Τα «Κόκκινα Φανάρια» από τα μάτια του Γιώργου Καμβυσέλλη
Την γεμάτη αντιθέσεις ζωή του σπουδαίου Μυτιληνιού Αλέκου Γαλανού, εμπνευστή και δημιουργού του κλασικού έργου «Τα κόκκινα φαναριά» ανασύρει από την αφάνεια ο συμπατριώτης του συγγραφέας –γεωπόνος Γιώργος Καμβυσέλλης, με το βιβλίο «Από τα κόκκινα φανάρια στο περιβόλι της Παναγιάς».
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε χθες το βράδυ σε αίθουσα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Για την ολοκλήρωση της συγγραφής του βιβλίου, χρειάστηκαν περισσότερο από 4 χρόνια έρευνας .
Ο Γ. Καμβυσέλλης ακολουθεί τα ίχνη του Αλέκου Γαλανού από την Μικρασιατική καταστροφή από όπου ξεκίνησαν οι πρόγονοι του και συνεχίζει στην Τρούμπα του Πειραιά, στον φανταχτερό κόσμο του θεάματος, στην γαλήνη του Αγίου Όρους , μέχρι τις 13 Ιουνίου του 2008, στο υγρό υπόγειο του Πειραιά όπου τελείωσε η ζωή του.
Ο Αλέκος Γαλανός έζησε μεγάλη περίοδο της ζωής του στην Τρούμπα του Πειραιά όπου εμπνεύστηκε από την σκληρή καθημερινότητα της περιοχής του και απέδωσε με ένα μοναδικό τρόπο το «δράμα» του αγοραίου έρωτα, μέσα από το έργο τα «Κόκκινα Φανάρια» που ανέβηκε στο θέατρο για πρώτη φορά το 1962 σε σκηνοθεσία Αλέξη Δαμιανού.
Το έργο, ως κινηματογραφική ταινία προτάθηκε για Όσκαρ, βρέθηκε όμως στην δεύτερη θέση μετά τον Φελίνι.
Ο Αλέκος Γαλανός σπούδασε και εργάστηκε ως γεωπόνος, μάλιστα διετέλεσε διευθυντής Εκπαίδευσης και Γεωργικών Πληροφοριών του Υπουργείου Γεωργίας, το θέατρο όμως παρέμεινε για εκείνον μια μεγάλη αγάπη.
Η ζωή και τα σχέδια του ανατρέπονται όταν προσβάλλεται από καρκίνο και αναζητώντας την γαλήνη και την ηρεμία καταφεύγει στο «περιβόλι της Παναγιάς» στο 'Αγιο Όρος όπου έζησε 22 χρόνια και όχι δυο μήνες όπως οι γιατροί του είχαν πεί.