Γιάννα Μπουγιούκου: Η Ελληνίδα αρχιτέκτονας που διαπρέπει στο L.A
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει περιπτώσεις ομογενών μας να διαπρέπουν στο εξωτερικό. Η Γιάννα Μπουγιούκου είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις. Με τη σκληρή προσπάθειά της μέχρι στιγμής απέδειξε ότι επάξια μπορεί να συγκαταλέγεται μέσα στα νέα μεγάλα ταλέντα και ότι η δουλειά της δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τα έργα άλλων μεγάλων ονομάτων στον χώρο της αρχιτεκτονικής.
Πρόσφατα κερδίσε ένα από τα πιο γνωστά αρχιτεκτονικά βραβεία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων (AIA) στο Λος Αντζελες. Τι σημαίνει αυτή η αναγνώριση για εκείνη;
«Κάθε χρόνο το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων οργανώνει μια ειδική απονομή βραβείων, για να τιμήσει τα έργα που θεωρεί ότι είναι πραγματικά άξια επαίνου. Η συνεργάτις μου Marija Volkman και εγώ είχαμε κάνει ένα σχέδιο για τον διαγωνισμό της τσεχικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον την προηγούμενη χρονιά και πιστέψαμε ότι είχαμε καταλήξει σε κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Έτσι υποβάλαμε τα σχέδιά μας στα AIA Awards. Είναι περιττό να πω ότι ενθουσιαστήκαμε με την αναγνώριση. Τo project μας κέρδισε δύο βραβεία. Ένα τιμητικό βραβείο για Σχεδιαστική Τελειότητα (Design Excellence) και το δεύτερο ως το καλύτερο project που συμμετείχε στο show. Έχοντας ξεχωρίσει τόσο νωρίς στις καριέρες μας μεταξύ διεθνώς καταξιωμένων αρχιτεκτόνων που θαυμάζουμε και εκτιμούμε, είναι μεγάλη τιμή και φυσικά μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για το είδος της δουλειάς που κάνουμε».
Όσο για τα μελλοντικά της σχέδιά;
«Οι περισσότεροι Έλληνες που σπουδάζουν και καταλήγουν να ζουν στο εξωτερικό, ελπίζουν και ονειρεύονται να βρουν έναν τρόπο να ζήσουν και να εργαστούν στην Ελλάδα, και εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση. Ελπίζω, λοιπόν, να μπορέσω να εργαστώ στη χώρα μας, αλλά σκοπεύω να διατηρήσω τη σχέση την οποία έχω με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στη Δυτική Ακτή, και να συνεχίσω τη συνεργασία μου με τους ανθρώπους που έχω δουλέψει και έχω γνωρίσει όλα αυτά τα χρόνια. Νομίζω ότι πολλά πλεονεκτήματα μπορεί να προκύψουν από αυτήν την ανταλλαγή -όσον αφορά ιδέες, τεχνολογία και μεθόδους εργασίας. Η χώρα μας περνάει μια δύσκολη περίοδο. Η αρχιτεκτονική μπορεί να απαντήσει πολλές από τις ερωτήσεις για το πού πάμε, πώς θέλουμε να ζήσουμε, πώς θέλουμε τις πόλεις μας, πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο μας με μεγαλύτερη σύνεση. Ανυπομονώ να είμαι μέρος της».
Πηγή: espresso