15 χρόνια χωρίς τον σπουδαίο Σπύρο Καλογήρου! Ο έρωτας με την Ευαγγελία Σαμιωτάκη & ο Μονομάχος γιος
Gossip Specials

15 χρόνια χωρίς τον σπουδαίο Σπύρο Καλογήρου! Ο έρωτας με την Ευαγγελία Σαμιωτάκη & ο Μονομάχος γιος

Μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του ελληνικού κινηματογράφου και ένας από τους πιο σπουδαίους Έλληνες ηθοποιούς υπήρξε ο Σπύρος Καλογήρου ο οποίος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, το 2009!

Σήμερα (27/6) συμπληρώνονται 15 χρόνια από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός ο οποίος άφησε το στίγμα του στον ελληνικό κινηματογράφο ως ο «κακός» με το άγριο παρουσιαστικό και την τρεμάμενη φωνή.

Top 5: Ο γιος του Καλογήρου, η περιπέτεια υγείας του Διονυσίου & η εικόνα της Τόνιας Καζιάνη σήμερα!

kalogirou-(1).jpg

Μεγαλώνοντας σε μια πολύ φτωχή οικογένεια, ο Σπύρος Καλογήρου ξεκίνησε να εργάζεται ως φωτογράφος και μάλιστα διατηρούσε ένα φωτογραφείο μαζί με τον αδερφό του, το οποίο του εξασφάλιζε ικανοποιητικά κέρδη. Παράλληλα, σύμφωνα με το wikipedia, ασχολούνταν ερασιτεχνικά με το θέατρο και έγραφε και στίχους, τους οποίους διάβαζε στον ραδιοφωνικό σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκεί τον άκουσε κάποτε ένας σκηνοθέτης και τον προέτρεψε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την ηθοποιία και να γραφτεί σε μια σχολή υποκριτικής. Όταν ο Καλογήρου αρνήθηκε, ο σκηνοθέτης της ΥΕΝΕΔ επέμεινε και τελικά τον πήρε από το χέρι και τον πήγε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου.

Εκεί, το 1952 η τύχη του χαμογέλασε και προσωπικά αφού γνώρισε την κατά 13 χρόνια μικρότερη μετέπειτα σύζυγό του, την Ευαγγελία Σαμιωτάκη που έφυγε και εκείνη από τη ζωή το 2017. Το ζευγάρι έμεινε μαζί για περισσότερα από 50 χρόνια και απέκτησαν έναν γιο, τον Κωνσταντίνο, ο οποίος τους χάρισε στην συνέχεια μια εγγονή, την μικρή Ευαγγελία.

kalogirou-(5).jpg

O γιος των δύο ηθοποιών, ο Κωνσταντίνος Καλογήρου.

Ο Κωνσταντίνος Καλογήρου διαπρέπει επαγγελματικά ως υπεύθυνος για την ανάπτυξη εργασιών και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών Διοίκησης σε επιλεγμένους πελάτες του Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα και τον είδαμε σχετικά πρόσφατα και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο μετά τη συμμετοχή του στο τηλεπαιχνίδι «Ο Μονομάχος» όπου ο ίδιος αποκάλυψε την ταυτότητά του, ότι δηλαδή είναι ο γιος των δύο σπουδαίων αυτών ηθοποιών.

Η θρυλική ατάκα «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη»

Η πρώτη εμφάνιση του Σπύρου Καλογήρου στο θέατρο ήταν το 1955, με τον θίασο του Νίκου Χατζίσκου στον «Ερωτόκριτο» και ακολούθησε ο «Άμλετ». Το 1960 εντάχθηκε στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» του Καρόλου Κουν και έπαιξε σε σπουδαία κλασικά έργα.

Μαζί με την Ευαγγελία Σαμιωτάκη το '80 έκαναν τον δικό τους θίασο, ανέβασαν παραστάσεις και πραγματοποίησαν περιοδείες.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1955 στην ταινία του Ντίμη Δαδήρα Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας. Έκτοτε συμμετείχε σε περισσότερες από 60 ταινίες, μαζί με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού σινεμά. Εμφανίστηκε σε περίπου 55 ταινίες, ανάμεσά τους οι: Η Αθήνα τη νύχτα, Στεφανία, Κοντσέρτο για πολυβόλα, Η νεράιδα και το παλικάρι, Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά, Η Μαρία της σιωπής, Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο, Στάκαμαν. Όμως, η ταινία που άφησε εποχή ήταν η Λόλα, στην οποία ο Σπύρος Καλογήρου είχε πει την αξέχαστη φράση «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη», προς τον τότε συμπρωταγωνιστή του Νίκο Κούρκουλο για τα «μάτια» της Τζένης Καρέζη.

Το 1966, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση για την ερμηνεία του στη μικρού μήκους ταινία Τζίμης ο Τίγρης του Παντελή Βούλγαρη και οι κριτικοί κινηματογράφου τού απένειμαν το 1971 τον Αργυρό Απόλλωνα για τον ρόλο του στην ταινία Κατάχρηση εξουσίας. Τιμήθηκε με τη Χρυσή Κεφαλή του «Θεάτρου Βαχτάγκοφ» της Μόσχας. Εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές όπως στο Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Σπύρος Καλογήρου είχε επιλέξει να ζει με τη γυναίκα της ζωής του στο εξοχικό τους. Την Πρωτομαγιά του 2009 μετά από επιπλοκές με την υγεία του εισήχθη στο Τζάνειο Νοσοκομείο και τελικά απεβίωσε σχεδόν ενάμιση μήνα μετά βυθίζοντας στο πένθος τον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και όλους τους δικούς του ανθρώπους.

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved