Το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών παρουσιάζει το βιβλίο «Από την κρίση στην ανάπτυξη»
Inside Stories

Το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών παρουσιάζει το βιβλίο «Από την κρίση στην ανάπτυξη»

Η διαμόρφωση από κοινού ενός εθνικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση και την αειφόρο ανάπτυξη της Ελλάδας, από τις πολιτικές δυνάμεις, με τη συμμετοχή της κοινωνίας, είναι ένας στόχος που μοιάζει πολύ καλός για να γίνει αληθινός και πάντως φαντάζει μακρινός.

Σε πείσμα της καθημερινής εικόνας αντιπαράθεσης η οποία διαμορφώνεται στα μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν «ρομαντικοί» οι οποίοι δουλεύουν αθόρυβα εδώ και χρόνια για μια συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και μάλιστα δούλεψαν συστηματικά υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Τα αποτελέσματα των προσπαθειών αυτών, δίνονται τώρα στο ευρύ κοινό, αφού πρώτα έχουν κοινοποιηθεί θεσμικά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρώην προέδρου της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Έχουν τη μορφή ενός βιβλίου με τον τίτλο: «Από την κρίση στην ανάπτυξη», που περιλαμβάνει τα συμπεράσματα, αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν από τον Απρίλιο του 2014 έως σήμερα, από διακεκριμένους επιστήμονες ερευνητές, από εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής και των ερευνητικών ινστιτούτων, δεξαμενών σκέψης (think-tank) που εργάζονται γι αυτά, προετοιμάζοντας και τεκμηριώνοντας την πολιτική τους και το πρόγραμμά τους.

Το ΙΜΜ διοργάνωσε, ως γνωστόν, μαζί με το Γερμανικό ίδρυμα Friedrich Ebert, Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στην Αθήνα τον περασμένο Απριλίου με τίτλο ''Από την κρίση στην ανάπτυξη : σε αναζήτηση νέων αναπτυξιακών μοντέλων για την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Νότο''. Υπήρξε από τότε δέσμευση για την συνέχιση του διαλόγου αυτού με στόχο την συγκρότηση μιας Εθνικής Στρατηγικής εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Με βάση την δέσμευσή αυτή, το ΙΜΜ διοργάνωσε νέο συνέδριο - Workshop στις 9/12/2014 με τίτλο ΕΛΛΑΔΑ: «ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» με συμμετοχή και πάλι των ερευνητικών ινστιτούτων αλλά και πολιτικών εκπρόσωπων των κομμάτων και την κοινοβουλευτική ομάδα των ανεξάρτητων δημοκρατικών βουλευτών της προηγούμενης βουλής με σκοπό την περαιτέρω επεξεργασία σκέψεων, προτάσεων και εναλλακτικών λύσεων, στο πλαίσιο και με βάση τα συμπεράσματα του προαναφερθέντος διεθνούς συνεδρίου. Ελπίζουμε ότι αυτές οι συζητήσεις θα συνεχισθούν με τις κοινοβουλευτικές ομάδες της νέας Βουλής.

Στις εκδηλώσεις και διαβουλεύσεις που έγιναν με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών, (το οποίο λειτουργεί από το 1975) συμμετείχαν με εκπροσώπους τους, διεθνή ερευνητικά κέντρα, το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς», το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών «Ανδρέας Παπανδρέου», Το Κέντρο Μαρξιστικών Μελετών (ΚΚΕ), και το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών.

Τη σκυτάλη να συνεχίσουν οι προσπάθειες αυτές παραλαμβάνει ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης ο οποίος θα παρουσιάσει (την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015 στις 18:00 στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24) το βιβλίο με τα συμπεράσματα των ως τώρα διαβουλεύσεων, μαζί με την Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου προέδρου του Ινστιτούτου Κων. Καραμανλής, τον Συνταγματολόγο Κώστα Μποτόπουλο αντιπρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο, τον Χρήστο Κατσιούλη εκπρόσωπο στην Ελλάδα του Ιδρύματος Friedrich Ebert, τον Σήφη Βαλυράκη αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Μελετών και με τον ομότιμο καθηγητή Στέργιο Μπαμπανάση πρόεδρο του ΔΣ του ΙΜΜ.

Στις τριάντα (30) κωδικοποιημένες και συγκεκριμένες προτάσεις για την θεσμική παραγωγικότητα, στις οποίες καταλήγουν τα συμπεράσματα του βιβλίου, έχουν συνοψιστεί οι συγκλίνουσες διαπιστώσεις από τις προηγούμενες εκδηλώσεις και ανταλλαγές απόψεων. Οι προτάσεις αυτές αποτελούν ένα κατ' αρχήν πλαίσιο πολιτικής διαβούλευσης για την προώθηση τους και περιλαμβάνονται σε πέντε (5) κεφάλαια:

1. Δέκα κομβικά σημεία – οδηγός δράσης για την Ανάπτυξη.
2. Έξι απαιτούμενα για τη μεταρρύθμιση του κράτους, τον εκδημοκρατισμό-εκσυγχρονισμό του και την αποτελεσματικότητα του συστήματος διακυβέρνησης.
3. Πέντε θέσεις – κόκκινες γραμμές για τη διευθέτηση του χρέους.
4. Πέντε συμπεράσματα – στόχοι για την Κοινωνική Συνοχή και την Απασχόληση και
5. Τέσσερις προϋποθέσεις προκειμένου να υλοποιηθούν όλα τα προηγούμενα, δηλαδή για την Εθνική Συνεννόηση.

Η ασφαλής διέξοδος από την λιτότητα, η πολιτική σταθερότητα, η θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών, η δημιουργική εξισορρόπηση κοινωνικών και οικονομικών δυνάμεων, η απασχόληση και η ανάπτυξη είναι η εξασφάλιση, συνοψίζει το ΙΜΜ, για ένα καλλίτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό και την πατρίδα μας .

Είναι από τις σπάνιες φορές που λίγες μόνον ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές, και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης εκπρόσωποι των ερευνητικών ινστιτούτων (think-tank) των πολιτικών δυνάμεων συναντώνται για να παρουσιάσουν συμπεράσματα αντί για ευχές. Θέσεις αντί για προσδοκίες. Σε μια προσπάθεια να ενώσουν τις δυνάμεις του Έθνους, για να πολλαπλασιάσουν την ισχύ της χώρας.

Είναι ένα πρώτο βήμα συνεννόησης, με την ελπίδα μελλοντικής συναίνεσης, σύγκλισης και συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων για να οικοδομηθεί ένα διατηρήσιμο σε βάθος χρόνου μοντέλο ανάπτυξης και ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα για την Ελλάδα, κάτι που αποτελεί όρο επιβίωσης για την πατρίδα μας. Οι διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, οι οποίες φυσικά και υπάρχουν πρέπει να αντιμετωπίζονται δημιουργικά ώστε μια σύνθεσή τους (όχι απλή παράθεση και καταγραφή) να οδηγήσει στη συγκρότηση μιας εθνικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση. Η έξοδος από την κρίση συνδέεται μοιραία επίσης με αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική και τον ευρωπαϊκό συνολικό σχεδιασμό, ιδίως στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής και της πολιτικής ολοκλήρωσης της ΕΕ. Ζητούμενο είναι η διαμόρφωση της ευρωπαϊκής απάντησης στην ύφεση με απασχόληση και ανάπτυξη και σύγκλιση των οικονομιών Βορρά και Νότου.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved