Τροφική δηλητηρίαση το καλοκαίρι: Τι πρέπει να προσέξετε για να την αποφύγετε
Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, κυρίως λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, που προωθεί τη γρήγορη αλλοίωση των τροφίμων, υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης δυσάρεστων συμπτωμάτων από τροφικές δηλητηριάσεις.
Αυτές οι τροφικές δηλητηριάσεις συνήθως οφείλονται στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται χωρίς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής.
Όπως επισημαίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τόσο κατά την αγορά και διατήρηση των τροφίμων, όσο και κατά την επίσκεψή μας σε χώρους μαζικής εστίασης.
Γενικά
- Ελέγχουμε το χρώμα, την οσμή, τη γεύση των τροφίμων, καθώς και την ημερομηνία λήξης και τις συνθήκες διατήρησής τους.
- Δεν αγοράζουμε και δεν αφήνουμε τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο ή στα έντομα.
- Τοποθετούμε τα ευαίσθητα τρόφιμα που απαιτούν συντήρηση στο ψυγείο όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά την αγορά τους.
- Πλένουμε τα χέρια μας συχνά με σαπούνι και νερό και πάντα πριν από κάθε γεύμα.
- Αγοράζουμε γαλακτοκομικά προϊόντα μόνο από ελεγχόμενες και οργανωμένες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις.
- Τρώμε μόνο καλομαγειρεμένο φαγητό και καλοπλυμένα φρούτα και λαχανικά.
Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr