Ο Βγενόπουλος, ο Πηλαδάκης κι η offshore (μέρος Α)
Σε μια υπεράκτια εταιρία την Anakon Investments βρίσκεται το «κλειδί της στενής σχέσης του βασικού μετόχου της Vivere κ. Κ. Πηλαδάκη και του ιδρυτή και ιθύνοντος νου του ομίλου Marfin κ. Ανδρέα Βγενόπουλου.
Μια σχέση με σωρεία ερωτημάτων που αφορούν τόσο το αυθύπαρκτο της επιχειρηματικής οντότητας Πηλαδάκη και καταλήγουν στο αν και σε ποιο βαθμό τίθεται μείζον θέμα παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού.
Ειδικότερα στο απολογιστικό δελτίο της MFG για τη χρήση 2004 αναφέρεται ότι έχει στην κατοχή της ομολογίες από τρία ομολογιακά δάνεια της ANAKON Investments συνολικού ύψους 16,899 εκ Ευρώ. Στο ενημερωτικό δελτίο της Vivere στις εταιρίες συμφερόντων του βασικού μετόχου ο κ. Πηλαδάκης εμφανίζεται ως διαχειριστής και εταίρος της Anakon Investements χωρίς να διευκρινίζεται αν είναι μόνος εταίρος.
Η κατάσταση όμως περιπλέκεται ακόμα περισσότερο ανατρέχοντας στις πρόσθετες πληροφορίες που είχε αποστείλει η Marfin στο Χρηματιστήριο το 2004 και συγκεκριμένα στην παράγραφο «Άθροισμα χρηματοδοτικών ανοιγμάτων, καθένα από το οποίο ξεπερνά το 10% των ιδίων κεφαλαίων» αναφέρεται επακριβώς:
«Επωνυμία Χρεωστικοί Τίτλοι & Δάνεια ίδια κεφάλαια (138.732x10%) ANAKON LTD 26.900 ΠΗΛΑΔΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 3.200 ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 30.100 G.I.T HOLDING A.E. 14.626 ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 14.626 ΣΥΝΟΛΟ 44.726 13.873,20 Τα ποσά είναι σε χιλιάδες ευρώ».
Αυτό σημαίνει ότι η ANAKON και ο κ. Πηλαδάκης προσωπικά έχουν άνοιγμα προς τη Marfin 30,1 εκ Ευρώ. Και φυσικά δεν πρόκειται για απλή περίπτωση δανειοδότησης αλλά για μεγάλο χρηματοδοτικό άνοιγμα το οποίο δημιουργεί την υποχρέωση στην εταιρία να το αναφέρει. Μάλιστα πέρα από τη χρηματιστηριακή χροιά του ζητήματος αποτελεί μείζον ερώτημα αν το θέμα τότε είχε απασχολήσει και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Πέραν αυτού όμως είναι απορίας άξιον γιατί δεν αναφέρεται από την Marfin αν και κατά πόσο υπάρχει σχέση μεταξύ του κ. Πηλαδάκη και της Anakon και φυσικά για ποιο λόγο υπάρχει τέτοια σημαντική απόκλιση μεταξύ των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο ετήσιο απολογιστικό δελτίο και στα πρόσθετα στοιχεία και πληροφορίες που αποστέλλει με ευθύνη της η εταιρία στο ΧΑ και επιβεβαιώνει ότι είναι αληθή.
Η υπόθεση περιπλέκεται περαιτέρω δεδομένου μάλιστα ότι ο κ. Πηλαδάκης συστηματικά πραγματοποιεί ταμειακές διευκολύνσεις προς την εταιρία Vivere τις οποίες τελικά κεφαλαιοποιεί με αύξηση κεφαλαίου (παραίτηση λοιπών μετόχων) και μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο στα τέλη του 2005.
Από το ενημερωτικό δελτίο της Vivere προκύπτει στο διάστημα από 1/9/2002 έως 30/06/2003 ο κ. Πηλαδάκης διευκολύνει την εταιρία με 1,993 εκ Ευρώ και η εταιρία του επιστρέφει 1,763 εκ Ευρώ. Στην ετήσια χρήση της Vivere Ιούλιος 2003-Ιούνιος 2004 η διευκόλυνση ανέρχεται σε 8,985 εκ Ευρώ και του επιστρέφονται 4,128 εκ Ευρώ. Στην επόμενη ετήσια χρήση τα αντίστοιχα ποσά 9,086 εκ Ευρώ και 8,389 εκ Ευρώ ενώ στο διάστημα από 1/7/2005 έως 31/12/2005 ο κ. Πηλαδάκης διευκολύνει ταμειακά την εταιρία με το ποσό 2,138 εκ Ευρώ χωρίς η τελευταία να του επιστρέψει τίποτα.
