
Τρεις ταινίες για τον Ιησού που δίχασαν το κοινό αλλά συνεχίζουμε και τις βλέπουμε
Το θείο δράμα έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλές ταινίες, μερικές από τις οποίες έχουν προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις και δίχασαν το κοινό.
Μπορεί το θρησκευτικό έπος «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» (Jesus of Nazareth) που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1977 του Φράνκο Τζεφιρέλι να αποτελεί σταθμό κινηματογραφικά σε ό,τι αφορά το θείο δράμα καθώς παρουσιάζει τη ζωή του Ιησού από τη γέννησή του έως και την ανάστασή του με μία αρκετά παραδοσιακή προσέγγιση της ιστορίας, όμως υπάρχουν και εκείνες οι ταινίες που δεν έτυχαν θετικών σχολίων από το κοινό.
Ολίβια Χάσεϊ:Έφυγε από τη ζωή η Παναγία της θρυλικής ταινίας του Τζεφιρέλι «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»
Ιδού κάποιες από τις ταινίες που ξεχώρισαν για τον τρόπο που παρουσιάζουν τη ζωή του Ιησού και προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις:
«Τα πάθη του Χριστού» (The Passion of the Christ) – 2004
Σκηνοθετημένη από τον Μελ Γκίμπσον, η ταινία αυτή επικεντρώνεται στις τελευταίες 12 ώρες της ζωής του Ιησού, με ιδιαίτερη έμφαση στη βία και τα μαρτύρια στα οποία υποβλήθηκε ο Θεάνθρωπος.

Η ταινία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις λόγω της ακραίας βίας που αποτυπωνόταν στη μεγάλη οθόνη, αλλά και λόγω της έντονης θρησκευτικής της φύσης. Υπήρξαν επίσης επικρίσεις για την αντισημιτική απεικόνιση ορισμένων χαρακτήρων αλλά και για την αυστηρή προσέγγιση της ιστορίας. Παρ' όλα αυτά, η ταινία σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία και συνεχίζει να συζητείται μέχρι σήμερα ενώ προβάλλεται κάθε χρόνο τις ημέρες της Μεγάλης εβδομάδας.
Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο / The Gospel According to St. Matthew (1964)
Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι σκηνοθέτησε την ταινία “Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο” με έναν δικό του, ιδιαίτερο τρόπο, επιλέγοντας στον ρόλο του Ιησού τον 19χρονο τότε Ενρίκε Ιραζοκούι, που απείχε από τα πρότυπα του Ιησού με τα ξανθά μαλλιά και τα καταγάλανα μάτια.

Στην ταινία του παρουσίασε τον Χριστό ως έναν απλό, λαϊκό άνθρωπο στον κόσμο των φτωχών και όχι ως μια εξιδανικευμένη μορφή, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Καίριο ρόλο, βέβαια, στις αντιδράσεις, έπαιξε και το γεγονός ότι ο Παζολίνι ήταν άθεος, μαρξιστής και αντιεξουσιαστής, τόσο πολιτικά όσο και ιδεολογικά.
Ο τελευταίος πειρασμός (The Last Temptation of Christ) – 1988
Η συγκεκριμένη ταινία, σκηνοθετημένη από τον Μάρτιν Σκορσέζε, βασίστηκε στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη και αναπαριστά τη ζωή του Ιησού, εξερευνώντας τους ενδοιασμούς και τους πειρασμούς με τους οποίους ήρθε αντιμέτωπος ο Χριστός, συμπεριλαμβανομένων των φανταστικών στιγμών που τον δείχνουν να ζει μια "κανονική" ζωή.

Η ταινία έγινε αντικείμενο σφοδρής κριτικής από θρησκευτικές ομάδες, που την κατηγόρησαν για ασεβείς και βλάσφημες εικόνες. Παρά την αντιπαράθεση, η ταινία θεωρείται πλέον από πολλές πλευρές ως μια σπουδαία κινηματογραφική δημιουργία.
Αυτές οι ταινίες, αν και προκάλεσαν έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις, συνεχίζουν να παραμένουν κλασικές και να αποτελούν αντικείμενο μελέτης και συζήτησης στον κινηματογράφο και την θρησκευτική σκέψη.
Διαβάστε επίσης:
- Lorenzo Monet: Πώς είναι σήμερα ο μικρός που υποδύθηκε τον Ιησού από τη Ναζαρέτ στα 57 του χρόνια;
- Γιώργος Βογιατζής - Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Δείτε πώς είναι σήμερα στα 78 του χρόνια o Ιωσήφ
- Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πόσα χρόνια πήρε για να γυριστεί το αριστούργημα του Zeffirelli;