Gossip Specials

Πέτρος Πολυχρονίδης στο gossip-tv: «Η επιτυχία υπερέχει του ραδιοφώνου»

Ο τροχός της τύχης για τον Πέτρο Πολυχρονίδη δεν γύρισε ξαφνικά.

Σε μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά του από τη Νέα Βύσσα του Έβρου (2.457 βήματα από την αυλή του σπιτιού του στη Νέα Βύσσα του Έβρου, μέχρι το τουρκικό τελωνείο της Ανδριανούπολης) και δε σταμάτησε να ονειρεύεται το δικό του μέλλον. Εργάστηκε σκληρά και ατελείωτες ώρες για να καταφέρει να φτάσει εδώ που βρίσκεται σήμερα. Ραδιοφωνικός παραγωγός και τηλεπαρουσιαστής από το 1996, κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, περιγραφές αγώνων και αρθρογραφεί σε αθλητικές εφημερίδες.

Από τον Μάρτιο του 2015, παρουσιάζει το τηλεοπτικό παιχνίδι του Star «Ο Τροχός Της Τύχης» και μας κρατάει παρέα στους ραδιοφωνικούς δέκτες, μέσα από τον ΔΡΟΜΟ 89,8, κάθε μέρα στις 2 το μεσημέρι! Ο Πέτρος Πολυχρονίδης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, μίλησε στο gossip-tv για την είσοδο των playlists στο ραδιόφωνο αλλά και για τις πιο αμήχανες και συγκινητικές στιγμές που έχει ζήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Πόσο άλλαξαν το ραδιόφωνο οι playlists και με τι κριτήρια φτιάχνονται;

Αναμφισβήτητα η είσοδος των playlists στο ραδιόφωνο, διαμόρφωσε την εικόνα που είχαν στο μυαλό τους οι προηγούμενες γενιές για το Μέσο. Τα κριτήρια της δημιουργίας τους είναι ξεκάθαρα. Ό,τι πραγματικά αγαπά να ακούει το ακροατήριο, αυτό λαμβάνει. Οι έρευνες φέρνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και επιθυμίες ακρόασης, τα οποία η playlist σέβεται και επιστρέφει με τη μορφή της μουσικής πίσω στους ακροατές.
Ασφαλώς στα μουσικά ραδιόφωνα προέχει η επιλογή του στιλ μουσικής που θα παίζει στη συχνότητα, γιατί διαφορετικά οι έρευνες θα οδηγούσαν σε έναν μουσικό αχταρμά. Το αν το μοντέλο των playlists είναι αποτελεσματικό, το δείχνουν οι ακροαματικότητες που είναι - και εδώ μπορώ να μιλήσω συγκεκριμένα μόνο για τον σταθμό μας, τον Δρόμο 89,8 – πολύ υψηλές.

Παλαιότερα οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί ανακάλυπταν επιτυχίες. Τώρα έχουν μόνο σχολιαστικό ρόλο. Αυτή η αλλαγή κατά πόσο έκανε καλό στη μουσική;

Αυτή είναι πιθανώς και η μόνη μου ένσταση σχετικά με τις playlists. Μου αφήνουν την αίσθηση πως νέα πρόσωπα και νέες φωνές, έχουν πολύ δυσκολότερο μονοπάτι να διαβούν για να φτάσουν στα ερτζιανά, από ό,τι είχαν στο παρελθόν. Και πάλι ήταν δύσκολο τότε, πριν την εποχή των playlists αλλά τώρα έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Από την άλλη, όμως, άνευ έρευνας, μπορούσε τότε κάποιος καλλιτέχνης να βρει τον δρόμο του προς το ραδιόφωνο βασιζόμενος στις προσωπικές ή και πελατειακές σχέσεις με κάποιους παραγωγούς και αυτό ποτέ δεν ήταν δίκαιο, από όπου και αν το πιάσεις.



Το ραδιόφωνο κάνει την επιτυχία ή η επιτυχία το ραδιόφωνο;

Ένα καλό τραγούδι, μια υπέροχη μελωδία, θα βρει πάντα το δρόμο της προς την επιτυχία. Παραδείγματα καλλιτεχνών όπως για παράδειγμα ο Παντελής Παντελίδης ή η Μαρίνα Σάττι μπορούν να το επιβεβαιώσουν αυτό. Η επιτυχία υπερέχει του ραδιοφώνου.

Το ιντερνετικό ραδιόφωνο θα «ρουφήξει» τα «ερτζιανά» στο μέλλον;

Δεν νιώθω ότι ο κίνδυνος για το ραδιόφωνο έρχεται από τη μεριά του ιντερνετικού ραδιοφώνου. Εκτιμώ πως ο κίνδυνος είναι εδώ και αρκετά χρόνια έξω από την πόρτα του και λέγεται οπτικοποίηση της μουσικής. Πλατφόρμες όπως το YouTube τείνουν να γίνουν ταυτόσημες με τη μουσική. Κακώς κατ’ εμέ γιατί θα μετρούν όλο και περισσότερο οι εικόνες παρά οι φωνές και η μουσική. Επίσης η τεχνολογία τσέπης – smart κινητά & tablets έχουν αντικαταστήσει τη συσκευή καθ’ αυτή του ραδιοφώνου και οδηγούν τον άνθρωπο πολύ εύκολα σε άλλη μορφή ακρόασης. Αυτής κατ’ επιλογή.

Τί λείπει από το σημερινό ραδιόφωνο;

Για εμένα λείπει, το προσωπικό στίγμα του παραγωγού. Ιδίως αν μιλάμε για μουσικά ραδιόφωνα. Τα ειδησεογραφικά δεν θα χάσουν ποτέ αυτή τη σπίθα, γιατί οι παραγωγοί δημιουργούν τα συναισθήματα στο ακροατήριο. Όταν στους μουσικούς παραγωγούς δοθεί περισσότερος χρόνος να καταπιαστούν με το αντικείμενο που «πουλάνε», τη μουσική, τότε το ίδιο το ραδιόφωνο θα πλησιάσει στις ρίζες του.


Πώς θα είναι το ραδιόφωνο του μέλλοντος;

Αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί από με σιγουριά από εμένα. Αν πρέπει να εκτιμήσω κάτι, θα έλεγα πως το ραδιόφωνο θα διαμορφωθεί πρωτίστως από τις τάσεις της μόδας.

Ποια ήταν η πιο συγκινητική στιγμή σας on air και ποια η πιο αμήχανη;

Αμήχανες στιγμές είναι όλες αυτές που καλείσαι να κάνεις τη δουλειά σου, όταν μία εθνική καταστροφή λαμβάνει χώρα γύρω σου.
Οι συγκινητικές εκπομπές είναι πολλές που έχω στο νου. Ξεχωρίζω μια του 2004, που ένα μικρό κορίτσι, 6 ετών, κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών του για τον καρκίνο, ζητούσε από την ιατρική ομάδα να της βάλει στο ραδιόφωνο την εκπομπή που έκανα τότε παρέα με τον Μάνο Σπανόπουλο, γιατί την ηρεμούσαν οι φωνές μας. Επίσης, δεν θα ξεχάσω ποτέ τις live εκπομπές που έβγαζα το 2022 για τον Δρόμο 89,8 μέσα από τις ζούγκλες της Καμπότζης στην Ν.Α Ασία, με τους ντόπιους να συμμετέχουν σε όλο αυτό, χωρίς να κατανοούν καν τη γλώσσα. Αξέχαστο.

© 2010-2025 Gossip-tv.gr - All rights reserved