Σε εκκρεμότητα πάνω από 1 εκατ. ημιυπαίθριοι
G-Business

Σε εκκρεμότητα πάνω από 1 εκατ. ημιυπαίθριοι

Απρόθυμοι να υπαχθούν στις διατάξεις των νέων μέτρων ρύθμισης των ημιυπαίθριων χώρων, φαίνεται πως είναι οι πολίτες. Η οικονομική κρίση και η ύφεση, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να αντέξει το ελληνικό νοικοκυριό άλλο ένα “χαράτσι”.

Έως τώρα, πέντε μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής της ρύθμισης και ένα πριν την λήξη του, έχουν υποβληθεί στις κατά τόπους πολεοδομίες 216.615 αιτήσεις, όταν σε όλη τη χώρα εκτιμάται ότι είναι περί τις 1,5 εκατομμύρια υποθέσεις που εμπίπτουν στη ρύθμιση. Με δεδομένο ότι οι ρυθμοί υποβολής των απαραίτητων αιτήσεων κυμαίνονται στις 2.000 – 2.200 την ημέρα κατά μέσο όρο, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μόλις και μετά βίας θα φτάσουν οι αιτήσεις τις 300 χιλιάδες στο τέλος του έτους, όταν και θα ολοκληρωθεί η ρύθμιση. Το γεγονός ότι οι πολίτες προτιμούν να μεταβούν στις κατά τόπους πολεοδομίες, κυριολεκτικά την ύστατη ώρα, περισσότερο θα προκαλέσει «έμφραγμα» στο σύστημα, παρά θα βελτιώσει το τελικό νούμερο των αιτήσεων.

Ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, οι αιτήσεις που θα υποβληθούν θα κυμαίνονται στο 10 – 20% των χώρων που έχουν δικαίωμα να υπαχθούν στη ρύθμιση. Αν και δεν μπορεί να γίνει ακριβής υπολογισμός των ημιυπαίθριων χώρων που έχουν αλλάξει χρήση, εντούτοις το ΤΕΕ τους προσδιορίζει σε 700 χιλιάδες και άνω. Σε αυτό το νούμερο, αν προστεθούν τα γκαράζ, οι σοφίτες, τα υπόγεια, οι πιλοτές, τα πατάρια και οι φωταγωγοί, τότε φτάνουμε στους 1,2 εκατ. χώρους, υπό ρύθμιση. Όσο και αν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σχολιάζουν ότι υπάρχουν αιτήσεις που αφορούν περισσότερους από έναν ημιυπαίθριους χώρους, εντούτοις το τελικό νούμερο δεν επιτρέπει αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Η απογοήτευση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν τα συναρμόδια υπουργεία, Περιβάλλοντος και Οικονομικών, πραγματοποιούν μια πρώτη αποτίμηση, αναφορικά με τα έσοδα που έχει αποφέρει έως τώρα το συγκεκριμένο πρόστιμο διατήρησης, όπως ονομάζεται. Με στόχο 500 – 700 εκατ. ευρώ, η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους δεν έχει αποφέρει πάνω από 110 εκατ. ευρώ έσοδα στο δημόσιο κορβανά. Όσο και αν η αρχική απόφαση υποχρεώνει το ειδικό πρόστιμο διατήρησης και πράσινης χρήσης να κατατίθεται υπέρ του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) και να διατίθεται αποκλειστικά για την υλοποίηση προγραμμάτων αστικής ανάπλασης, είναι προφανές ότι σε αυτούς τους “χαλεπούς” καιρούς, θα ήταν ένα πρώτης τάξεως “βοήθημα” για να κλείσει ένα μέρος από την “μαύρη τρύπα” του μνημονίου.

Σίγουρη η παράταση

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΚΑ προσανατολίζεται να προχωρήσει σε παράταση της ρύθμισης, έτσι ώστε να προσελκύσει περισσότερους ενδιαφερόμενους. Το αρχικό σενάριο λέει ότι θα παραταθεί η ταχυδρομική υποβολή των αιτήσεων, που ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου. Ως σήμερα, πάντως, η σχετική τροπολογία που χρειάζεται, έτσι ώστε η συγκεκριμένη ρύθμιση να παραταθεί έως το τέλος του έτους, ακόμα δεν έχει υπογραφεί, πράγμα που σημαίνει ότι “πήγε χαμένος” ο Νοέμβριος. Ο λόγος είναι ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί δεν μπορούσαν να υπογράψουν, καθώς απουσίαζαν σε ταξίδια στο εξωτερικό, αναφέρει απόλυτα έγκυρη πηγή!

Επειδή λοιπόν η παράταση της ταχυδρομικής υποβολής της αίτησης, ουσιαστικά έχει αυτοαναιρεθεί από την ίδια την κεντρική εξουσία, στο ΥΠΕΚΑ επεξεργάζονται τρόπους για να ξεπεράσουν τα νομικά κωλύματα και να καταστεί δυνατή η παράταση της ρύθμισης συνολικά, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο ακόμα.

Η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, αλλά και για γκαράζ, σοφίτες, υπόγεια, που άλλαξαν παράνομα χρήση, δίνει τη δυνατότητα με την καταβολή ενός προστίμου διατήρησης, που αντιστοιχεί στο 5-15% του κόστους του συνόλου του χώρου, να τακτοποιείται ο χώρος για τα επόμενα 40 χρόνια και να μην κινδυνεύει ο ιδιοκτήτης του να πέσει στα χέρια της πολεοδομίας και στα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπει, τα οποία φτάνουν έως και το 35% επί της αξίας του αυθαιρέτου.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Αγγελόπουλος

Πηγή: newsbomb.gr

www.newsbomb.gr/chrima/story/se-ekkremotita-pano-apo-1-ekat.-imiupaithrioi

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved