Inside Stories

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθά στην διακοπή του καπνίσματος

Δύο διαφορετικές έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι σχεδόν το 10% των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου κατάφεραν να διακόψουν το κάπνισμα για χρονικό διάστημα που ξεπερνά τον ένα χρόνο.


Ερευνητές από την Μ. Βρετανία και την Νέα Ζηλανδία αξιολόγησαν υπάρχοντα δεδομένα και μελέτες γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο για λογαριασμό του ανεξάρτητου ερευνητικού κέντρου Cochrane Library. Τα συμπεράσματα ήταν αποκαλυπτικά καθώς η έρευνα που περιλαμβάνει στοιχεία από δείγμα 662 ενεργών καπνιστών αποφαίνεται ότι οι συσκευές αυτές μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν ή να μειώσουν το κάπνισμα. Οι ερευνητές υπογράμμισαν παράλληλα ότι οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν σε βάθος χρόνου και με μεγαλύτερα δείγματα.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ενεργοποιεί έναν ατμοποιητή που λειτουργεί με μπαταρία. Στη συνέχεια, μια θερμαντική σπείρα εντός του ατμοποιητή θερμαίνει την υγρή νικοτίνη που εμπεριέχεται στο ειδικό φιαλίδιο που αποκαλείται "υγρό αναπλήρωσης". Ο «καπνός» που παράγεται από τη διαδικασία είναι κυρίως υδρατμός ενώ πολλές συσκευές ηλεκτρονικού καπνίσματος διαθέτουν και φωτισμό LED προσομοιάζοντας την όψη του κλασικού τσιγάρου.
Τί λένε τα στοιχεία
Τα στοιχεία των νέων αυτών ερευνών δείχνουν ότι το 9% των καπνιστών που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν σε θέση να διακόψουν το κάπνισμα έως και για 12 μήνες, σε σύγκριση με ένα 4% των καπνιστών που χρησιμοποίησαν συσκευές που δεν περιείχαν καθόλου νικοτίνη (placebo). Και στις δύο μελέτες το 36% των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου κατάφερε να μειώσει στο μισό των αριθμό των συμβατικών τσιγάρων που κάπνιζε, συγκριτικά με το 28% εκείνων που είχαν χρησιμοποιήσει συσκευές πλασέμπο. Κανένας χρήστης δεν εκδήλωσε ανεπιθύμητες ενέργειες.
Και ενώ τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, οι ερευνητές θέλουν σήμερα να αυξήσουν τον αριθμό των συμμετεχόντων στις έρευνες με σκοπό την διεξαγωγή καθολικότερων συμπερασμάτων. Ο Δρ Πήτερ Χάτζεκ από το Πανεπιστήμιο «Queen Mary» του Λονδίνου σημείωσε ότι «αν και τα στοιχεία είναι περιορισμένα, τα αποτελέσματα κρίνονται ως ενθαρρυντικά. Και στις δύο έρευνες χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρονικά τσιγάρα με μικρή δοσολογία νικοτίνης, και ενδεχομένως τα πιο σύγχρονα μοντέλα να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά. Οι πολλές μελέτες που είναι εν εξελίξει αναμένεται να μας βοηθήσουν να καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα για τον ρόλο των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία του ανθρώπου».
21% έκοψε το κάπνισμα
Σε άλλη έρευνα σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα 2ης γενιάς που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο KU Leuven του Βελγίου, εξετάστηκε η επίδραση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε 48 συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν καπνιστές που δεν ήθελαν το κόψουν το κάπνισμα. Στο πέρας των 8 μηνών, το 21% των συμμετεχόντων είχε σταματήσει εντελώς το κάπνισμα καπνού, ενώ ένα επιπλέον 23% ανέφερε μείωση του αριθμού των τσιγάρων ανά ημέρα . Και στις 3 ομάδες ο αριθμός των τσιγάρων καπνού ανά ημέρα μειώθηκε κατά 60%. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι καθώς η 3η γενιά ηλεκτρονικών τσιγάρων αναμένεται να δώσει ακόμα πιο θεαματικά αποτελέσματα.
Η επιστημονική κοινότητα έχει ουκ ολίγες φορές τονίσει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί έναν αξιόπιστο εναλλακτικό καπνίσματος καθώς περιέχει 100 έως 1.000 φορές λιγότερο τοξικές ουσίες από το συμβατικό τσιγάρο. Είναι δε ασφαλές για τους παθητικούς καπνιστές και με βάση τα νέα αυτά στοιχεία, βοηθά και στη διακοπή του καπνίσματος.
Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη ανακοίνωση την οποία υποχρεώθηκαν να εκδώσουν το 2012 οι αμερικανικές καπνοβιομηχανίες. "Κάθε χρόνο πεθαίνουν από τον καπνό περισσότεροι άνθρωποι απ' όσοι πεθαίνουν από το AIDS, από ναρκωτικά, από τροχαία δυστυχήματα, από αλκοόλ, από αυτοκτονίες ή δολοφονίες, απ' όλες τις αιτίες μαζί».
Την στιγμή που το κάπνισμα αποδεδειγμένα σκοτώνει περισσότερους από 5 εκατ. ανθρώπους τον χρόνο τα νέα αυτά επιστημονικά στοιχεία έρχονται να ενισχύσουν την άποψη ότι ο επιστημονικός διάλογος για το ηλεκτρονικό τσιγάρο πρέπει να συνεχιστεί προς όφελος των καταναλωτών.

© 2010-2025 Gossip-tv.gr - All rights reserved