Μαραθώνιος 2014: Ποιος ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης με την ενεργό δράση του και τη δολοφονία του τον Μάιο του 1963 αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί το σύμβολο της Δημοκρατίας.
Γι' αυτό και ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας που διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Νοέμβριο, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του, από το 1983 που έχει ξεκινήσει ο συγκεκριμένος αθλητικός θεσμός.
Ο αξέχαστος Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε στο χωριό Κερασίτσα της Αρκαδία τον Απρίλιο του 1912 και σπούδασε Ιατρική. Όμως, από πολύ μικρός λάτρευε τον αθλητισμό με τον οποίο και ασχολήθηκε επισταμένα, κερδίζοντας δέκα φορές μετάλλια σε βαλκανικούς αγώνες ενώ για 23 ολόκληρα χρόνια, από το 1939 έως το 1959 είχε το Πανελλήνιο ρεκόρ του άλματος εις μήκος. Την περίοδο της Γερμανικής κατοχή, ανέλαβε ενεργό ρόλο στην Εθνική Αντίσταση ενώ το 1943 ίδρυσε την «Ένωση των Ελλήνων Αθλητών» διοργανώνοντας αγώνες. Τα έσοδά τους πήγαιναν σε λαϊκά συσσίτιο. Το 1950 αναγορεύθηκε υφηγητής στην έδρα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας ενώ έντεκα χρόνια αργότερα πολιτεύθηκε με το Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο Ελλάδος (ΠΑΜΕ), έναν συνασπισμό αριστερών δυνάμεων με επικεφαλής την ΕΔΑ. Τότε εξελέγη βουλευτής Πειραιά. Το 1961 Τον ίδιο χρόνο δραστηριοποιήθηκε στο ειρηνιστικό κίνημα και με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε η «Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη» (ΕΕΔΥΕ). Την 21η Απρίλη του 1963, το κόμμα διοργάνωσε Πορεία Ειρήνης από τον Μαραθώνα στην Αθήνα αλλά η αστυνομία την απαγόρευσε και γι' αυτό συνέλαβε πολλούς διαδηλωτές, ανάμεσά τους τον Μίκη Θεοδώρακη αλλά και τον ίδιο τον Λαμπράκη ο οποίος προηγουμένως χρησιμοποίησε τη βουλευτική του ασυλία για να τερματίσει την διαδρομή εντελώς μόνος και κρατώντας ένα μικρό πανό με το σύμβολο της ειρήνης. Έναν μήνα μετά και συγκεκριμένα στις 22 Μαΐου διοργανώθηκε εκδήλωση και πάλι για την Ειρήνη όπου ο Λαμπράκης παρέστη για να μιλήσει γι' αυτήν. Μετά το τέλος της όμως, δέχθηκε δολοφονική επίθεση από ένα τρίκυκλο όπου επέβαιναν ακροδεξιοί. Τα χτυπήματα ήταν πολύ σοβαρά και πέντε μέρες μετά, άφηνε την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 51 ετών. Η δολοφονία Λαμπράκη προκάλεσε διεθνή κατακραυγή αλλά και βαθύτατη πολιτική κρίση στη χώρα μας ενώ ενέπνευσε και σπουδαίους συγγραφείς όπως τον Βασίλη Βασιλικό να γράψουν πολιτικά μυθιστορήματα. Μάλιστα το βιβλίο του Βασιλικού με τίτλο «Ζ», από το «Ζει» για το πνεύμα και όλα όσα πρέσβευε ο Λαμπράκης, είχε μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστές σπουδαίους ηθοποιούς όπως τον Υβ Μοντάν και την Ειρήνη Παππά.
Οι παλιοί θυμούνται και οι νέοι μαθαίνουν πως ο Γρηγόρης Λαμπράκης με τη δράση του κατάφερε να γίνει το σύμβολο της Δημοκρατίας και του ανθρώπου που αγωνίζεται εναντίον της πολιτικής καταπίεσης...