Inside Stories

Ατοπική δερματίτιδα: Μύθοι και πραγματικότητα

Η ατοπική δερματίτιδα (ΑΔ) ή έκζεμα είναι μια πολύ συχνή πάθηση του δέρματος βρεφών και παιδιών. Χαρακτηρίζεται από έντονη ερυθρότητα, ξηρότητα και κνησμό (φαγούρα), επηρεάζοντας συχνά την ποιότητα ζωής και ύπνου τόσο των ίδιων όσο και των γονιών τους.

Πολύ συχνά στην οικογένεια υπάρχουν και άλλα άτομα με ΑΔ ή ψωρίαση. Σύμφωνα με στοιχεία της Β’ Παιδιατριακής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών –Μονάδα Αλλεργιολογίας, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Τα παιδιά με ΑΔ έχουν πρόβλημα για πάντα
Μύθος: Η ΑΔ στον ελληνικό πληθυσμό είναι, κατά κανόνα, καλοήθους πορείας και συνήθως υποχωρεί μετά το 3ο-4ο έτος ζωής. Σε αυτό φαίνεται να συμβάλλει ιδιαίτερα το κλίμα και η ηλιοφάνεια καθώς σε πληθυσμούς που κατοικούν βορειότερα η ΑΔ είναι μάλλον χειρότερης πρόγνωσης. Συνήθως, λοιπόν, πηγαίνει καλύτερα με την πάροδο του χρόνου και, ακόμη και για εκείνους που θα συνεχίζουν να έχουν έκζεμα ως ενήλικες, είναι συνήθως πιο ήπια από ό,τι στην παιδική ηλικία. Αυτό που σαφώς παραμένει είναι η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άλλων αλλεργικών ή ερεθιστικών δερματίτιδων στο μέλλον (π.χ. ευαισθησία στο νικέλιο, έκζεμα χεριών) καθώς η «προδιάθεση», δυστυχώς, δεν απομακρύνεται. Διαβάστε περισσότερα στο mothersblog.gr

© 2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved