Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Σημίτης σε ηλικία 88 ετών!
Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί στις 07,30 ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης!
Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, βρισκόταν στο σπίτι του στους Αγίους Θεοδώρους όταν ένιωσε αδιαθεσία. Διακομίσθηκε χωρίς σφυγμό στο νοσοκομείο της Κορίνθου όπου απλά ανακοινώθηκε ο θάνατός του στους οικείους του.
Γεννημένος στις 23 Ιουνίου 1936 στην Αθήνα, ο Κώστας Σημίτης ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 1996 και υπηρέτησε ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας από την ίδια χρονιά έως το 2004, μια περίοδο κατά την οποία η χώρα υπήρξε μάρτυρας σημαντικών μεταρρυθμίσεων και προκλήσεων. Η πολιτική του κληρονομιά, καθώς και οι διακυβερνητικές του επιλογές, συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων αλλά και αντιπαραθέσεων.
Οι σπουδές και τα πρώτα βήματα στην πολιτική
Ο Κώστας Σημίτης προέρχεται από μία οικογένεια που παραδοσιακά συνδέεται με τη δημόσια ζωή. Πιο συγκεκεριμένα, πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Σημίτης, δικηγόρος, καθηγητής της Α.Σ.Ο.Ε.Ε., επί σειρά ετών πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, αντιπρόσωπος του Πειραιά στην Εθνοσυνέλευση στους Κορυσχάδες και γενικός διοικητής Ρούμελης στην ΠΕΕΑ, την κυβέρνηση του βουνού του ΕΑΜ. Η μητέρα του, Φανή Χριστοπούλου, σύμφωνα με το Wikipedia, με καταγωγή από τον Πύργο Ηλείας, υπήρξε επί χρόνια κορυφαίο στέλεχος γυναικείων οργανώσεων της Αριστεράς και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών. Κατά τη διάρκεια της κατοχής οι γονείς του έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση κατά των κατακτητών από τις τάξεις του Ε.Α.Μ. και του Ε.Λ.Α.Σ.. Παππούς του ήταν ο αρχίατρος και ευεργέτης του δήμου Πύργου, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, καθώς και ο νομικός, Σπυρίδων Σημίτης. Νονός του ήταν ο Πρίγκιπας Νικόλαος της Ελλάδος και της Δανίας, ο οποίος ήταν φίλος του πατέρα του.
Σπούδασε νομικά και οικονομικά στην Ελλάδα και στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, αποκτώντας διδακτορικό δίπλωμα στην οικονομία. Η εξειδίκευσή του στην οικονομία και η ικανότητά του να κατανοεί και να επεξεργάζεται σύνθετα οικονομικά ζητήματα αποτέλεσαν σημαντικά χαρακτηριστικά της μετέπειτα πολιτικής του πορείας.
Η επαγγελματική του καριέρα στον ακαδημαϊκό χώρο και η εμπλοκή του σε διάφορους τομείς της οικονομικής πολιτικής, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, τον έφεραν σε επαφή με πολιτικά ζητήματα και τον οδήγησαν στην πολιτική. Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1970, σε μια περίοδο που το κόμμα αναδείκνυε νέες δυνάμεις και αντιλαμβανόταν τη χώρα ως αναγκαίο χώρο για προοδευτικές αλλαγές και εκσυγχρονισμό.
Η πορεία με το ΠΑΣΟΚ
Ο Σημίτης ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 1996, έπειτα από την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Κατά την ηγεσία του, ο Σημίτης κινήθηκε προς τη σύγχρονη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική, κάνοντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα, προσπαθούσε να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να προετοιμάσει τη χώρα για την εισαγωγή της στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ.
Στην πρώτη του θητεία ως Πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης επικεντρώθηκε στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα ικανή να πληροί τις προϋποθέσεις για την ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα πέτυχε να εισέλθει στην Ευρωζώνη το 2001, γεγονός που αποτέλεσε, για πολλούς, μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της κυβέρνησης Σημίτη. Η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ θεωρήθηκε μια σημαντική πολιτική νίκη, καθώς το ευρώ αντικατέστησε τη δραχμή, ενισχύοντας την οικονομική σταθερότητα και τη θέση της χώρας στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία.
Η θητεία του Κώστα Σημίτη έληξε το 2004, μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, οι οποίες σηματοδότησαν την ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κώστα Καραμανλή.
Υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία στην πολιτική ζωή της Ελλάδας για πάνω από δύο δεκαετίες.
Ο γάμος με τη Δάφνη και η οικογένεια
Στυλοβάτης του όλα αυτά τα χρόνια της πολιτικής του σταδιοδρομίας υπήρξε η σύζυγός του, Δάφνη Σημίτη, το γένος Αρκαδίου, την οποία γνώρισε την περίοδο που και οι δύο σπούδαζαν στο London School of Economics. Η σύζυγός του κατάγεται, από την πλευρά της μητέρας της, από παλιά οικογένεια της Άρτας ενώ είναι εγγονή του Ευάγγελου Γαρουφαλιά, δημάρχου Άρτας και βουλευτή, καθώς και ανιψιά του Πέτρου Γαρουφαλιά, βουλευτή και υπουργού. Απέκτησαν μαζί δύο κόρες, τη Φιόνα και τη Μαριλένα.