Πετρουλάκη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την διατροφή και την ψυχολογία!
H Ελένη Πετρουλάκη παραχωρώντας μια συνέντευξη δίνει τις συμβουλές της και εξηγεί πως η σωματική άσκηση και η διατροφή βοηθούν στην ψυχολογία του ανθρώπου αλλά αποκαλύπτει πως να τρέφονται σωστά τα παιδιά κάθε ηλικίας.
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί έχουν γίνει «γυμναστές» χωρίς να έχουν το απαραίτητο πτυχίο από τα ΤΕΦΑΑ.
Ναι ισχύει, από εκεί και πέρα όμως εξαρτάται από τον κόσμο αν θα ξέρει να κάνει σωστή επιλογή, εκεί είναι όλη η ουσία. Είναι σαν να θέλω να πάω σε έναν γιατρό και να μην πάρω συστάσεις, είναι δυνατόν; Το να πληρώνεις έναν τέτοιο «γυμναστή» και μετά να τα πληρώνεις στον φυσικοθεραπευτή, έχει επιπτώσεις, άρα είναι η επιλογή που εσύ θα κάνεις και βάση ποιων προϋποθέσεων.
Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι έχει παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο;
Γιατί είναι μόδα...
Είστε μητέρα τεσσάρων παιδιών. Πόσο εύκολο ήταν να τα μάθετε να τρέφονται σωστά;
Δεν είναι εύκολο γιατί τα παιδιά παρασύρονται από τα γλυκά, τις σοκολάτες και τους τόσους πειρασμούς που υπάρχουν. Δεν θα στερήσω στα παιδιά μου πράγματα και δεν είμαι καμιά υστερική μάνα που δεν θα τα αφήσω να φάνε σοκολάτα, αλλά επειδή τα παιδιά μου κάνουν καθημερινά προπονήσεις καίνε αυτές τις θερμίδες και ερχόμαστε σε μια ισορροπία.
Τι θα πρέπει να προσέξουν οι μητέρες στη διατροφή των παιδιών τους;
Επειδή το 30% όσο αναφορά τον σωματότυπο έχει να κάνει με το γονίδιο και έχει τάση προς την παχυσαρκία, πρέπει για αρχή να απευθυνθούν σε έναν ειδικό. Είμαστε το Νο 1 στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία και δεν είναι τυχαίο. Δεν φταίει το παιδί, ούτε όμως οι γονείς φταίνε ουσιαστικά. Εμείς στο γραφείο έχουμε περιπτώσεις παιδιών με παχυσαρκία το οποίο παιδί πραγματικά δεν φταίει, γιατί δεν είναι εύκολο σε ένα οκτάχρονο και ένα δεκάχρονο να του στερήσεις ό,τι τρώνε τα άλλα παιδιά, θέλει συστηματικά, με προσπάθεια και από τους δυο γονείς, να το αντιμετωπίσουν ως μια περίπτωση κλινική, δηλαδή, δεν είναι ευθύνη του παιδιού από τη στιγμή που έχει γονίδια και από τους δυο γονείς. Πρέπει να υπάρχει προσοχή τι επιλέγουν από τα ράφια του σούπερ μάρκετ για να μπει στο ψυγείο, ώστε το παιδί να μην έχει τη δυνατότητα να τρώει ανθυγιεινές τροφές.
Ο παράγοντας ψυχολογία παίζει ρόλο στη διατροφή;
Είναι ο Νο 1. Όπως λέω πολλές φορές και στους πελάτες μου «εγώ θα σου δώσω όλη την κατεύθυνση, οι διατροφολόγοι θα σου βγάλουν το διατροφικό πλάνο, αλλά εάν εσύ δεν έχεις πάρει την απόφαση να αλλάξεις το πρόγραμμα γενικά στη ζωή σου, ό,τι χαρτιά και συμβουλές να σου δώσω, εγώ δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Είναι αυτό που λέμε «Συν Αθηνά και χείρα κινεί». Ξεσπάμε στο φαγητό σε τέτοιες καταστάσεις γιατί έχει κυριαρχήσει η νοοτροπία, γιατί το έχουμε στο μυαλό μα$ σαν απόλαυση. Επιστημονικά η σοκολάτα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη σεροτονίνη, άρα αυτό σημαίνει ότι έχουμε ανάγκη εκείνη τη στιγμή να ρυθμίσουμε την ορμόνη αυτή για να αισθανθούμε καλά και να νιώσουμε την ευεξία και καταφεύγουμε έτσι στην πιο εύκολη λύση. Η πιο δύσκολη λύση είναι αυτή που προτείνω εγώ, δηλαδή, να βγούμε έξω, να περπατήσουμε, να τρέξουμε, να κάνεις το οτιδήποτε το οποίο εμπεριέχει κίνηση, σύμφωνα με το "Λοιπόν".