Κόντρα Παπανδρέου-Παπαρήγα για εργασιακά
G-Politics

Κόντρα Παπανδρέου-Παπαρήγα για εργασιακά

"Είμαστε σε δύσκολο περιβάλλον και έχουμε σκληρές μάχες να δώσουμε. Όμως έχουμε μπροστά μας μία επιλογή: ή θα σώσουμε τις θέσεις εργασίας, ή θα πιεστούν οι επιχειρήσεις να απολύσουν εργαζομένους ή να κλείσουν. Δικό μας πρώτο μέλημα, είναι η διατήρηση και η εξασφάλιση της δουλειάς, ώστε περνώντας το τούνελ να μπορέσουμε, έχοντας τις μικρότερες απώλειες, να μπούμε και πάλι στην ανάπτυξη".

Στις σκέψεις αυτές επικέντρωσε την ομιλία του, ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, για τις εργασιακές σχέσεις και το νέο θεσμικό καθεστώς που εισάγεται με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες.

Στην καταγγελία της κ. Παπαρήγα, ότι "έχουμε να κάνουμε με την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης", ο πρωθυπουργός απάντησε αμέσως στην πρωτολογία του, ότι "επικίνδυνη είναι η κατάσταση που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση, της οποίας έλαχε ο κλήρος να αναλάβει την ευθύνη να αλλάξει τη χώρα".

Τα συμπτώματα, είπε ο πρωθυπουργός, δεν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, αλλά μιας κατάστασης ετών.

"Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας μία αντιπαραγωγική οικονομία, που δεν παράγει νέες θέσεις εργασίας, μια αποδυναμωμένη παραγωγική βάση, που αν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα να τη, αντιστρέψουμε, η ύφεση θα μας τραβήξει πιο βαθιά κι αυτό είναι η αλήθεια. Και αυτή την αλήθεια πρέπει να τη λέμε στο λαό", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

Ταυτόχρονα, όμως, επέρριψε ευθύνες και στο ΚΚΕ και τους συνδικαλιστικούς του φορείς, γιατί αποτρέπουν μέσα στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ τη σύνδεση των σπουδών με την παραγωγικότητα, αναφέροντας ότι "δεν επενδύσαμε στην ποιότητα και γι' αυτό έχουμε συρθεί στη φτήνια κι αυτό είναι που πρέπει να ανατρέψουμε".

Ο κ. Παπανδρέου, υπογράμμισε ότι υπάρχει και σήμερα εργασιακός μεσαίωνας και έκρινε ως υποκριτικό να παραβλέπεται, ενώ ένας από τους λόγους για τον οποίο ευθύνονται όλοι, είναι οι διαφορετικής ποιότητας συνδικαλιστικές εκπροσωπήσεις.

Ούτε οι συλλογικές διαπραγματεύσεις καταργούνται, ούτε ο κατώτερος μισθός και γενικότερα οι μισθοί, απλώς εισάγονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις με τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η πορεία μετάβασης δεν θα είναι εύκολη. Εξέφρασε, όμως, την πεποίθηση ότι το 2011, θα είναι το τελευταίο έτος της ύφεσης, για να μπούμε εκ νέου στην ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα όμως, υπενθύμισε στην κ. Παπαρήγα ότι και στις επιχειρήσεις του ΚΚΕ, τον 90.2 και την Τυποεκδοτική και απολύσεις έγιναν και μειώσεις μισθών: "Το κάνατε γιατί μειώθηκε ο κύκλος εργασιών. Αυτό είπατε, αλλά δεν δίνετε σε κανέναν άλλο το δικαίωμα να κάνει κι αυτός νοικοκύρεμα. Εμείς πάντως θα νοικοκυρέψουμε τη χώρα προς όφελος των πολιτών και με την πρόνοια να μη χαθούν θέσεις εργασίας"

Η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για τις νέες εργασιακές σχέσεις και θα το ψηφίσει με διαδικασίες "φαστ τρακ", μία ημέρα πριν τη γενική απεργία της Τετάρτης, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν αξία οι απεργίες.

"Έχουμε να κάνουμε με μία επικίνδυνη κυβέρνηση που σας έτυχε ο κλήρος να φέρετε βάρβαρα μέτρα και να γράψετε το λαό στα παλιά σας τα παπούτσια"

Κατά την κ. Παπαρήγα, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μηδενίζει τα πάντα από το 1974 ως σήμερα, προκειμένου να δικαιολογήσει όσα θα γίνουν από εδώ και πέρα.

Πάμε σε γενική ισοπέδωση είπε η κ. Παπαρήγα με τις συλλογικές συμβάσεις να πέφτουν προς τα κάτω, "αν δεν αντεπιτεθεί ο λαός και δεν σας πάρουν με τις πέτρες με την πολιτική έννοια", γιατί αυτό θέλουν οι βιομήχανοι. Πάντως, συμπλήρωσε, για τη σημερινή κατάσταση δεν φταίνε ούτε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι συνδικαλιστές.

Χαρακτήρισε μικροπρεπή, τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τις κομματικές επιχειρήσεις του ΚΚΕ, ενώ διέψευσε και είπε ότι ακριβώς στο πλαίσιο της σύνδεσης εκπαίδευσης και παραγωγικότητας εργάζονται η φοιτητική και η νεολαιίστικη οργάνωση του κόμματος.

Ανταπαντώντας, στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος μας είναι μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον με μονοπώλια και αθέμιτο ανταγωνισμό, να αντιμετωπίσουμε μία πραγματικότητα και κατηγόρησε ακριβώς το ΚΚΕ για συντηρητισμό, στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας αυτής που είναι το φάσμα της ανεργίας για τους νέους ανθρώπους.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι με τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, που έχει λάβει η κυβέρνηση, βρίσκονται σε εξέλιξη 23 στοχευμένα προγράμματα, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, που αφορούν 800.000 σχεδόν επιχειρήσεις για τη διατήρηση 200.000 θέσεων εργασίας, ενώ όλοι οι άνεργοι θα έχουν περίθαλψη και ασφάλιση.

Ο αναπτυξιακός νόμος, είναι δείγμα της νέας κατεύθυνσης για να βγούμε από αυτό το δύσκολο τούνελ και μάλιστα ισχυρότεροι. Και στην προσπάθεια αυτή ζητείται η συνεισφορά όλων για μια εποικοδομητική πορεία της χώρας, κατέληξε ο πρωθυπουργός. πηγή:www.newsbomb.gr

http://www.newsbomb.gr/politiki/story/kontra-papandreou-papariga-gia-ergasiaka

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved