Τέλος εποχής: Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ που βύθισε στη θλίψη έναν ολόκληρο λαό
Lifestyle

Τέλος εποχής: Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ που βύθισε στη θλίψη έναν ολόκληρο λαό

Ανασκόπηση 2022: Η χρονιά που φεύγει, θα μείνει στην ιστορία ως χρονιά ορόσημο, κυρίως για το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. 

Για επτά ολόκληρες δεκαετίες η βασίλισσα Ελισάβετ βρισκόταν στον θρόνο και όταν στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022 έφυγε από τη ζωή μετά από επιδείνωση της εύθραυστης υγείας της καθώς είχε περάσει και κορονοϊό, άφησε την τελευταία της πνοή βάζοντας τέλος σε μία ολόκληρη εποχή.

Ήταν το 1951, όταν η υγεία του πατέρα της, Γεωργίου ΣΤ΄ είχε επιδεινωθεί και η Ελισάβετ άρχισε να τον αντικαθιστά όλο και πιο συχνά σε δημόσιες εκδηλώσεις. Όταν εκείνη περιόδευσε τον Καναδά και έπειτα επισκέφθηκε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Χάρρυ Τρούμαν στην Ουάσινγκτον, τον Οκτώβριο του 1951, ο ιδιωτικός γραμματέας της, Μάρτιν Τσάρτερις, έφερε μαζί του μια πρόχειρη διακήρυξη ανόδου στο θρόνο της Ελισάβετ, σε περίπτωση που ο βασιλιάς πέθαινε ενώ εκείνη βρισκόταν στην περιοδεία. Στις αρχές του 1952 η Ελισάβετ και ο Φίλιππος σχεδίαζαν περιοδεία στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ βρίσκονταν στην Κένυα.

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 και ήταν ακόμα στην Κένυα, διαδόθηκε η είδηση για το θάνατο του Βασιλιά. Ο Φίλιππος ήταν αυτός που μετέφερε τα νέα στη νέα Βασίλισσα. Ο Μάρτιν Τσάρτερις της ζήτησε να επιλέξει όνομα για τη βασιλεία της, όμως εκείνη επέλεξε να κρατήσει το όνομα Ελισάβετ. Λίγο αργότερα ανακηρύχτηκε βασίλισσα, ενώ πλέον η επίσημη κατοικία της θα ήταν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Από τότε και για 70 ολόκληρα χρόνια, η βασίλισσα Ελισάβετ κατάφερε να δημιουργήσει έναν πραγματικό μύθο γύρω από το όνομά της και να κάνει τους απλούς πολίτες να τη σέβονται και να την αγαπούν.

Παρά τα δεκάδες σκάνδαλα και τη δύσκολη περίοδο της μοναρχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο που ξεκίνησε με το διαζύγιο του γιου της πρίγκιπα Καρόλου και τελείωσε με τον αναπάντεχο θάνατο της πολύ αγαπητής στον κόσμο πριγκίπισσας Νταϊάνα, η βασίλισσα Ελισάβετ κατάφερε να συγκρατήσει τον σεβασμό των υπηκόων της και να σταματάει, πριν καν ακόμα ξεκινήσουν, οι όποιες κακές γλώσσες που θα την έπιαναν στο στόμα τους.

Το «βαρύ» κεφάλαιο Μέγκαν-Χάρι

Είναι οι ίδιες κακές γλώσσες που λένε ότι εκείνο που δεν κατάφερνε συχνά να διαχειριστεί και την απασχολούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής της ήταν η απόσχιση του εγγονού της πρίγκιπα Χάρι που μπορεί να είχε απαλλάξει από τα βασιλικά του καθήκοντα μετά και την απόφασή του με τη σύζυγό του να φύγουν για να ζήσουν στην Αμερική, δεν έπαυε όμως να κυλάει το DNA της στις φλέβες της. Και εκείνος, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει προκαλέσει και πάλι πανικό στο παλάτι μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ του, τις ημέρες της κηδείας και του πένθους λόγω του θανάτου της γιαγιάς του ήταν εκεί για να πενθήσει μαζί με τον υπόλοιπο βρετανικό λαό.

Ο θάνατος που τη λύγισε

Πολλοί υποστηρίζουν ότι εκείνο που έκανε τη σκηροτράχηλη και αυστηρή βασίλισσα Ελισάβετ να λυγίσει και να ξεκινήσει η αρχή του τέλους στην ίδια 95 ετών μονάρχη ήταν ο θάνατος του συζύγου της τον Απρίλιο του 2021, μόλις λίγους μήνες δηλαδή πριν αποχαιρετήσει και εκείνη τον μάταιο τούτο κόσμο.

«Με βαθιά θλίψη η Αυτής Μεγαλειότης η Βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου», ανέφερε η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ την ημέρα του θανάτου του πρίγκιπα Φίλιππου ο οποίος είχε γεννηθεί στην Ελλάδα.

Οι δυο τους είχαν παντρευτεί μία πενταετία πριν εκείνη αναλάβει τον βασιλικό θρόνο. Πιο συγκεκριμένα η Ελισάβετ είχε παντρευτεί τον Δούκα του Εδιμβούργου το 1947 και μαζί αποτέλεσαν το μακροβιότερο ζευγάρι της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Ήταν μαζί 65 ολόκληρα χρόνια και η βασίλισσα φαίνεται πως δεν άντεξε αυτή την απώλεια. Μάλιστα, το στιγμιότυπο με τη βασίλισσα Ελισάβετ στην κηδεία του πρίγκιπά της να θρηνεί για τον χαμό του, είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. (φωτό παρακάτω)

Μόλις λίγους μήνες μετά, ένα ακόμα χτύπημα ήρθε για να την καταρρακώσει και να αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο την ήδη βεβαρημένη υγεία της. Ο κορονοϊός, παρ' όλο που τον ξεπέρασε, αποδυνάμωνσε τον οργανισμό της και άρχισε να αντιμετωπίζει όλο και συχνότερα προβλήματα υγείας. Η ανησυχία για την κατάστασή της άρχισε να είναι έκδηλη μέχρι που στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 άφηνε την τελευταία της πνοή στο Κάστρο Μπαρμόραλ, έχοντας κοντά της τα περισσότερα από τα μέλη της οικογένειάς της.

Όσα άφησε πίσω της

Για τους φανατικούς οπαδούς της, η βασίλισσα υπήρξε η πιο προοδευτική μονάρχης του κόσμου: «Δεν έκλεισε ποτέ την πόρτα στο μέλλον, αντίθετα άνοιξε τον δρόμο γι' αυτό» υποστηρίζουν για εκείνη. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που αποθεώνουν τη μοναδική της ικανότητα να είναι προοδευτική χωρίς όμως να χάνει τον ρόλο της ως προς τον βρετανικό λαό.

Και αυτή η κληρονομιά που άφησε θα πρέπει ανάλογα να συνεχιστεί από τον αντικαταστάτη της, αν και ο βασιλιάς Κάρολος δεν υπήρξε ποτέ το ίδιο δημοφιλής με τη μητέρα του.

Κανείς πάντως δεν ξεχνάει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ, σε αντίθεση με τον γιο της, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα και γεγονότα έβαζε πάντα την ιδιότητά της ως βασίλισσα πάνω από αυτή της επικεφαλής της οικογένειάς της, η οποία πολλές φορές την πρόδωσε. Τουλάχιστον σε όλα εκείνα που η ίδια ήθελε να διατηρήσει ως κανόνες στη βασιλική οικογένεια.

Τον ερχόμενο Μάιο, ο πρωτότοκος γιος της και πρώτος στη λίστα των διαδόχων του θρόνου που κρατούσε η Ελισάβετ, θα στεφθεί και επισήμως βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν απίθανο ο Κάρολος να καταφέρει να αποκτήσει τη δημοφιλία της μητέρας του και να αγαπηθεί όσο εκείνη από τον βρετανικό λαό.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved