Αλκοόλ & καρκίνος: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάλογα με την ποσότητα
Ισχυρή είναι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ακόμη και μικρών ποσοτήτων αλκοόλ και της ανάπτυξης διαφόρων μορφών καρκίνου, υπογραμμίζει σε νέα έκθεσή της η Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), ζητώντας παράλληλα συντονισμένες δράσεις ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση στον γενικό πληθυσμό.
Η έκθεση ακολουθεί τη δημοσίευση έρευνας από την Εταιρεία, η οποία υπέδειξε ότι το 70% των Αμερικανών δεν αναγνωρίζουν το αλκοόλ ως παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο.
Το αλκοόλ κατατάσσεται στην κατηγορία των «καρκινογόνων ουσιών» από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC). Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ποσοστό 3,5% όλων των θανάτων στις ΗΠΑ (περίπου 19.500) συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ αναγνωρίζεται ως παράγοντας κινδύνου για διάφορες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού.
Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr