Gossip Specials

Ζωή Κρονάκη: «Ιδανικά θα ήθελα μια τηλεόραση στο μέλλον χωρίς τοξικότητα»

Η Ζωή Κρονάκη, την οποία απολαμβάνουμε κάθε Σαββατοκύριακο στην εκπομπή «Δύο στις 10» με τον Δημήτρη Γιαγτζόγλου στην ΕΡΤ, μετρά αρκετά χρόνια μιντιακής εμπειρίας. 

Αν και περισσότερο ραδιοφωνική, τα τελευταία χρόνια έχει μάθει και τα καλώς αλλά και τα κακώς κείμενα της τηλεόρασης και σίγουρα έχει άποψη για τον χώρο που υπηρετεί. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης, η Ζωή Κρονάκη μιλάει στο gossip-tv για την είσοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης στη ζωή και τη δουλειά μας, για την τηλεόραση του μέλλοντος αλλά και για εκείνη που ονειρεύεται!

Η τηλεόραση είναι πιο στερεοτυπική σε σχέση με το παρελθόν;

Η τηλεόραση αντικατοπτρίζει την κοινωνία και αποτελεί μια μικρογραφία του τι συμβαίνει σήμερα! Με δεδομένο ότι ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο όπου τα στερεότυπα τείνουν να αλλάξουν, η τηλεόραση γίνεται πιο συμπεριληπτική τόσο στα πρόσωπα των παρουσιαστών όσο και στη θεματολογία. Πέρασαν, ευτυχώς, οι εποχές που τα πρόσωπα που εκτίθενται στο γυαλί ήταν συγκεκριμένων προδιαγραφών (βλέπε κιλά, χρώμα μαλλιών, φύλο κ.α.). Σήμερα και ο ίδιος ο τηλεθεατής είναι πολύ πιο εκπαιδευμένος και υποψιασμένος, γι’ αυτό αποζητά παρουσιαστές με άποψη και τηλεοπτικές παρέες που θα τον ενημερώσουν ή θα τον ψυχαγωγήσουν.

Η επιστροφή εκπομπών του παρελθόντος σημαίνει έλλειψη ιδεών ή φόβος αποτυχίας;

Παρθενογένεση στην τηλεόραση δεν υπάρχει. Ιδέες μπορεί να υπάρχουν πολλές όμως πολύ συχνά εγκαταλείπονται ακόμη πριν από την υλοποίηση τους. Σκεφτείτε πόσες εκπομπές ξεκινούν με το σκεπτικό «πάμε να κάνουμε κάτι καινοτόμο» και μετά από λίγο επιστρέφουν στην κλασική τηλεοπτική συνταγή γιατί έτσι έχει συνηθίσει ο τηλεθεατής. Από την άλλη μεριά ένα επιτυχημένο τηλεοπτικό προϊόν επαναλαμβάνεται με το σκεπτικό ότι σημείωσε επιτυχία παλιότερα και -άρα- είναι δοκιμασμένο. Στα κανάλια δεν υπάρχει εύκολα χρόνος για πειράματα. Γι’ αυτό πολλές εκπομπές επιστρέφουν ως «μαξιλάρι» ασφαλείας και επαναλαμβάνονται, ακόμα κι αν δεν κάνουν την ίδια επιτυχία με τον παρελθόντα χρόνο που προβάλλονταν.

Σας τρομάζει το ΑΙ (Τεχνητή νοημοσύνη);

Με τον ίδιο τρόπο που η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει θαύματα, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να λειτουργήσει καταστροφικά, αν πέσει σε λάθος χέρια. Δεν πιστεύω ότι το ΑΙ στο τομέα μας μπορεί να φτάσει στο ίδιο επίπεδο συναισθήματος ή ενσυναίσθησης την ώρα μιας συνέντευξης ή μιας παρουσίασης.

Πώς θα θέλατε να είναι η τηλεόραση του μέλλοντος;

Ιδανικά θα ήθελα μια τηλεόραση στο μέλλον χωρίς τοξικότητα, εντάσεις και αυτοαναφορικότητα! Μια τηλεόραση ανοιχτή στην κοινωνία με δυνατότητα αλληλεπίδρασης και με περιεχόμενο ουσίας.

Το τηλεοπτικό κοινό έχει την τηλεόραση που του αξίζει;

Το τηλεοπτικό κοινό έχει πληθώρα επιλογών προγραμμάτων και παράλληλα έχει τη δύναμη του τηλεκοντρόλ στα χέρια του να επιλέξει αυτό που επιθυμεί να δει. Είναι μια απάντηση που σηκώνει πολλή συζήτηση έχοντας πολλές προεκτάσεις, όπως πώς έχει εκπαιδευτεί τηλεοπτικά ο τηλεθεατής τόσα χρόνια, τί ο ίδιος δείχνει να στηρίζει τηλεοπτικά με βάση τα νούμερα τηλεθέασης κ.α.

© 2010-2025 Gossip-tv.gr - All rights reserved