Όσα θέλετε να μάθετε για τη Λεύκανση των δοντιών
Γράφει ο οδοντίατρος Κος Φώτης Καρβούνης, μετεκπαιδευθής στο πανεπιστήμιο NewYorkUniversity σε θέματα αισθητικής οδοντιατρικής
Ο μεγάλος εχθρός των δοντιών όσον αφορά στο χρώμα τους είναι οι χρωστικές ουσίες. Οι επιφανειακές χρωστικές αντιμετωπίζονται με το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και με τον εξαμηνιαίο καθαρισμό στον οδοντίατρο. Ο καθαρισμός στον οδοντίατρο για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να ακολουθείται από στίλβωση (γυάλισμα) και αμμοβολή.
Οι χρωστικές ουσίες όμως διεισδύουν και στο εσωτερικό των δοντιών με αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου να φαίνονται πιο σκούρα. Η λεύκανση είναι η πιο ανώδυνη, γρήγορη και σχετικά οικονομική διαδικασία για να γίνουν τα δόντια πιο λαμπερά και πιο λευκά. Η λεύκανση γίνεται με τη χρησιμοποίηση κάποιων ουσιών που διεισδύουν στο εσωτερικό του δοντιού και του αλλάζουν το χρώμα.
Υπάρχουν 3 μέθοδοι λεύκανσης:
-στο σπίτι με προϊόντα εμπορίου.Αυτή έχει το μικρότερο κόστος αλλά οι λευκαντικές ουσίες μπορεί να μην είναι οι πλέον κατάλληλες και αυτό γιατί πολλές φορές η λευκαντική ουσία δεν έχει περάσει από ασφαλή ερευνητικό έλεγχο. Δεν πρέπει να πραγματοποιείται λεύκανση χωρίς την καθοδήγηση από τον οδοντίατρο.
-στο σπίτι με εξατομικευμένους νάρθηκες (μασελάκια) για τα δόντια σας.Για την κατασκευή του εξατομικευμένου νάρθηκα ο οδοντίατρος παίρνει αποτύπωμα του οδοντικού φραγμού της άνω και της κάτω γνάθου και το οδοντοτεχνικό εργαστήριο δημιουργεί τον ειδικό για την οδοντοστοιχία νάρθηκα. Από τον οδοντίατρο δίνεται ο λευκαντικός παράγοντας και οι οδηγίες χρήσης. Ανάλογα με το είδος και την πυκνότητα του λευκαντικού ο νάρθηκας φοριέται από μία μέχρι οκτώ ώρες την ημέρα ή κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Η επίσκεψη στο ιατρείο είναι απαραίτητη από δύο έως τέσσερις φορές για τον έλεγχο της πορείας της λεύκανσης και για το τελικό αποτέλεσμα.
-στο ιατρείο με laser ή με ειδικό φως λεύκανσης. Πραγματοποιείται σε περίπου μία ώρα και ο οδοντίατρος ελέγχει όλη τη διαδικασία! Τοποθετείται λευκαντικό gel στα δόντια το οποίο ενεργοποιείται με τη χρησιμοποίηση ή όχι φωτός (αλογόνου, υπεριώδους ακτινοβολίας ή laser). Με τη χρήση φωτός αυξάνεται η αποτελεσματικότητα και επιταχύνεται η διαδικασία γιατί ενεργοποιείται το υλικό λεύκανσης. Άμα το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί τον ασθενή ή επαναλαμβάνεται η διαδικασία σε μία βδομάδα ή ακολουθείται λεύκανση στο σπίτι με εξατομικευμένο νάρθηκα σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της λεύκανσης στο ιατρείο είναι ότι η εκτέλεσή της πραγματοποιείται σε πολύ μικρότερο χρόνο από τη λεύκανση στο σπίτι.Έπειτα από πολύχρονες έρευνες τα λευκαντικά που χρησιμοποιούνται από τους οδοντιάτρους δεν ελλοχεύουν κινδύνους για τα δόντια (δεν επηρεάζει το σμάλτο). Ένα πρόβλημα που προκαλείται μερικές φορές στη λεύκανση στο ιατρείο είναι κάποια εγκαύματα στα ούλα, στα χείλη ή στη γλώσσα (περισσότερο από λάθος χειρισμό του ιατρού) τα οποία υποχωρούν μετά από κάποιες ώρες και ο πόνος είναι ανεπαίσθητος.
H λεύκανση αλλάζει μόνο το χρώμα των φυσικών δοντιών. Τα σφραγίσματα από σύνθετη ρητίνη, οι θήκες και οι όψεις δεν μεταβάλλονται χρωματικά με τη λεύκανση. Θα πρέπει όταν χρειάζεται να αντικατασταθούν μετά τη λεύκανση και το πέρας 2-3 βδομάδων αφού θα έχει γίνει η σταθεροποίηση του χρώματος των δοντιών. Άμα οι θήκες ή οι γέφυρες ή οι όψεις είναι ικανοποιητικές δεν είναι αναγκαίο να αντικατασταθούν. Ειδικά άμα είναι σε λευκότερο χρώμα με την επιλογή της λεύκανσης στο σπίτι μπορούμε εύκολα να φτάσουμε και τα άλλα δόντια στο επιθυμητό χρώμα.
Το ποσοστό επιτυχίας της λεύκανσης είναι 90% και το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο. Το αποτέλεσμα παραμένει αναλλοίωτο περίπου ένα με δύο χρόνια. Τα δόντια που έχουν λευκανθεί είναι πάντα λευκότερα από το αρχικό τους χρώμα, πάντα με την σωστή συντήρηση. Η συντήρηση επιτυγχάνεται πιο εύκολα και με τη χρήση λευκαντικής οδοντόπαστας που διατίθεται ή από τον οδοντίατρο ή από τα φαρμακεία. Χρησιμοποιείται συνήθως μία φορά την εβδομάδα και βοηθά στην απομάκρυνση των χρωστικών που βρίσκονται επιφανειακά. Για να είναι πάντα λαμπερά πρέπει να γίνεται κάθε περίπου 12-16 μήνες μία αναμνηστική λεύκανση η οποία επαναφέρει το χρώμα και τη λάμψη στα δόντια!
Η λεύκανση απαγορεύεται σε εγκύους, σε γυναίκες που θηλάζουν, σε δόντια με περιοδοντίτιδα, με υπερευαισθησία, με πολλά και μεγάλα σφραγίσματα στα μπροστινά δόντια, σε ανθρώπους που είναι αλλεργικοί σε κάποιο ή κάποια συστατικά του λευκαντικού (πολύ μικρό το ποσοστό) και σε παιδιά κάτω των 16 χρόνων.
Επίσης κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε λεύκανσης μπορεί να δημιουργηθεί ευαισθησία σε κάποιο δόντι η οποία υποχωρεί με το πέρας της διαδικασίας. Τέλος η λεύκανση στο ιατρείο με τη λεύκανση στο σπίτι έχει το ίδιο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.