3 χρόνια χωρίς τη Φώφη Γεννηματά - Η σπουδαία πολιτική καριέρα, οι μάχες με τον καρκίνο & το τέλος

Φώφη Γεννηματά

G-Politics

3 χρόνια χωρίς τη Φώφη Γεννηματά - Η σπουδαία πολιτική καριέρα, οι μάχες με τον καρκίνο & το τέλος

25 Οκτωβρίου! Μία μέρα «διπλής ανάγνωσης» για την ελληνική πραγματικότητα και ένα τραγικό παιχνίδι της μοίρας για τη Φώφη Γεννηματά που έφυγε από τη ζωή την ίδια μέρα που είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στην Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού... 

Μία ασθένεια που τελικά νίκησε την αξέχαστη πολιτικό η οποία υπήρξε έμπνευση για όλες τις γυναίκες που πάλεψαν για τη ζωή τους, χωρίς ποτέ να γονατίσουν, με θάρρος και δυναμισμό.

Φώφη Γεννηματά: Η ανάρτηση του συζύγου της, Ανδρέα Τσούνη για τα δύο χρόνια από τον θάνατό της

Εκείνη, μέχρι τις τελευταίες της στιγμές ξόρκιζε την ασθένειά της και ήταν σίγουρη ότι θα κατάφερνε ξανά να τη νικήσει. Έφυγε όμως από τη ζωή στα 56 της χρόνια, βυθίζοντας μία ολόκληρη Ελλάδα στο πένθος και κυρίως την οικογένειά της που δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η Φώφη είχε τελικά νικηθεί!

Το ανεξίτηλο σημάδι του πατέρα της Γιώργου Γεννηματά

Με μία τόσο σπουδαία προσωπικότητα για πατέρα όπως ήταν ο Γιώργος Γεννηματάς, η Φώφη μάλλον δεν είχε και πολλά περιθώρια να ασχοληθεί με κάτι άλλο εκτός από την πολιτική. Μην ξεχνάμε ότι ο πατέρας της υπήρξε ένα από τα ιστορικότερα στελέχη του άλλοτε δυνατού ΠΑΣΟΚ ενώ ο παππούς της, ο δικηγόρος και οικονομολόγος Θεόδωρος Γεννηματάς, ήταν γενικός διευθυντής της UNRRA στην Ελλάδα (οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών που είχε αναλάβει να βοηθήσει τις χώρες που είχαν πληγεί από τις δυνάμεις του Άξονα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο). Ήταν επίσης σύμβουλος της Αμερικανικής Οικονομικής Αποστολής και της Αμερικανικής Πρεσβείας. Ο θείος του πατέρα της ήταν ο αντιστράτηγος Ιωάννης Γεννηματάς, που διετέλεσε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού 1964, χρονιά που ήρθε στον κόσμο η Φώφη. Η μητέρα της πάλι ήταν η κόρη ενός ταχυδρόμου από τη Σύμη.

Έτσι, η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να σπουδάσει Πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αν και σε κάποια εξομολογητική της συνέντευξη είχε πει πως ο βαθύτερος πόθος της ήταν να γίνει αρχιτέκτονας. Φυσικά, όσο ήταν φοιτήτρια δραστηριοποιούταν στην ΠΑΣΠ, τη φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα ήταν οργανωμένη και στην Ένωση Γυναικών Ελλάδας, τη φεμινιστική οργάνωση που είχε ιδρύσει η Μαργαρίτα Παπανδρέου. Το 2000 ξεκίνησε και επίσημα η πολιτική της καριέρα αφού εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Α’ Αθήνας. Δύο χρόνια αργότερα εκλέχθηκε υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιά, θέση στην οποία επανεκλέχθηκε και το 2006. Έναν χρόνο μετά, όμως, παραιτήθηκε από τη θέση αυτή για να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά ο Άρειος Πάγος, που εξέτασε τη νομιμότητα της υποψηφιότητάς της, την απέκλεισε λόγω κωλύματος.

Χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τις Εθνικές εκλογές του 2009, οπότε και εξελέγη βουλευτής αναλαμβάνοντας την πρώτη κυβερνητική θέση ως υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Το 2011, στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, αναβαθμίστηκε σε αναπληρώτρια υπουργό Εσωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Μάρτιο του 2012, οπότε και παραιτήθηκε για να αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ μετά από πρόταση του Βαγγέλη Βενιζέλου, δηλώνοντας: «Έχω μάθει να δίνω μάχες για το ΠΑΣΟΚ και την παράταξη και θα κάνω ό,τι μπορώ για να ανταποκριθώ». Περίπου έναν χρόνο μετά βρέθηκε ξανά στην κυβέρνηση, του Αντώνη Σαμαρά αυτή τη φορά (που συγκυβερνούσε με το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου), στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας, όπου παρέμεινε μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Ο θρίαμβος όμως και η αναγνώριση για τους αγώνες που έδωσε ήταν όταν εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 51,7% έχοντας ως αντιπάλους τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Στις 12 Νοεμβρίου 2017 έγιναν ξανά εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου σχήματος με εννέα υποψήφιους (Γεννηματά, Ανδρουλάκης, Καμίνης, Θεοδωράκης, Μανιάτης, Ραγκούσης, Γάτσιος, Πόντας, Τζιώτης) και έρδισε στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη, λαμβάνοντας το 56,75% των ψήφων. Λίγες μέρες μετά ανακοίνωσε και το νέο όνομα του κόμματος, «Κίνημα Αλλαγής».

Η αρχή του τέλους

Εκείνες τις δύσκολες μέρες του φθινοπώρου του 2021, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ έδινε μάχη προεκλογική για την προεδρία του κινήματος όταν ξαφνικά ένιωσε έντονους πόνους. Στις 12 Οκτωβρίου εισήχθη στο νοσοκομείο με κρίση ιλεού και όπως είχε ανακοινωθεί επίσημα από τους θεράποντες γιατρούς της τότε, τελικά επρόκειτο για επιδείνωση της βασικής της νόσου.

Κανείς δεν αποθαρρύνθηκε. Όλοι οι δικοί της άνθρωποι και οι συνεργάτες της ήξεραν πως η Φώφη όχι μόνο θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αλλά για ακόμα μία φορά θα κατάφερνε να νικήσει στην άνιση μάχη με τον καρκίνο. Το είχε αποδείξει άλλωστε και στο παρελθόν σε αυτή την αναμέτρησή της. Η πρώτη φορά που είχε διαγνωστεί ήταν το 2008 και το κοριτσάκι της ήταν μόλις δύο ετών. Τώρα όμως τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα.

1675200452123-875211019-gennimata-10.jpg

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου.

Τουλάχιστον εμείς ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους και πολλή αγάπη. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα στη ζωή μου, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό.

Σίγουρα για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε μάθαμε να ζούμε με αυτό.

1675207437622-162270525-gennimata.jpg

Όλα έγιναν σχεδόν αστραπιαία. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα. Το ανακάλυψα από πρόληψη», είχε πει η Φώφη Γεννηματά τον Ιούνιο του 2020 μιλώντας σε τηλεοπτική της συνέντευξη για την πρώτη αναμέτρησή της με τον καρκίνο. Ένιωθε περήφανη που είχε καταφέρει να μεγαλώσει τα παιδιά της και βρισκόταν στο πλευρό του συζύγου της Ανδρέα Τσούνη αντιμετωπίζοντας μαζί τις προκλήσεις της ζωής.

Η μεγάλη λατρεία της ζωής της, δεν θα μπορούσε παρά να είναι τα τρία παιδιά της, η μεγαλύτερη κόρη της Αιμιλία από τον πρώτο της γάμο, ο γιος της Γιώργος (που έχει πάρει το όνομα του πατέρα της, Γιώργου Γεννηματά) και η μικρότερη κόρη της, η Κατερίνα, που έχει αποκτήσει από το δεύτερο γάμο της με τον οδοντίατρο Ανδρέα Τσούνη. Τον άνδρα που στάθηκε βράχος δίπλα της και τη στήριξε σε κάθε δύσκολη στιγμή, σε κάθε μάχη της, προσωπική ή πολιτική, σε κάθε της απόφαση...

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες:

Διαβάστε επίσης:

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved