Ο Μαμαλάκης κάνει delivery με γουρούνες και ποδήλατα!
Ο Ηλίας Μαμαλάκης εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν να γίνει «επιχειρηματίας».
«Τα τελευταία χρόνια το εισόδημά μου έχει περιοριστεί υπερβολικά. Προκειμένου, λοιπόν, να ξοδεύω την αποταμίευσή μου αποφάσισα να επενδύσω σε κάτι που ξέρω να κάνω καλά. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση αφού σε αυτήν εργάζονται τα τρία παιδιά της συζύγου μου, Ντορίτας, αλλά και εγώ ο ίδιος. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι τόσο συγκινητική που πιστεύω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να κάνουμε μια ολόκληρη αλυσίδα Μπουκιά και Συχώριο’’» τόνισε στο Πρώτο Θέμα.
Το «Μπουκιά και Συχώριο» του Ηλία Μαμαλάκη δεν είναι ένα κλασικό εστιατόριο, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να καθίσει κάποιος, αλλά κάνει μόνο deliveryστο σε πακέτο για το σπίτι: «Παραμένουμε πιστοί στην ελληνική γεύση. Πολλοί είναι εκείνοι που με ρωτούν αν έχω άμεση ανάμιξη στην κουζίνα. Η αλήθεια είναι πως για πρώτη φορά πιάνω ο ίδιος κατσαρόλες και τηγάνια για να επιμεληθώ προσωπικά τα πιάτα. Αυτό προϋποθέτει πολύωρη ενασχόληση, κυρίως όμως αγάπησε αυτό που κάνεις και οπωσδήποτε αφοσίωση. Για παράδειγμα, ξυπνώ στις 4 το πρωί για να προμηθευτώ ο ίδιος από την αγορά τις πρώτες ύλες. Η κουζίνα μας είναι ‘‘μαμαδίστικη’’: το παστίτσιο φτιάχνεται με μοσχαρίσιο κιμά και μακαρόνια Νο 5, χρησιμοποιούμε αυστηρά φρέσκο βούτυρο και παρθένο ελαιόλαδο, υπάρχουν μπαχάρια, μυρωδικά από την ελληνική φύση, ενώ πολλά από τα πιάτα σβήνονται με κρασί. Φιλοσοφία μας είναι να μαγειρεύουμε σε μικρές ποσότητες, προκειμένου, όπως συνηθίζουμε να λέμε, να ‘‘χαϊδεύουμε το φαγητό’’».
Τo μίνι εστιατόριο «Μπουκιά και Συχώριο» κάνει deliveryμε διανομείς ποδηλάτες, ενώ για τις πιο μακρινές περιοχές υπάρχουν τα απαραίτητα μηχανοκίνητα τετράτροχα, οι γνωστές γουρούνες. «Τα επονομαζόμενα ‘‘pizza-boys’’ στη δική μας περίπτωση είναι ποδηλάτες, καλά προπονημένοι, γρήγοροι στα πετάλια και πάνω απ’ όλα ευγενείς. Εντάσσεται και αυτό μέσα στη γενικότερη οικολογική συνείδηση της εποχής. Υπάρχει όμως και μια σκέψη για τα φαγητά που θα περισσεύουν: θα τα στέλνουμε στον πατέρα Νικόλα της Ελευθερώτριας στην Πολιτεία προκειμένου να διανέμονται σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη ή στους μετανάστες των φαναριών. Πιστεύω ότι είναι ανεπίτρεπτο να πετάμε φαγητό στα σκουπίδια σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για όλους. Πρόκειται για μια πρακτική που έχουν υιοθετήσει πολλά εστιατόρια και εταιρείες τροφίμων. Είναι συγκινητικό διότι αποδεικνύει ότι σε μια αναμφισβήτητα σκληρή εποχή η ανθρωπιά και το ελληνικό φιλότιμο υπάρχουν ακόμη».
Ο Ηλίας Μαμαλάκης λείπει από την τηλεόραση και η τηλεόραση από εκείνον: «Θα ήθελα να ασχοληθώ ξανά με την τηλεόραση, αλλά στην παρούσα φάση είναι πολύ δύσκολο να γίνουν εκπομπές με υψηλές προδιαγραφές. Υπάρχουν κάποιες σοβαρές προτάσεις, αλλά αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με το εξωτερικό. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που θα απευθύνεται στο κοινό της Ρωσίας, μια δουλειά που ετοιμάζω για το ΒΒC και μια σειρά για την Ευρωπαϊκή Ένωση που αφορά στους κινδύνους που διατρέχει η αλιεία της Μεσογείου, καθώς οι θάλασσές μας κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ψάρια. ∆εν σας κρύβω ότι και οι τρεις δουλειές είναι πολύ ιδιαίτερες, γι’αυτό και τις περιμένω με ανυπομονησία».