Η Ιταλία ψηφίζει, η Ευρώπη αγωνιά
Το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιταλία γίνεται 70 χρόνια μετά από το ιστορικό του 1946 για την κατάργηση της μοναρχίας∙ εκείνο άνοιξε το δρόμο για την υιοθέτηση του Συντάγματος που ισχύει μέχρι σήμερα και του οποίου η αναθεώρηση είναι ζητούμενο τώρα.
Το «Ναι», το «Όχι» και η ψήφος διαμαρτυρίας
Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ζητά από τους πολίτες να πουν με τη ψήφο τους «Ναι» σεσαρωτικές αλλαγές, ούτως ώστε η ενίσχυση τηςεκτελεστικής εξουσίας που επιδιώκει να οδηγήσει και σε ενίσχυση -όπως υποστηρίζει- της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, η οποία από το 1945 μέχρι σήμερα μετρά 64 κυβερνήσεις. «Όχι» λένε οι πολέμιοί του -το μόνο που θα επιτευχθεί είναι οι κυβερνήσεις να δρουν ανεξέλεγκτα. Μάλιστα, δύο από τις προσωπικότητες που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα, οι πρώην πρωθυπουργοί, Μάσιμο Ντ' Αλέμα και Μάριο Μόντι, δεν παραλείπουν να υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία το φασιστικό παρελθόν.
Στο επίκεντρο όσων εισηγείται ο Ρέντσι βρίσκονται η αποδυνάμωση της Γερουσίας -του ενός, δηλαδή, από τα δύο ισοβαρή σώματα του Κοινοβουλίου- και η συρρίκνωση τωναρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε συνδυασμό με τον εκλογικό νόμο (Italicum) του 2015 που ευνοεί το πρώτο κόμμα, οι αλλαγές αυτές θα επιτρέψουν -λέει- δύσκολες αποφάσεις για απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δίχως να ελλοχεύει ο κίνδυνος της αστάθειας.
Διαβάστε περισσότερα στο cnn.gr