Ανασχηματισμός: Όλα τα ονόματα στο τραπέζι
Κομβική ημερομηνία για εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα πρέπει πλέον να θεωρείται η 25η Μαρτίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η εαρινή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Αν και πολλοί μιλούν για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζονται περισσότερο να αποφασίσει ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Η εικόνα των αρρυθμιών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχει προβληματίσει έντονα τον πρωθυπουργό, ενώ στο Βερολίνο δεν έκρυψε την δυσφορία του για την έλλειψη συνεννόησης των κυβερνητικών στελεχών στην περίπτωση των Ελλήνων της Λιβύης.
Πέραν από αυτό η περίπτωση Ντόλιου, το φιάσκο της συγχώνευσης των τραπεζών με τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου να προτρέχει με ενθουσιώδεις δηλώσεις και η καυτή πατάτα των Natura έδειξαν ότι ο συντονισμός της κυβέρνησης «μπάζει».
Έτσι, σε περίπτωση ανασχηματισμού, πρέπει να αναμένεται κατ’ αρχήν αλλαγή του συντονισμού της κυβέρνησης. Το πείραμα «Ραγκούση» φαίνεται ότι δεν πέτυχε, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο υπουργός Εσωτερικών.
Η κα Βάρτζελη, για παράδειγμα, από την αρχή δεν είδε με καλό μάτι αυτόν τον μηχανισμό και δεν έδειξε να μπορεί να ανταποκριθεί μέσα σε αυτόν. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο κ. Ραγκούσης θα παραμείνει στο στενό πυρήνα συνεργατών, έστω και σε άλλο πόστο. Αν και πολλοί θα ήθελαν να τον δουν να αφήνει το υπουργείο Εσωτερικών, ο ίδιος έχει ανοίξει μέτωπα που θα πρέπει να κλείσει, όπως η Κερατέα, η Κάρτα του Πολίτη και ο νέος εκλογικός νόμος.
Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δέχεται βολές από σχεδόν σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα και όχι άδικα. Η παραμονή του στο υπουργείο Οικονομικών θεωρείται πλέον ιδιαίτερα αμφίβολη. Δεν έχει μεν χάσει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργου, αλλά οι συνεχείς παλινωδίες του και τα «είπα-ξείπα» του έχουν αφαιρέσει πόντους από την αξιοπιστία του.
Ο κ. Λουκά Παπαδήμος θεωρείται μια καλή επιλογή, με εμπειρία στην αντιμετώπιση κρίσεων και προσωπικές γνωριμίες στο εξωτερικό. Αν αρνηθεί, όπως έχει κάνει πολλές φορές μέχρι σήμερα, τότε τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Άννας Διαμαντοπούλου, Ευάγγελου Βενιζέλου ή μια έκπληξη τύπου Λούκας Κατσέλη.
Ο Γιώργος Πεταλωτής μπορεί να αποτελέσει πρόσωπο – κλειδί του ανασχηματισμού. Προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, τον διατηρεί δίπλα του και παρ’ όλο που η θέση του αποτελεί «ηλεκτρική καρέκλα» ο ίδιος πιστώνεται τις καλές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τους δημοσιογράφους. Η παραμονή του στην κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη και σε περίπτωση μετακίνησης μάλλον θα κατευθυνθεί προς το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο Χάρης Καστανίδης είναι επίσης δύσκολο να τον δυσαρεστήσει ο πρωθυπουργός.
Έχει στηρίξει στα δύσκολα τον πρωθυπουργό σε ανύποπτο χρονικό διάστημα και σε περίπτωση μετακίνησής του θεωρείται βέβαιο ότι θα αποζημιωθεί, έστω συμβολικά…
Η Τίνα Μπιρμπίλη διατηρεί στενές επαφές με τον πρωθυπουργό, αν και έχει γίνει το κόκκινο πανί για βουλευτές και κομματικούς. Ο εμμονές της και η πολιτική της ακαμψία θα προβληματίσουν σε περίπτωση που αποφασιστεί να φύγει από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μια θέση στο Μαξίμου δεν θα ήταν απίθανη.
Χρήστος Παπούτσής και Μανώλης Όθωνας θεωρούνται αμετακίνητοι, Δημήτρης Δρούτσας και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επίσης, ο Θάνος Μπεγλίτης πιθανόν να αναβαθμιστεί, η Φώφη Γεννηματά παραμένει σταθερή αξία, όπως και ο Κώστας Σκανδαλίδης.
Τέλος ο Παύλος Γερουλάνος έχει βάλει προσωπικό στοίχημα για αύξηση του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι και θεωρείται βέβαιο ότι επιθυμεί την παραμονή του στο υπουργείο για να αποδείξει ότι οι προσπάθειές του έχουν αντίκρισμα.
Πηγή: newsbomb.gr