Ζάχος Χατζηφωτίου: Η μυθική ζωή ενός αυθεντικού bon viveur μέσα από γεγονότα και φωτογραφίες!
Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή, στα 99 του χρόνια ο Ζάχος Χατζηφωτίου, ο τελευταίος αυθεντικός bon viveur της ελληνικής high society!
Ήταν πάντα καλοντυμένος, μυστηριώδης, γοητευτικός... Σε κάθε του εμφάνιση ήξερε πώς να γίνεται το επίκεντρο ενώ με πύρινο λόγο, που πολλές φορές γινόταν και καταγγελτικός, ήξερε πώς να προκαλεί τόσο όσο χρειαζόταν. Κυρίες και κύριοι, ο Ζάχος Χατζηφωτίου έτσι όπως δεν τον γνωρίσατε ποτέ...
Tα πρώτα χρόνια
Γεννημένος το 1923, ο Ζάχος Χατζηφωτίου ασχολήθηκε με πολλή αγάπη με τη δημοσιογραφία αλλά και τη συγγραφή βιβλίων. Με καταγωγή από τα Ψαρά, οι δικοί του έφυγαν από το νησί το 1824 όταν το κατέστρεψαν οι Τούρκοι. Αρχικά έμειναν στη Σύρο και ύστερα μετοίκησαν στην Πλάκα, στην Αθήνα όπου και γεννήθηκε ο Ζάχος. Ήταν μόλις 17 ετών όταν χρειάστηκε, κατά τη διάρκεια της Κατοχής να αποδράσει για την Αίγυπτο όπου και έλαβε μέρος στον πόλεμο πρώτα ως στρατιώτης στους Ποντικούς της Ερήμου και ύστερα με την Τρίτη Ορεινή Ταξιαρχία για την οποία παρασημοφορήθηκε.
Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στην Ελλάδα και άρχισε να ασχολείται με τη βιομηχανία και το εμπόριο υφασμάτων με τα οποία ασχολούνταν οι γονείς του. Από το 1956 έως το 1962 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι διατελώντας διευθυντής εκδοτικού οίκου ενώ για τα επόμενα οκτώ χρόνια ασχολήθηκε με τη ναυτιλία. Το 1970 άρχισε να ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και τη δημοσιογραφία. Έγραφε χρονογραφήματα σε εφημερίδες και άλλα έντυπα όπως η Καθημερινή, ο Ταχυδρόμος, τα Νέα με τα ψευδώνυμα «Ίακχος» ή «Ο Διακριτικός». Στην πορεία ασχολήθηκε με την τηλεόραση με την πολύ δημοφιλή εκπομπή του με τίτλο: «Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου».
Έγραψε τα βιβλία «Τα εν οίκω... εν Δήμω», «Πωλείται Συνείδησις», «Συννεφιάζει και στη Μύκονο», «Πάντα την Κυριακή», «Ο Ίακχος κι εγώ», «100 εκπομπές», «Χιούμορ και ζωγραφική», «Τα Μονοπάτια του Πολέμου» και άλλα.
Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Αραβικά και Ιταλικά και είναι μέλος του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών και τέως μέλος του ΔΣ της ΕΛΠΑ.
Πέντε γάμοι και άλλα τόσα διαζύγια
«Ο πρώτος γάμος έγινε όταν ήμουν στη Βηρυτό, μετά τις μάχες του Ελ Αλαμέιν. Πατέρας έγινα στο δεύτερο γάμο μου, στα 27 μου. Δεν νομίζω να είχα λαχτάρα να κάνω οικογένεια, αλλά προέκυψε. Αγάπησα βέβαια. Με καμία από τις γυναίκες μου δεν είχα να χωρίσω οικονομικά, γι’ αυτό και δεν είχαμε τσακωμούς και διενέξεις» είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο People.
Ο ίδιος είχε αναφερθεί και στην κόρη του αλλά και στην ηλικία της. Συγκεκριμένα είχε πει: «Δεν θέλω να πω την ηλικία της κόρης μου. Θα με πάρει τηλέφωνο και θα με μαλώσει. Γυναίκα είναι! Είναι όμως καλή μητέρα. Τα σπούδασε και τα τρία παιδιά της. Η μία εγγονή μου, η Δωροθέα Πασχαλίδου, είναι στην Αμερική και κάνει ταινίες. Έχω και δύο δισέγγονα. Τα έχω δει μία φορά, γιατί ο πατέρας τους, ο εγγονός μου, ζει με την οικογένειά του στην Ελβετία. Δουλεύει σε τράπεζα εκεί. Η τρίτη μου εγγονή έχει μείνει στην Ελλάδα».
Το ειδύλλιο και ο γάμος με την Τζένη Καρέζη
7 Μαΐου 1962: Η Τζένη Καρέζη και ο Ζάχος Χατζηφωτίου παντρεύονται με θρησκευτικό γάμο στη Φιλοθέη και φυσικά πρόκειται για το κοσμικό γεγονός των ημερών. Είχαν γνωριστεί λίγους μήνες πριν στο Λονδίνο και ο έρωτας υπήρξε κεραυνοβόλος.
Την ημέρα του γάμου, οι καλεσμένοι που έφταναν τα 500 άτομα, δεν κατάφεραν από την κοσμοσυρροή, περίπου 5000 ανθρώπων έξω από την εκκλησία, απλών θαυμαστών της Τζένης Καρέζη ή του Ζάχου Χατζηφωτίου να παρακολουθήσουν την τελετή, γεγονός που είχε ενοχλήσει ιδιαίτερα την ηθοποιό. Το ζευγάρι, τον πρώτο καιρό του γάμου του έδειχνε να ζει πολύ όμορφα και ευτυχισμένα, απολαμβάνοντας όμορφες διακοπές στο υπέροχο Παρίσι. Στην πορεία όμως, και ενώ ο Ζάχος Χατζηφωτίου άρχισε να ασχολείται με τη ναυτιλία, τα ωράρια των δύο παντρεμένων άρχισαν να μην συναντιούνται ποτέ. Γεγονός που τους απομάκρυνε. Έτσι, μετά από 5 χρόνια, οι δυο τους έδωσαν τέλος στον γάμο τους ο οποίος όμως υπήρξε πραγματικά πολύ λαμπερός. Δείτε παρακάτω φωτογραφικά στιγμιότυπα από την κοινή ζωή τους όπως είχαν δημοσιευτεί σε φωτογραφικό λεύκωμα στο παρελθόν: