Δώρα Αναγνωστοπούλου στο gossip-tv: «Μιλάμε για την τηλεόραση λες και είναι μια λαμπερή πασαρέλα»
Η Δώρα Αναγνωστοπούλου, μία από τις πιο ήρεμες παρουσίες των δελτίων ειδήσεων, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πρόσωπα που ήρθαν για να μείνουν και για να αφήσουν το δικό τους στίγμα στη μικρή οθόνη.
Ξεκίνησε το 2003, την παρουσίαση πολιτιστικών εκπομπών στην κρατική τηλεόραση. Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2010, μαζί με την Λένα Αρώνη παρουσίασε μία εκπομπή συνεντεύξεων με τίτλο ''Γυναίκες''. Το πολιτιστικό ρεπορτάζ δεν σταμάτησε για εκείνη εκεί. Εκτός από τις παρουσιάσεις πολιτιστικών φεστιβάλ, είχε αναλάβει και την εκπομπή Odyssey στην ERt World.
Το 2015, με την επαναλειτουργία της κρατικής τηλεόρασης, η Δώρα Αναγνωστοπούλου βρέθηκε στο τιμόνι της παρουσίασης του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, όπου και έμεινε μέχρι το 2019. Μήνες μετά την παραίτησή της και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2020, η Δώρα Αναγνωστοπούλου παρουσίασε το πρώτο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του νέου Mega.
Από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και σήμερα παρουσιάζει το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του σταθμού ενώ εδώ και 3 χρόνια έχει και τη δική της εκπομπή έρευνας με τίτλο Mega Stories.
Η Δώρα Αναγνωστοπούλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης, μίλησε στο gossip-tv για τα νούμερα τηλεθέασης, για το αν χωρούν καλές ειδήσεις στην ενημέρωση αλλά και πόσο έχει αλλάξει η μορφή -πλέον- ενός δελτίου.
- Από την παρουσίαση πολιτιστικών εκπομπών στα κεντρικά δελτία ειδήσεων. Τι τίτλο θα δίνατε στην πορεία σας μέχρι σήμερα;
''Σπεύδε βραδέως''. Αισθάνομαι ότι έκανα σταθερά επαγγελματικά βήματα στην πορεία μου, τόλμησα, ακόμα και σε στιγμές που δεν αισθανόμουν απολύτως βέβαιη για το επόμενο βήμα, αλλά ποτέ δεν βιάστηκα. Από τις εκπομπές για τον κινηματογράφο, το πέρασμα στα δελτία ήρθε πολύ ομαλά. Οι συγκυρίες έπαιξαν μεγάλο ρόλο, αλλά πρέπει να σας πω ότι δούλεψα πολύ και ότι οι σπουδές μου στη δημοσιογραφία έφτιαξαν επαγγελματικό χαρακτήρα χωρίς να το αντιληφθώ από την αρχή της πορείας μου.
- Από το 2015 που βρεθήκατε στην παρουσίαση των ειδήσεων μέχρι σήμερα πόσο έχει αλλάξει η μορφή ενός δελτίου;
Το 2015 που πρωτοπαρουσίασα δελτία ειδήσεων, βρισκόμουν στην ΕΡΤ. Το δελτίο εκείνη την περίοδο ήταν πολύ πιο πολιτικό και στη δημόσια τηλεόραση πάντοτε το πρώτο θέμα του δελτίου ήταν πολιτικό. Θυμίζω, ήταν και μια ταραγμένη περίοδος για τη χώρα. Νομίζω πρώτα ο covid και στη συνέχεια η αυξανόμενη βία, έχουν αλλάξει τα δεδομένα, έχουν φέρει τα κοινωνικά θέματα μπροστά στην επικαιρότητα.
Ακούω τον προβληματισμό για τη βία που προβάλλει η τηλεόραση, αλλά νομίζω, θα συμφωνήσουμε, πως η δημοσιογραφία δεν εξυπηρετεί κανέναν πολίτη αν δεν απεικονίζει μια πραγματικότητα ή αν δεν αναδεικνύει τα σοβαρά ζητήματα της κοινωνίας. Τώρα υπάρχει ένα ζήτημα αισθητικής που αφορά ένα κομμάτι της τηλεόρασης, το οποίο όμως ακουμπά και την ουσία της ενημέρωσης, κι εκεί θα πρέπει το ΕΣΡ να λειτουργεί προς όφελος του τηλεθεατή.
Ακούω τον προβληματισμό για τη βία που προβάλλει η τηλεόραση, αλλά νομίζω, θα συμφωνήσουμε, πως η δημοσιογραφία δεν εξυπηρετεί κανέναν πολίτη αν δεν απεικονίζει μια πραγματικότητα
- Υπάρχει όριο, πιστεύετε, στην ενημέρωση του κοινού και στο πώς προβάλλεται μία είδηση;
Προφανώς θα έπρεπε να υπάρχει. Αν με ρωτάτε «αν υπάρχει», θα σας πω, όχι.
- Σας προβληματίζουν τα νούμερα τηλεθέασης και τι πιστεύετε ότι καθορίζει την άνοδο ή την πτώση τους καθημερινά;
Ναι, με προβληματίζουν και τα παρακολουθώ, προσπαθώ πάντα να εξηγήσω συνήθειες και προτιμήσεις. Σε μεγάλο βαθμό τα καθορίζει ο ανταγωνισμός, η συνήθεια και η συνέπεια.
Προφανώς θα έπρεπε να υπάρχει όριο στην ενημέρωση του κοινού. Αν με ρωτάτε «αν υπάρχει», θα σας πω, όχι.
- O κόσμος ενημερώνεται περισσότερο από τα social media (instagram, facebook, twitter, tik tok κ.α.) ή από τα δελτία ειδήσεων των καναλιών; Και αν ναι, θεωρείτε ότι αυτό κρύβει κάποια επικινδυνότητα όσον αφορά στη διάδοση fake news;
Δεν θεωρώ ότι είναι το ίδιο κοινό. Σαφέστατα τα social διαδίδουν πολλά fake news και, ναι, εκεί υπάρχει ζήτημα.
- Υπάρχουν καλές ειδήσεις και αν ναι, πόσες χωρούν σε ένα δελτίο ειδήσεων; Γιατί λείπει η καλή είδηση;
Πάντως όχι γιατί τις κρύβουμε. Μακάρι να είχαμε περισσότερες.
Θεωρητικά, κάποιος, ο οποίος παρουσιάζει ψυχαγωγική εκπομπή μπορεί να καταπιάνεται και με θέματα ενημέρωσης. Αρκεί να σέβεται τον εαυτό του και τον τηλεθεατή
- Πιστεύετε ότι έχουμε την ενημέρωση που μας αξίζει;
Ξέρετε, συνήθως αυτή η φράση χρησιμοποιείται για τους πολιτικούς που μας αξίζουν. Παραείναι μοιρολατρική φράση για να την αποδεχθώ. Επίσης, δεν θεωρώ ότι η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι κακή. Αντίθετα, έχουμε σπουδαίους δημοσιογράφους, απλώς συνήθως ασχολούμαστε με τις φωνές περισσότερο από όσο μας αξίζει.