Ηλιόπουλος-Μουστάκας: Σαν σήμερα η Ελλάδα έχασε δύο από τους σπουδαιότερους κωμικούς της
Ακόμα και μετά θάνατον, ο Ντίνος Ηλιόπουλος ήθελε να κάνει τον κόσμο να γελάει. Μήπως το ίδιο όμως δεν ήθελε και ο Σωτήρης Μουστάκας;
Όποιος περάσει από την τελευταία κατοικία του Ντίνου Ηλιόπουλου στο Α' Νεκροταφείο θα δει μία επιγραφή που θα τον κάνει να γελάσει. Ο ίδιος είχε ζητήσει να μπει μια επιγραφή στον τάφο του, η οποία να γράφει την εξής φράση: «Με συγχωρείτε κυρίες μου που δεν μπορώ να σηκωθώ», κάτι που αποκάλυπτε και τη λατρεία του για το γυναικείο φύλο.
Ντίνος Ηλιόπουλος: Τα τελευταία του λόγια πριν πεθάνει & η επιγραφή που ζήτησε να μπει στον τάφο του
Ο αγαπημένος κωμικός γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1915 και όταν επέστρεψε με την οικογένειά του, αποφάσισε να σπουδάσει, εμπορικές επιστήμες με την προοπτική να ακολουθήσει τη δουλειά του πατέρα του. Κάποτε, ανακάλυψε την αγάπη του για το θέατρο και άρχισε να ασχολείται με αυτό. Όμως, η προσπάθειά του να φοιτήσει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, δίνοντας εξετάσεις με ένα ποίημα του Καβάφη ήταν αποτυχημένη, αφού θεωρήθηκε ότι δεν διέθετε τον απαραίτητο για την εποχή στόμφο και το ανάλογο παράστημα. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος δεν απογοητεύτηκε και γράφτηκε στην ιδιωτική σχολή του διεθνούς φήμης διευθυντή του Θεάτρου Σάρα Μπερνάρ, Γιαννούλη Σαραντίδη.
Το ξεκίνημά του στο θεατρικό σανίδι έγινε το 1944 με το θίασο της "κυρίας Κατερίνας", στο έργο του Λέο Λεντς «Κυρία, σας αγαπώ». Αργότερα έπαιξε στους θιάσους της Μαρίκας Κοτοπούλη, της Μαίρης Αρώνη, του Δημήτρη Χορν κ.ά. αποκομίζοντας πάντα θετικά σχόλια για τις ερμηνείες του. Χαρακτηριστικά, ο σπουδαίος ηθοποιός της εποχής Βασίλης Λογοθετίδης είχε πει για τον νεαρό τότε Ηλιόπουλο: "Τι σπουδαίος! Τι φανταστικός κλόουν! Αυτό θα πει θέατρο!".
Και βέβαια αργότερα ήρθαν οι επιτυχίες στον κινηματογράφο με ταινίες όπως «Ξύπνα Βασίλη», «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», Εξοχικόν κέντρον "Ο Έρως", Ζητείται ψεύτης, Έκτο πάτωμα κ.ά.. Επίσης έπαιξε με το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο, έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Επίσης συνεργάστηκε με τον Αλέξη Σολομό στο «Προσκήνιο». Το 1972 συμπρωταγωνίστησε με την Έλλη Λαμπέτη στο μιούζικαλ Γλυκιά Ίρμα.
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του θεάτρου και γενικότερα της Τέχνης. Υπήρξε ένας από τους ευγενέστερους ανθρώπους που πέρασαν από τον καλλιτεχνικό χώρο. Έλαμπε και ξεχώριζε από τη φινέτσα και την αυθόρμητη απλότητα της ερμηνείας του. Συνεργάστηκε με όλους τους ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής, μεγάλους και μικρούς, τους αγάπησε και τον αγάπησαν, τους σεβάστηκε και τον σεβάστηκαν, αλλά, ο φίλος της καρδιάς του (που "πιο αδελφός δεν γίνεται", όπως έλεγε ο ίδιος) ήταν ο Βαγγέλης Πλοιός.
Σε προσωπικό επίπεδο ευτύχισε στον δεύτερο γάμο του το 1963 με την αυστριακής καταγωγής σύζυγό του Χίλντεγκαρντ Βίτσερ, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, την Εβίτα και την επίσης ηθοποιό Χίλντα.
Γκιωνάκης, Ρίζος, Ηλιόπουλος, Χατζηχρήστος, Βέγγος: 5 "ογκόλιθοι" της ελληνικής κωμωδίας σε μια φωτό
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα το 2001 μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε για τα οποία νοσηλευόταν τις τελευταίες στιγμές της ζωής του.
Σωτήρης Μουστάκας: Αφοσιωμένος μέχρι το τέλος της ζωής του
Ήταν μόλις 66 ετών ο Σωτήρης Μουστάκας όταν έφευγε για το ταξίδι στα αστέρια, ανάμεσα σε άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες. Λίγες ώρες πριν από τη ζωή είχε αισθανθεί αδιαθεσία. Βρισκόταν σε πρόβα για την παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη, όπου θα συμπρωταγωνιστούσε με τους Θύμιο Καρακατσάνη, Γιώργο Κωνσταντίνου και Βάσια Τριφύλλη. Τα προβλήματα είχαν ξεκινήσει νωρίτερα καθώς είχε διαγνωστεί με καρκίνο, όμως είχε δώσει με επιτυχίες τις μάχες του. Κανείς δεν περίμενε λοιπόν ότι στις 4 Ιουνίου του 2007 οι γιατροί που τον είχαν αναλάβει στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών θα ανακοίνωναν στους οικείους τους πως είχε φύγει από τη ζωή. Ήταν από τους καλλιτέχνες που «έφυγαν πάνω στο σανίδι» κυριολεκτικά.
Ο Σωτήρης Μουστάκας γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1940 στη Λεμεσό της Κύπρου και ήταν ο μικρότερος από τα επτά αδέλφια της οικογένειας. Στα 18 του έφυγε για την Αθήνα ώστε να σπουδάσει θέατρο και έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου πέρασε με την δεύτερη προσπάθεια. Τότε γνώρισε την επίσης ηθοποιό Μαρία Μπονέλου, με την οποία παντρεύτηκαν το 1973 και απέκτησαν μια κόρη, την ηθοποιό και σοπράνο Αλεξία Μουστάκα.
Μία από τις πιο σπουδαίες καλλιτεχνικές στιγμές του που λίγοι γνωρίζουν ήταν ότι το 1964, απέσπασε υποψηφιότητα για Βραβείο Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για το ρόλο του ως Μιμυθός στην ταινία Αλέξης Ζορμπάς.