Κάψιμο από καυτερό φαγητό: Τι να πιείτε για ανακουφιστείτε
Εάν φάγατε κάτι εξαιρετικά καυτερό όπως πιπεριές, ταμπάσκο ή τσίλι, τότε το νερό δε θα σας ανακουφίσει.
Το έντονο κάψιμο οφείλεται στην καψαϊκίνη, μία άχρωμη και άοσμη ουσία που υπάρχει στις καυτερές κόκκινες πιπεριές, προκαλώντας έντονο αίσθημα καψίματος όταν ενώνεται με τους υποδοχείς του πόνου που υπάρχουν στη γλώσσα και ονομάζονται TRPV1.
Ρόλος τους είναι να ανιχνεύουν τις καυτές και όξινες ουσίες, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβες στους ιστούς του στόματος.
Όταν λοιπόν η καψαϊκίνη ενώνεται με τους υποδοχείς TRPV1, αυτοί στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλο, ενεργοποιώντας το αίσθημα της δίψας.
Φυσικά, όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα των πιπεριών σε καψαϊκίνη, τόσο εντονότερο είναι το αίσθημα καψίματος. Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr