Ρύθμιση σακχάρου: Η συμβολή του καφέ
Μία πρωτοποριακή μέθοδο που βασίζεται στη χρήση καφεΐνης αναπτύσσουν Ελβετοί επιστήμονες, ελπίζοντας ότι στο μέλλον θα καταφέρουν να αντικαταστήσουν τις ενέσεις ινσουλίνης με έναν… εσπρέσο!
Οι ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Φουσενέγκερ, πήραν κύτταρα ανθρώπινων νεφρών και τα τροποποίησαν ώστε να παράγουν ινσουλίνη. Στη συνέχεια πρόσθεσαν σε αυτά ένα υποδοχέα (πρωτεΐνη GLP-1) που πυροδοτεί την απελευθέρωση της ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος, όταν αντιληφθεί την παρουσία μορίων καφεΐνης στο σώμα.
Οι επιστήμονες εισήγαγαν ένα εμφύτευμα με εκατοντάδες χιλιάδες τροποποιημένα κύτταρα κάτω από το δέρμα δέκα διαβητικών ποντικιών. Αφού τους έδωσαν καφέ με το φαγητό τους, διαπίστωσαν ότι όντως τα πειραματόζωα ήταν πλέον σε θέση να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους τόσο καλά όσο και τα ποντίκια που δεν είχαν διαβήτη.
Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr