Ιωάννα Λαλαούνη: «Οταν μιλάμε για τις δημιουργίες του Ηλία Λαλούνη, η πολιτιστική κληρονομιά είναι τεράστια»
Ποια είναι η απήχηση του Μουσείου Λαλαούνη στο εξωτερικό;
«Οι συλλογές δείχνουν όχι μόνο πώς αναπτύχθηκε το κόσμημα του Ηλία Λαλαούνη παγκοσμίως, αλλά και πώς ο καλλιτέχνης είχε εμπνευστεί από το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι - κοινωνικό κ.λπ. ∆εν είναι μόνο ότι βλέπω ένα κόσμημα, αλλά παρακολουθώ και τι γίνεται γύρω μου. Μέσα από αυτή τη διαδρομή βλέπουμε πολλά σημαντικά γεγονότα του 20ού αιώνα. Μπορεί δηλαδή επιστημονικά να γίνει μια προσέγγιση των γεγονότων. Τώρα, με την ελληνική προεδρία, τη συλλογή τη δανείζουμε, ενώ προσπαθούμε παράλληλα όλο και περισσότερο να έχουμε παρουσία σε εκθέσεις και προγράμματα ακαδημαϊκά» τόνισε η Ιωάννα Λαλαούνη στο Πρώτο Θέμα.
- Σε τι κοινό στοχεύουν οι δράσεις του;
«Βασικά στους Έλληνες. Τα προγράμματα που είναι για παιδιά ή ενήλικες φυσικά στοχεύουν στο ελληνικό κοινό. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι στοχευμένα για κάθε τάξη Πρωτοβάθμιας ή ∆ευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπάρχει όμως και άλλο πρόγραμμα. Αλλο για την πρώτη, άλλο για τη δευτέρα κ.ο.κ. ∆ράσεις για ενήλικες πολλές δεν κάνουμε αυτή τη στιγμή, γιατί δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα. Το κοινό μας δεν είναι μόνο «οι φίλοι της τέχνης», σε καμία περίπτωση, αλλά οι δράσεις στοχεύουν σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό που όχι μόνο θα μάθει περισσότερο για τις διακοσμητικές τέχνες, όπως τα υφάσματα, αλλά θα αποκτήσει και το έναυσμα για τη συνέχεια μιας νέας παραγωγής. Αρα ουσιαστικά οι δράσεις στοχεύουν και στη νέα παραγωγή στις εφαρμοσμένες και διακοσμητικές τέχνες.»
- Πιστεύετε ότι η Πολιτεία δίνει τη δέουσα βαρύτητα στην προβολή του μουσείου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό;
«Καμία σχέση. Καμία απάντηση. Αδιαφορεί. Η Πολιτεία δίνει βαρύτητα σε δημόσια μουσεία τα οποία έχουν επιδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα, δηλαδή μουσεία δημοσίου δικαίου. Πρέπει ο καθένας να προσπαθεί μόνος στα ιδιωτικά μουσεία, κι ας είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, κι ας υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού όπως εμείς.»
- Πόσο πολύτιμη είναι μια τόσο σπάνια πολιτιστική κληρονομιά αφενός για την ίδια τη χώρα και αφετέρου σε διεθνές επίπεδο;
«Τεράστια, μια και μιλάμε για έναν τεράστιο κλάδο. Το κόσμημα ήταν ένας πολύ σημαντικός κλάδος και στην αρχαιότητα και στα βυζαντινά χρόνια και σήμερα για την ελληνική οικονομία. Θα έπρεπε να μας δίνει περισσότερη σημασία η Πολιτεία γιατί δεν λειτουργούμε απλώς ως ένα μουσείο τέχνης. Οχι μόνο κρατάμε ένα ζωντανό νήμα, αλλά ασχολούμαστε και με το τι τρέχει τώρα. Οταν μιλάμε για τις δημιουργίες του Ηλία Λαλούνη που έγιναν μόδα, με νέες τεχνικές και νέες τεχνολογίες, η πολιτιστική κληρονομιά είναι τεράστια»