«Επανεθνικοποίηση» της οικονομικής σκέψης επιχειρεί η Γερμανία
Να μετατρέψει σε εφιάλτη το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης , απειλεί η Γερμανία με τις θέσεις που αναπτύσσονται από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όπως η τελευταία περί αποχώρησης της από το ευρώ, που αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», και οι οποίες εκλαμβάνονται ως μια τάση «επανεθνικοποίησης» της οικονομικής σκέψης.
Μάλιστα και η στάση που τηρεί η γαλλική πλευρά, η οποία θεωρείται από πολλούς αναλυτές παθητική, δυναμώνει τους φόβους για την συνέχιση και στο μέλλον της προώθησης πολιτικών που δεν αρμόζουν σε μια νομισματική Ένωση που επιθυμεί να λάβει ομοσπονδιακή μορφή.
Δυστυχώς η κρίση έφερε στο φως τα μεγάλα εγγενή προβλήματα και κατέδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ενοποιητική διαδικασία, δεν έχει και τόσο γερά θεμέλια. Βασική αφορμή γι αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη, είναι η εμμονή της Γερμανίας , αλλά και γενικότερα των ισχυρών βόρειων χωρών της Ε.Ε., στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία που οδηγεί σε μια γενικευμένη για τις χώρες του νότου ευρωλιτότητα.
Το πλέον περίεργο είναι, ότι ,ένώ ελάχιστοι είναι αυτοί που αμφισβητούν την αναποτελεσματικότητα του μοντέλου λιτότητας που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, το μοντέλο αυτό συνεχίζει να κυριαρχεί χωρίς να συνεκτιμάται το πραγματικό γεγονός , ότι η δημοσιονομική χειροτέρευση των προηγμένων οικονομιών, τα τελευταία χρόνια, οφείλεται κατά κύριο λόγο, στο κόστος διάσωσης των τραπεζών , στην μείωση του Α.Ε.Π. και στην κάμψη των φορολογικών εσόδων .
Εύλογα λοιπόν δημιουργείται η υποψία στους ευρωπαίους πολίτες και επιχειρηματίες, ότι βασικός στόχος της ακολουθούμενης πολιτικής είναι η μεγαλύτερη προστασία των εθνικών οικονομικών απαιτήσεων των ισχυρών μελών της Ε.Ε., σε βάρος των ασθενέστερων.
Είναι προφανές ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αλλάξει πολιτική σκέψη, αρχίζοντας από την οικονομία, Απαιτείται να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη και να αγήσει σε δεύτερη μοίρα τον περιορισμό των κρατικών ελλειμμάτων, προωθόντας μέτρα και πολιτικές για λιγότερη φορολογία, μεγαλύτερη εγχώρια κατανάλωση, ένα μικρό μεν αλλά ισχυρό κοινωνικό κράτος και φυσικά, δυναμικές υγιείς επιχειρήσεις.
Και κυρίως είναι αναγκαία η επαναδραστηριοποίηση της πραγματικής οικονομίας μέσω της οποίας και αυξημένα φορολογικά έσοδα θα έχουμε και μάλιστα χωρίς πληθωρισμό και μείωση της ανεργίας θα πετύχουμε. Είναι αδήρητη η ανάγκη να καταννοήσουν στην Ε.Ε. ότι αν δεν βελτιωθεί η οικονομική διακυβέρνηση της Ενωμένης Ευρώπης, με την υιοθέτηση κοινών πολιτικών και την επίδειξη ευρύτερης κοινωνικής αλληλεγγύης, τότε και αυτοί που σήμερα δεν έχουν προβλήματα, θα αποκτήσουν. Γιατί κυρίως οι Γερμανοί δεν πρέπει να αγνοούν ότι τα πλεονάσματα τους μπορούν να διατηρηθούν διαχρονικά μόνο αν υπάρξει δραστική μείωση των ελλειμμάτων των χωρών που τους τροφοδοτούν.
Στο δια ταύτα , η Ε.Ε. οφείλει να αναπτύξει κοινές δράσεις με λιγότερους εθνικούς εγωισμούς, προς όφελος και των λαών της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας.
Του Γιάννη Τριήρη
Πηγή: newscode.gr
www.newscode.gr/oikonomia/story/epanethnikopoiisi-tis-oikonomikis-skepsis-epixeirei-i-germania