οποίος υπήρξε πάντα χαμηλών τόνων άνθρωπος, είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο Κιάτο Κορινθίας και από τότε που θυμόταν τον εαυτό του, ασχολούνταν με τη μουσική.
Ξεκίνησε τη δισκογραφία με το τραγούδι "Μια Αγάπη για το Καλοκαίρι" και υπήρξε ο κύριος εκπρόσωπος του Νέου Κύματος στο ελληνικό πεντάγραμμο.
Στην αρχή της καριέρας του συνεργάστηκε με διάσημους Γάλλους μουσικούς και ηθοποιούς ενώ έχει μελοποιήσει στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Γιώργου Παπαστεφάνου, αλλά και ποιήματα των Βασίλη Ρώτα, Γεωργίου Βιζυηνού, Μυρτιώτισσας, Νίκου Καββαδδία, Μίλτου Σαχτούρη κ.ά.
Η Γαλλία και η οικογένεια
Σε μία από τις τελευταίες και σπάνιες συνεντεύξεις του, ο Γιάννης Σπανός είχε αποκαλύψει άγνωστες πτυχές της ζωής του. Όπως τη μεγάλη του αγάπη για τη Γαλλία αλλά και την απόφαση να μην κάνει ποτέ του οικογένεια.
Δείτε τι είχε πει...
Για τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, ο ίδιος είχε αποκαλύψει: «Τελειώνοντας το Γυμνάσιο και βλέποντας ο πατέρας μου ότι είχα την τάση να συνθέτω, του είπα πάω να δω τι γίνεται στην Ευρώπη, από μουσικής άποψης.
Άλλωστε, δεν μπορούσα να παίξω πιάνο για δύο χρόνια, οπότε δεν θα μπορούσα να γίνω κλασικός πιανίστας. Ταξίδεψα λοιπόν στην Ιταλία, στην Αγγλία και κατέληξα στο Παρίσι. Μόλις έφτασα εκεί ήταν coup de foudre, που λένε, κεραυνοβόλος έρωτας!» είχε πει στην Espresso.
- Μήπως ήσασταν Γάλλος στην προηγούμενη ζωή σας;
«Σίγουρα (γέλια), γιατί προσαρμόστηκα αμέσως. Έπαιζα πιάνο σε μπουάτ ως ακομπανιατέρ, και μάλιστα τότε το γαλλικό τραγούδι, το ποιητικό και ποιοτικό, ήταν δύσκολο!»
- Έπειτα αποκτήσατε και άδεια εργασίας;
«Ναι, πράγμα αρκετά δύσκολο. Η κυρία που είχε την μπουάτ όπου δούλευα δήλωσε στην αστυνομία ότι με θεωρούσε απαραίτητο για τη γαλλική κουλτούρα. Έτσι, μου δώσανε ειδική άδεια διαμονής και εργασίας.»
- Πόσων χρόνων πήγατε στο Παρίσι;
«Ήμουν 24 και έμεινα 15 χρόνια, αλλά ερχόμουν τα καλοκαίρια στην Ελλάδα. Η Γαλλία για μένα είναι ένα κεφάλαιο τεράστιο, που δύσκολα εξηγείται.»
Σε ό,τι αφορά τα προσωπικά του και την απόφασή του να μη δημιουργήσει ποτέ δική του οικογένεια, ο ίδιος είχε παραδεχτεί:
«Τίποτα δεν μου λείπει! Αν θέλω να βγω, βγαίνω. Αν θέλω να μείνω μόνος μου, το κάνω, αν και δεν με αφήνουν και ποτέ μόνο μου!»
Δεν σκεφτήκατε τη δημιουργία οικογένεια;
Αν είχα οικογένεια, δεν θα έκανα μουσική! Δεν μπορώ να παίζω πιάνο και να μ’ ακούει κάποιος άλλος.