Γιατί έχετε λόξυγγα μετά το φαγητό
Ο λόξυγγας είναι ο ακούσιος σπασμός του διαφράγματος, δηλαδή του μυ στη βάση των πνευμόνων.
Το γρήγορο κλείσιμο των φωνητικών χορδών που ακολουθεί δημιουργεί το διακριτικό ήχο του λόξυγγα.
Οι διατροφικές επιλογές, οι αλλαγές της θερμοκρασίας και το συναισθηματικό στρες προκαλούν συνήθως λόξυγγα μετά το φαγητό. Αν ο λόξυγγας διαρκεί περισσότερο από μία ημέρα, μπορεί να υποδηλώνει κάποια πιο σοβαρή ιατρική κατάσταση.
Δείτε για ποιους λόγους μπορεί να έχετε λόξυγγα μετά το γεύμα:
Ορισμένες τροφές και ποτά
Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Maryland (UMMC), τα ζεστά ή πικάντικα φαγητά, όπως η καυτερή πιπεριά και το κάρυ και τα ζεστά ή πικάντικα ποτά προκαλούν λόξυγγα. Τα αεριούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά ή το ανθρακούχο νερό, μπορεί επίσης να προκαλέσουν λόξυγγα, που οφείλεται σε κατάποση αέρα. Τέλος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λόξυγγα.Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr