Κρόκος Κοζάνης: Το χρυσάφι της ελληνικής γης - Πώς θα απολαύσετε τα οφέλη του
Ο κρόκος Κοζάνης αποτελεί έναν από τους διατροφικούς θησαυρούς που παράγει η Ελλάδα και για αυτό άλλωστε ονομάζεται και χρυσός της Ελληνικής γης.
Από την αρχαιότητα ήταν ήδη πολύ γνωστός για το χρώμα, την γεύση και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Παράγεται αποκλειστικά κυρίως στην περιοχή της Κοζάνης, από το άνθος του φυτού Crocus sativus (Linnaeus). Αποτελεί ένα από τα ακριβότερα μπαχαρικά παγκοσμίως διότι όλη η διαδικασία συλλογής των ανθέων και των τριών στιγμάτων που περιέχει μέσα το άνθος γίνεται με το χέρι και στη συνέχεια ξηραίνονται σε σκιερό μέρος με ελεγχόμενη θερμοκρασία, τοποθετούνται στον ήλιο έτσι ώστε να ξεραθούν. Επιπρόσθετα είναι αρκετά ακριβό διότι για την παραγωγή ενός κιλού κρόκου Κοζάνης χρειάζονται 150.000 λουλούδια.
Η ιδιαίτερη γεύση του οφείλεται στην πικροκροκίνη και την σαφρανάλη που περιέχει, ενώ το χρυσοκίτρινο χρώμα του το προσφέρει η κροκίνη.
Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr