Μίκης Θεοδωράκης: O θάνατός του πρώτη είδηση στον διεθνή Τύπο
Lifestyle

Μίκης Θεοδωράκης: O θάνατός του πρώτη είδηση στον διεθνή Τύπο

Μίκης Θεοδωράκης: Η είδηση του θανάτου του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη κάνει τον γύρο του κόσμου.

Έκτακτη είδηση ήταν ο θάνατός του από το πρακτορείο Reuters.

«Ο Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, του οποίου το μεταδοτικό μουσικό έργο για την ταινία του 1964 “Zorba the Greek” βοήθησε στην προώθηση της ηλιόλουστης, ξέγνοιαστης εικόνας της χώρας για εκατομμύρια τουρίστες, πέθανε την Πέμπτη, σε ηλικία 96 ετών», αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Και προσθέτει: «ένας πανύψηλος άντρας με σκεπτόμενο βλέμμα και κυματιστά μαλλιά, η μουσική του Θεοδωράκη θύμιζε το όραμά του για τον κόσμο: λαχτάρα για μια προοδευτική, δημοκρατική εκδοχή του κομμουνισμού».

Ενώ, οι New York Times, αναφέρουν: «Μίκης Θεοδωράκης, ο Έλληνας συνθέτης και μαρξιστής επαναστάτης πέθανε στα 96 του χρόνια». Και προσθέτει: «Διεξήγαγε έναν πόλεμο λέξεων και μουσικής εναντίον μιας στρατιωτικής χούντας που απαγόρευσε το έργο του και τον φυλάκισε κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας της στην Ελλάδα, από το 1967 έως το 1974».

Η δε Deutsche Welle σχολιάζει: «Ο Θεοδωράκης θεωρείτο ο διασημότερος συνθέτης της Ελλάδας στον 20ό αιώνα. Ειδικά, η μουσική του για την ταινία “Αλέξης Ζορμπάς” και το “Κάντο Χενεράλ” σε στίχους του Πάμπλο Νερούντα τον έκαναν διάσημο παγκοσμίως», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Γερμανική Ραδιοφωνία, ενώ το περιοδικό Focus κάνει λόγο για τον θάνατο του δημιουργού της μουσικής για το «Συρτάκι». «Κανένας άλλος δεν κατάφερε να ερμηνεύσει την ελληνική νοοτροπία με τόσο πρωτότυπο τρόπο και να την κάνει γνωστή σε όλον τον κόσμο. Όμως ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν απλώς ένας συνθέτης, ένας μουσικός και μαέστρος. Ήταν αντιστασιακός και πολιτικός».

Και τονίζει ότι στην Ελλάδα τα ΜΜΕ έχουν διακόψει τη ροή του προγράμματός τους και προβάλλουν ειδικά αφιερώματα.

Η εφημερίδα Die Zeit υπογραμμίζει: «Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους συνθέτες της Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος με τη μουσική για τον Αλέξη Ζορμπά έγραψε κινηματογραφική ιστορία, πέθανε στα 96 του χρόνια». Και προσθέτει: «Για πολλούς Έλληνες ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μέχρι και σήμερα η φωνή του λαού. Η μουσική του θεωρήθηκε παρηγοριά, ειδικά σε ιστορικά δύσκολες εποχές, όπως η στρατιωτική δικτατορία, αλλά και ένδειξη αντίστασης».

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved