Κατερίνα Γκαγκάκη: «Θα ήθελα η τηλεόραση στο μέλλον να είναι λιγότερο αυτοαναφορική»
Η Κατερίνα Γκαγκάκη, έχοντας διανύσει πολλά... χιλιόμετρα στην τηλεόραση, είναι από τις πλέον κατάλληλες να μιλήσει για έναν χώρο που γνωρίζει πολύ καλά...
Με την ιδιότητα της Επικοινωνιολόγου και της Συμβούλου Επικοινωνίας του Open, η Κατερίνα Γκαγκάκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης, μιλάει για την τηλεόραση του «σήμερα», δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ψυχαγωγία και ονειρεύεται μία τηλεόραση λιγότερο αυτοαναφορική...
Η τηλεόραση είναι πιο στερεοτυπική σε σχέση με το παρελθόν;
H τηλεόραση είναι πιο φοβισμένη σε σχέση με το παρελθόν. Πιο συγκρατημένη και οριοθετημένη. Με δεδομένο ότι πλέον δεν υπάρχει χρόνος για δοκιμές, απόπειρες και ενδεχόμενες αποτυχίες, η τηλεόραση στρέφεται σε δοκιμασμένα, θεωρητικά πιο σίγουρα, formats, πρόσωπα και θεματολογίες. Η πρόκληση σε αυτή τη συνθήκη είναι ότι το παρελθόν δεν επαναλαμβάνεται, όσο και αν ανά περιόδους θα το θέλαμε. Ακόμα και όλες οι παράμετροι σε μία εκπομπή να είναι ακριβώς ίδιες, το αποτέλεσμα πάντα θα είναι διαφορετικό. Αποτέλεσμα να βλέπουμε αυτό που ονομάζετε στην ερώτηση, μία στερεοτυπική τηλεόραση που συχνά ασφυκτιά. Με σημαντικές όμως φωτεινές εξαιρέσεις.
Πιστεύω σε μία προσπάθεια, όχι πληρέστερης ενημέρωσης, αλλά απενοχοποίησης της ψυχαγωγίας
Οι ψυχαγωγικές εκπομπές έχουν αντικατασταθεί από το λεγόμενο infotainment. Πιστεύετε ότι η επικαιρότητα θα «ρουφήξει» την ψυχαγωγία στο μέλλον;
Ούτε κατά διάνοια. Τον όρο infotainment τον χρησιμοποιούμε δεκαετίες τώρα. Πιστεύω σε μία προσπάθεια, όχι πληρέστερης ενημέρωσης, αλλά απενοχοποίησης της ψυχαγωγίας. Αντιθέτως, πιστεύω ότι η ανάγκη για καθαρή ψυχαγωγία θα αυξηθεί.
Γιατί έχουμε έλλειψη talk shows από την τηλεόραση σε σχέση με το παρελθόν;
Η συζήτηση, η αντιπαράθεση, ο διάλογος και η επιχειρηματολογία, έχουν μετατοπιστεί - προφανώς με άλλα δεδομένα και μεγέθη σε διαφορετικά Μέσα. Όταν χιλιάδες σημαντικά ζητήματα γίνονται αντικείμενο σύγκρουσης στην αρένα ανωνυμίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με άλλη αμεσότητα και διάδραση, τότε δεν υπάρχει πλέον η υπομονή και η ωριμότητα συχνά για μία συζήτηση όπως την παρουσιάζει ένα talk show, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ικανοποιητικά νούμερα τηλεθέασης και αντίστοιχα έσοδα. Πιστεύω και ελπίζω ότι αυτό σταδιακά θα αλλάξει.
Θα ήθελα η τηλεόραση να γίνει λιγότερο αυτοαναφορική
Πώς θα θέλατε να είναι η τηλεόραση του μέλλοντος;
Δεν είμαι από αυτούς που θεωρώ ότι στην τηλεόραση λείπουν πολλά. Θα μ’ άρεσαν κάποιες πιο "ήσυχες" εκπομπές λόγου, ενδεχομένως, αλλά θεωρώ ότι θα επανέλθουν. Θα ήθελα όμως να γίνει λιγότερο αυτοαναφορική.
Το τηλεοπτικό κοινό έχει την τηλεόραση που του αξίζει;
Ναι. Σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Η τηλεόραση δεν εξελίσσεται ερήμην του κοινού, αυτό για μένα είναι πολύ ξεκάθαρο. Το κοινό επιλέγει και παρακολουθεί. Ανεξαρτήτως του αν θεωρούμε πολιτικά ορθές τις επιλογές, αυτές υπάρχουν και είναι πολλές.