Μετά τις προσθαφαιρέσεις το συνολικό ποσό που έχει διευκολύνει ο κ. Πηλαδάκης τη Vivere διαμορφώνεται σε 7,291 εκ Ευρώ. Από αυτά 3,144 εκ Ευρώ κεφαλαιοποιούνται στις αρχές του 2006 και ο κ. Πηλαδάκης αποκτά 5,223 εκ μετοχές αντί 0,6 Ευρώ τη μια. Επιπλέον εκδίδεται ομολογιακό 3,2 εκ Ευρώ και στη λήξη του ο κ. Πηλαδάκης αν δεν το αποπλήρωνε η εταιρία θα μπορούσε να λάβει επιπλέον 5,333 εκ μετοχές.
Πάντως την περίοδο που κ. Πηλαδάκης χρηματοδοτεί με άνεση τη Vivere έχοντας ως φαίνεται τη χρηματοδοτική στήριξη του ομίλου Marfin εμφανίζεται και ως σωτήρας της Λάρισας αγοράζοντας το πλειοψηφικό πακέτο της ομώνυμης ΠΑΕ.
Είναι όμως σύμπτωση το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2004 αγοράζεται η ΑΕΛ και τον ίδιο χρόνο η MFG εμφανίζει μεγάλο χρηματοδοτικό άνοιγμα προς τον κ. Πηλαδάκη και την Anakon;
H Marfin όμως είναι παρούσα τόσο στο απώτερο παρελθόν στην εταιρία Μεγάλα Καταστήματα αλλά και στον παρόν. Στο παρελθόν συνυπήρχε με την ΑΤΕΡΜΩΝ που βρέθηκε να κατέχει μετοχές της Vivere μετά τη συγχώνευση με τα Μεγάλα Καταστήματα.
Μάλιστα όπως ο ίδιος ο κ. Πηλαδάκης έχει από το 2005 ανακοινώσει το γήπεδο που επιθυμεί να κατασκευάσει στη Λάρισα συνολικού προϋπολογισμού 41 εκ Ευρώ θα το χρηματοδοτήσει σε ποσοστό 70% με μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο η Marfin.
Το γεγονός φυσικά ότι το δάνειο θα είναι μετατρέψιμο σε μετοχές δημιουργεί ένα ουσιαστικό ζήτημα για το ποιος θα έχει τη διαχείριση του έργου το οποίο έχει ανακοινωθεί θα κατασκευαστεί σε έκταση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού προφανώς με τη διαδικασία της παραχώρησης.
Είναι εμφανές ότι η μετατροπή του ομολογιακού καθιστά απόλυτο κυρίαρχο τη Marfin ή εκείνους που θα επιλέξει η διοίκησή της να διατεθεί το ομολογιακό.
Επισημαίνεται ότι σε παλαιότερες δηλώσεις ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος της Marfin είχε αναφέρει για το γήπεδο της Λάρισας τα εξής: « Ο κ. Πηλαδάκης μας παρουσίασε ένα project που το κρίναμε επικερδές και δεσμευόμαστε για τη χρηματοδότηση με ομολογιακό δάνειο μετατρέψιμο σε μετοχές. Εκείνο που μας τράβηξε ιδιαίτερα ήταν η πρόθεση να συμμετέχει σ’ αυτήν την κίνηση και η τοπική κοινωνία της Λάρισας, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει πρόθεση κερδοσκοπίας από την πλευρά του κ. Πηδαλάκη».
Η περίεργη αυτή σχέση δεν τελειώνει εδώ. Το newsbomb έχει στη διάθεσή του κι άλλα συγκλονιστικά στοιχεία. Υπομονή μέχρι να ανοίξουμε και το «φάκελο Laxey».
Πηγή: newsbomb.gr
www.newsbomb.gr/fakelos-mig/story/o-bgenopoulos-o-piladakis-ki-i-offshore-meros-a