Η Δήμητρα Γαλάνη και οι ΤΑΚΙΜ κάνουν ταξίδι στην παράδοση!
Η σπουδαία ερμηνεύτρια Δήμητρα Γαλάνη, επικεφαλής του «Chronos Project», θα βρεθεί σε μια συνάντηση κορυφής με τους «ΤΑΚΙΜ», για να συμπυκνώσουν παρέα την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.
Αυτή η μουσική σύμπραξη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 30 Ιανουαρίου, έρχεται να αναδείξει την οικουμενικότητα και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της μουσικής του Ελληνισμού, η οποία ταξίδεψε από την Πόλη και τη Σμύρνη μέχρι τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο, σμιλεύτηκε, επηρέασε και επηρεάστηκε και παραμένει έως σήμερα ολοζώντανη.
Τη βραδιά εκείνη, σύμφωνα με τη real, θα απολαύσουμε ένα ελληνικό μουσικό πανόραμα με τραγούδια των Τσιτσάνη, Χατζιδάκι, Πάνου, Πλάτωνος, Σκαλκώτα και Μάντζαρου μπλεγμένα με συνθέσεις Ρωμιών της Πόλης, με σκοπούς από τη Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Μικρά Ασία και πολλά άλλα ακόμα. Το Chronos Project (Χρόνος Πρότζεκτ), που έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία σε επιλεγμένους χώρους και θέατρα της Ελλάδας, με τη Δήμητρα Γαλάνη στην ερμηνεία και γύρω της ένα κουαρτέτο εξαιρετικών Ελλήνων μουσικών, έχει ως κεντρικό άξονα τα τραγούδια που έχουν γράψει μεγάλοι μας δημιουργοί, ποιητές και συνθέτες. Οι ενορχηστρώσεις της ομάδας αυτών των μουσικών αναδεικνύουν με μοναδικό τρόπο τις επιρροές της ελληνικής μουσικής από την Ανατολή και τη Δύση. Η Δ. Γαλάνη, μέρος της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού, μιας και διδάχτηκε από σπουδαίους δημιουργούς από τα πρώτα της βήματα, είναι στην παράσταση αυτή «κορυφαία του χορού» που σαν συνδετικός κρίκος ενώνει το χτες με το σήμερα.
Αποτελούμενοι από έξι δεξιοτέχνες της δημοτικής μας μουσικής, οι ΤΑΚΙΜ θεωρούνται σήμερα το σημαντικότερο σχήμα που ταξιδεύει την παραδοσιακή (και όχι μόνο) μουσική μας στις νεότερες γενιές, με φρέσκια ματιά και σύγχρονο ήχο. Το ρεπερτόριο τους περιέχει στοιχεία από την κοινή παράδοση της Ελλάδας της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Ο ήχος τους θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια προσπάθεια αναβίωσης του ήχου των παλιών πόλεων όπως η Σμύρνη, τα Ιωάννινα, η Πρέβεζα και η Κωνσταντινούπολη, όπου Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι και Εβραίοι μουσικοί συνυπήρχαν μουσικά.
Η συναυλία εντάσσεται στον κύκλο «Γέφυρες». Τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό και την επιμέλεια υπογράφει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.