Γ. Πατούλης: Γινόμαστε μια αλυσίδα για τα άπορα και ανάπηρα παιδιά
Καταξιωμένοι καλλιτέχνες με σημαντική διαδρομή στο ελληνικό μουσικό πεντάγραμμα και πολλοί ακόμα νέοι ταλαντούχοι ερμηνευτές από το χώρο της μουσικής και του θεάματος,
ενώνουν τις φωνές τους στη σκηνή του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ του Ο.Α.Κ.Α σε μία Συναυλία για τα Παιδιά, τη Ζωή και την Ελπίδα.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ.Γιώργος Πατούλης, σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr μας μιλά για την ιδέα του να οργανωθεί μια συναυλία, της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν για τα ανασφάλιστα, άπορα και ανάπηρα παιδιά που στηρίζει πανελλαδικά το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Τι σας ώθησε να διοργανώσετε τη συναυλία;
Μας ώθησε η διάθεση να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή υπηρεσία στα ανασφάλιστα, άπορα και ανάπηρα παιδιά που προσέρχονται στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που έχουν από κοινού οργανώσει ο ΙΣΑ και ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή», και το οποίο έχει αναλάβει τη φροντίδα τους. ΙΣΑ και «Αποστολή», μέσα από τον εθελοντισμό των γιατρών και πολλών πολιτών, δυναμώνουμε μ΄αυτή την προσπάθεια την αγάπη και την ελπίδα γι΄ αυτά τα παιδιά.
Πώς σας ήρθε αυτή η ιδέα;
Η ιδέα ήρθε επειδή συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που περιθάλπτουμε είτε στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής είτε στα περιφερειακά ιατρεία. Έπρεπε να αγοράσουμε εμβόλια, γάλα και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται, οπότε θεωρήσαμε ότι μια τέτοια κίνηση θα μας έδινε αυτή τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε τις άμεσες ανάγκες και ακόμα περισσότερες.
Πώς αποφάσισαν να συμμετέχουν τόσοι καλλιτέχνες;
Ήταν αυθόρμητη μια διάθεση και γι΄ αυτό, εκφράζω ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί εντελώς εθελοντικά, δωρεάν οι καλλιτέχνες βάζουν το δικό τους λιθαράκι, που θα να ενώσει ένα κρίκο αλληλεγγύης σε μια μεγάλη αλυσίδα που έχει ήδη δημιουργηθεί. Υπάρχουν κι άλλοι καλλιτέχνες που θα ήθελαν να προσφέρουν, στην επόμενη συναυλία αγάπης που θα πραγματοποιηθεί.
Πόσα παιδιά φροντίζει ο ΙΣΑ και η Αποστολή;
Ήδη υπάρχουν περίπου 4000 επισκέψεις στο ιατρείο, όπου περίπου το 25% αυτών, είναι παιδιά. Επίσης, θα πρέπει να προσθέσει κανείς τα παιδιά που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των παραρτημάτων στους Δήμους, Περιστερίου, Βούλας, Ηλίου, Ηλιούπολης και Νέου Ηρακλείου. Και σε αυτά τα παραρτήματα, τα παιδιά παίρνουν την ίδια φροντίδα όπως στο κεντρικό ιατρείο. Το τελευταίο 10ημέρο μόνο, πάνω από 1500 παιδιά, έχουν εμβολιαστεί στα περιφερειακά ιατρεία.
Η φιλανθρωπική δράση, απαιτεί πόρους. Από πού τους αντλείτε για να ασκείτε το έργο σας;
Μέχρι στιγμής έχουμε μηδέν πόρους στην άσκηση του έργου μας γιατί υπάρχουν εθελοντές γιατροί, φαρμακοποιοί, φυσιοθεραπευτές, οδοντίατροι και πλήθος κόσμου. Βοηθούν επίσης και σύλλογοι, όπως ο Παναθηναϊκός σύλλογος, που κάνει την γραμματειακή υποστήριξη. Τα φάρμακα μαζεύονται κάθε Σάββατο από τους ίδιους τους πολίτες με το πρόγραμμα του Ιατρείου «Όλοι μαζί μπορούμε», αλλά και τη συνδρομή μέσω του ΣΦΕΕ πολλών φαρμακευτικών εταιριών, που έχουν προσφέρει φάρμακα και εμβόλια.
Πόσο σημαντική είναι η ανταπόκριση του κόσμου στις προσπάθειές σας;
Είναι πολύ σημαντική και πρωτόγνωρη, καθώς ασχολούμαι με τον εθελοντισμό πολλά χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τόση προσήλωση του κόσμου στο επίπεδο της αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο. Αυτό μας επισημαίνει την ευθύνη μας, αλλά ταυτόχρονα μας εντείνει και τη διάθεση να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο, για να δώσουμε, αυτά που το κράτος σήμερα δεν μπορεί να καλύψει, και μέχρι να μπορεί, και να ΄ναι δυνατό.
Ποια πιστεύετε ότι θα ήταν η ενδεδειγμένη συμβολή του κράτους να βοηθήσει ανασφάλιστους και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού δεδομένης της οικονομικής κρίσης;
Σε ένα κράτος εγνωσμένης υγειονομικής αξίας, θα έπρεπε εκ του ασφαλούς να είχε φροντίσει να υπάρχουν οι πόροι, ώστε όλοι, ανεξάρτητα της οικονομικής τους κατάστασης και γεωγραφικής κατανομής ή ασφάλειας ή μη, να έχουν στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη στοιχειώδη ασφάλεια της δημόσιας υγείας.
Δυστυχώς όμως, οι ανασφάλιστοι αυξάνονται, τα προβλήματα μεγαλώνουν κι εμείς με τον κόσμο είμαστε εδώ.
της Άννας Παπαδομαρκάκη
πηγή: newsbomb.gr