Φώφη Γεννηματά: Η πολιτική σταδιοδρομία, οι μεγάλες αδυναμίες της και η μάχη με τον καρκίνο!
Σε ηλικία 56 ετών έφυγε από τη ζωή σήμερα (25/10) η Φώφη Γεννηματά βυθίζοντας τον πολιτικό κόσμο, τους οικείους της και τους ανθρώπους που τη στήριξαν στη μακρά πολιτική της καριέρα στο απόλυτο πένθος.
Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ εισήχθη στο νοσοκομείο στις 12 Οκτωβρίου με κρίση ιλεού και όπως είχε ανακοινωθεί επίσημα από τους θεράποντες γιατρούς της τότε, επρόκειτο για επιδείνωση της βασικής της νόσου.
Τότε, οι στενοί της συνεργάτες, οι οποίοι έβλεπαν τη δίψα της για ζωή, ήξεραν πως η Φώφη θα κάνει τα πάντα για να παλέψει με το θηρίο, για δεύτερη φορά στη ζωή της μιας και είχε διαγνωστεί για πρώτη φορά το 2008. Τότε, η κόρη της ήταν μόλις δύο ετών. Όμως δεν το είχε βάλει κάτω. Αυτή τη δεύτερη φορά όμως, τα πράγματα ήξερε πως ήταν πολύ πιο δύσκολα.
Αφού ξεπέρασε τις πρώτες δύσκολες ώρες, αποφάσισε πως έπρεπε να αφοσιωθεί στο να κερδίσει τη δεύτερη αυτή μεγάλη μάχη απέναντι στον καρκίνο, όπως είχε αποκαλύψει και ο στενός συνεργάτης της, ο γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝ.ΑΛ Παναγιώτης Βλάχος.
Μιλώντας στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» ο Παναγιώτης Βλάχος είχε μεταφέρει όλα τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της προέδρου του κόμματος η οποία συνέχιζε να νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό.
«Είναι συγκλονιστικό το κύμα αγάπης που εισπράττουμε και όλο αυτό δίνει δύναμη και στην ίδια και σε όλους εμάς που βρισκόμαστε δίπλα της. Η Φώφη Γεννηματά, όπως ξέρετε, είναι μία αγωνίστρια.Είναι ένας άνθρωπος που δεν το έβαλε ποτέ κάτω και δε ξέχασε ότι είναι ένας άνθρωπος με ευαισθησίες, ποιότητα και αξίες ακόμη κι όταν ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική» είχε πει μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Βλάχος και συνέχιζε: «Όπως γνωρίζετε νοσηλεύεται και θα νοσηλεύεται ακόμα για ένα μικρό χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας, είναι καλύτερα. Έχουν ξεπεραστεί οι πρώτες δύσκολες ώρες, αλλά θα πρέπει να αφοσιωθεί στη θεραπεία της, όπως μας είπε και η ίδια, στη ζωή της και να κερδίσει αυτή τη μάχη».
Η πρώτη μάχη με την ασθένειά της
Τον Ιούνιο του 2020 η Φώφη Γεννηματά είχε μιλήσει για την πρώτη μάχη που είχε δώσει με τον καρκίνο τον οποίο και κατατρόπωσε με δύναμη και αισιοδοξία.
Τότε, είχε μιλήσει στην Ελεονώρα Μελέτη για αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής της.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου.
Τουλάχιστον εμείς ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους και πολλή αγάπη. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα στη ζωή μου, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό.
Σίγουρα για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε μάθαμε να ζούμε με αυτό.
Όλα έγιναν σχεδόν αστραπιαία. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα. Το ανακάλυψα από πρόληψη», είχε πει η Φώφη Γεννηματά στην Ελεονώρα Μελέτη.
Οι μεγάλες αδυναμίες
Η μεγάλη λατρεία της, δεν ήταν φυσικά τίποτα άλλο από τα παιδιά της, η μεγαλύτερη κόρη της Αιμιλία από τον πρώτο της γάμο, ο 17χρονος σήμερα Γιώργος (που έχει πάρει το όνομα του πατέρα της, Γιώργου Γεννηματά) και η 15χρονη Κατερίνα, που έχει αποκτήσει από το δεύτερο γάμο της με τον οδοντίατρο Ανδρέα Τσούνη. Τον άνδρα που στάθηκε βράχος δίπλα της και τη στήριξε σε κάθε δύσκολη στιγμή, σε κάθε μάχη της, προσωπική ή πολιτική, σε κάθε της απόφαση.
Δείτε παρακάτω φωτογραφίες:
Στα χνάρια του πατέρα της Γιώργου Γεννηματά!
Έχοντας ζήσει σε πολιτική οικογένεια, ήταν σχεδόν μονόδρομος για τη Φώφη Γεννηματά με τι θα ασχολούταν στη ζωή της. Έχοντας για πατέρα ένα από τα ιστορικότερα στελέχη του άλλοτε δυνατού ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά από την εφηβεία ακόμα ζούσε σε ανάλογο περιβάλλον.
Ο παππούς της από τη μεριά του πατέρα της, δικηγόρος και οικονομολόγος, Θεόδωρος Γεννηματάς, ήταν γενικός διευθυντής της UNRRA στην Ελλάδα (οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών που είχε αναλάβει να βοηθήσει τις χώρες που είχαν πληγεί από τις δυνάμεις του Άξονα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), σύμβουλος της Αμερικανικής Οικονομικής Αποστολής και της Αμερικανικής Πρεσβείας. Ο θείος του πατέρα της ήταν ο αντιστράτηγος Ιωάννης Γεννηματάς, που διετέλεσε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού 1964, χρονιά που ήρθε στον κόσμο η Φώφη. Η μητέρα της πάλι ήταν η κόρη ενός ταχυδρόμου από τη Σύμη.
H Φώφη σπούδασε Πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αν και σε κάποια εξομολογητική της συνέντευξη είχε πει πως ο βαθύτερος πόθος της ήταν να γίνει αρχιτέκτονας. Φυσικά, όσο ήταν φοιτήτρια δραστηριούταν στην ΠΑΣΠ, τη φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα ήταν οργανωμένη και στην Ένωση Γυναικών Ελλάδας, τη φεμινιστική οργάνωση που είχε ιδρύσει η Μαργαρίτα Παπανδρέου. Το 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Α’ Αθήνας. Το 2002 εκλέχθηκε υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιά, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, και επανεκλέχθηκε το 2006. Το 2007 παραιτήθηκε από τη θέση αυτή για να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά ο Άρειος Πάγος, που εξέτασε τη νομιμότητα της υποψηφιότητάς της, την απέκλεισε λόγω κωλύματος.
Στις εθνικές εκλογές του 2009 εξελέγη βουλευτής και ανέλαβε την πρώτη της κυβερνητική θέση ως υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Το 2011, στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, αναβαθμίστηκε σε αναπληρώτρια υπουργό Εσωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Μάρτιο του 2012, οπότε και παραιτήθηκε για να αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ μετά από πρόταση του Βαγγέλη Βενιζέλου, δηλώνοντας: «Έχω μάθει να δίνω μάχες για το ΠΑΣΟΚ και την παράταξη και θα κάνω ό,τι μπορώ για να ανταποκριθώ». Περίπου έναν χρόνο μετά βρέθηκε ξανά στην κυβέρνηση, του Αντώνη Σαμαρά αυτήν τη φορά (που συγκυβερνούσε με το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου), στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας, όπου παρέμεινε μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.
Εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 51,7% έχοντας ως αντιπάλους τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.
Μετά την ήττα της κυβέρνησης και την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος παραιτήθηκε και η Φώφη Γεννηματά διεκδίκησε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη με ποσοστό 51,7%, έχοντας ως αντιπάλους τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.
Στις 12 Νοεμβρίου 2017 έγιναν ξανά εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου σχήματος με εννέα υποψήφιους (Γεννηματά, Ανδρουλάκης, Καμίνης, Θεοδωράκης, Μανιάτης, Ραγκούσης, Γάτσιος, Πόντας, Τζιώτης) και έρδισε στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη, λαμβάνοντας το 56,75% των ψήφων. Λίγες μέρες μετά ανακοίνωσε και το νέο όνομα του κόμματος, «Κίνημα Αλλαγής».
Διαβάστε επίσης:
Οι πρώτες δύσκολες ώρες της Γεννηματά: «Πρέπει να αφοσιωθεί στο να κερδίσει αυτή τη μάχη»
Φώφη Γεννηματά: Η μάχη για δεύτερη φορά με τον καρκίνο και η ανακοίνωσή της (photos)
Συγκλονίζει η Φώφη Γεννηματά μιλώντας για τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού