Εκλογικό «θρίλερ» στη Γαλλία - To αλαλούμ με τα exit polls, το ποσοστό-ρεκόρ & η τρίτη Λεπέν
Inside Stories

Εκλογικό «θρίλερ» στη Γαλλία - To αλαλούμ με τα exit polls, το ποσοστό-ρεκόρ & η τρίτη Λεπέν

Εκλογές στη Γαλλία: Η Γαλλία ψήφισε μαζικά στις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων ετών. Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν νίκη για την Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν, χωρίς ωστόσο απόλυτη πλειοψηφία και όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα παραμένουν ανοικτά. Το ποσοστό συμμετοχής είναι το υψηλότερο από το 1981 όπως διαβάζουμε και στο Newsbomb.gr.

Αντικρουόμενα τα πρώτα exit poll

Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες, τα exit polls της βελγικής εφημερίδας «La Libre» εμφανιζουν το κόμμα της Λεπέν να κόβει πρώτο το νήμα και στον β’ γύρο των εκλογών με 200 έδρες (θα χρειαζόταν άλλες 89 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία). Η συμμαχία των αριστερών του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» έρχεται δεύτερη, με 170 έδρες, ενώ ακολουθεί η συμμαχία του Μακρόν «Μαζί» (Ensemble) η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει 140 έδρες. Στη τετάρτη θέση ακολουθούν οι Ρεπουμπλικανοί του Ερίκ Σιοτί με 60 έδρες.

58bcf37f-ekloges.jpg

Ποσοστό συμμετοχής ρεκόρ

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι πιθανό να επηρεάσει την ευρωπαϊκή υποστήριξη για την άμυνα της Ουκρανίας, την παγκόσμια διπλωματία και την οικονομική σταθερότητα της ΕΕ, ενώ πιθανώς θα αποδυναμώσει την επιρροή του Μακρόν κατά τα τρία χρόνια που του απομένουν στην προεδρία.

Οι τελευταίοι εκλογικοί σταθμοί στις μεγάλες πόλεις κλείνουν στις 8 μ.μ (21.00 ώρα Ελλάδος), με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα να αναμένονται αργά την Κυριακή. Ο Μακρόν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γκάμπριελ Ατάλ και τους ηγέτες των κομμάτων του κεντρώου συνασπισμού του, δήλωσαν πηγές κοντά στον Μακρόν, επιβεβαιώνοντας προηγούμενα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί μιάμιση ώρα πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου

Εκλογές στη Γαλλία: Πρωτιά για το «νέο λαϊκό μέτωπο» - Τρίτη η Λεπέν

Ολική ανατροπή δείχνουν τα exit polls στη Γαλλία αφού η αριστερά προβλέπεται να πάρει τις περισσότερες έδρες αλλά όχι αυτοδυναμία. Το κόμμα της Λεπέν τελικά είναι τρίτο, ενώ στη δεύτερη θέση ο συνασπισμός του Μακρόν.

H σημερινή ψηφοφορία θα καθορίσει ποιος θα είναι πρωθυπουργός αλλά όχι πρόεδρος, με τον Εμανουέλ Μακρόν να έχει ήδη προεξοφλήσει οτι θα παραμείνει στον ρόλο του μέχρι το τέλος της θητείας του το 2027.

Εάν το κόμμα της Μαρίν Λεπέν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, η Γαλλία θα είχε κυβέρνηση και πρόεδρο από αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα μόνο για τέταρτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της.

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved