Έφυγε από τη ζωή ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος!
Lifestyle

Έφυγε από τη ζωή ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος!

Έφυγε από τη ζωή στα 82 του χρόνια ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος το βράδυ της Τρίτης 10 Ιανουαρίου 2023. 

Τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν στην εντατική ιδιωτικού νοσοκομείου σε κρίσιμη κατάσταση. Είχαν προηγηθεί μήνες σοβαρών δυσκολιών και προβλημάτων με την υγεία του, ειδικά μετά το χτύπημα του κορονοϊού.

Ο Κωνσταντίνος είχε βασιλεύσει στην Ελλάδα από το 1964 έως το 1973 οπότε και κηρύχθηκε έκπτωτος.

Με δημοψήφισμα το 1974 και με ποσοστό 69,2% εξέπεσε οριστικά του αξιώματός του στην Ελλάδα με τους πολίτες να επιλέγουν την Γ' Ελληνική Αβασίλευτη Δημοκρατία ως μορφή πολιτεύματος.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο όμως τελικά επέλεξε να εγκατασταθεί στην Ελλάδα όπου και έζησε μέχρι την τελευταία του πνοή.

Τα πρώτα χρόνια

Γεννημένος στα ανάκτορα του Παλαιού Ψυχικού, ήταν ο γιος του Παύλου και της Φρειδερίκης. Στις 2 Ιουνίου του 1940 οπότε και γεννήθηκε είχαν πέσει 101 κανονιοβολισμοί από τον λόφο του Λυκαβηττού, όπως συνηθιζόταν τότε για να αναγγελθεί ότι επρόκειτο για την άφιξη ενός πρίγκιπα. Με τον β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η οικογένειά του και μαζί και ο ίδιος έφυγαν αρχικά στην Αίγυπτο και ύστερα στη Νότια Αφρική και ο Κωνσταντίνος επέστρεψε στην Ελλάδα όταν πλέον ήταν έξι ετών.

Με τα παιδιά του Αλεξία (δεξιά), τον Παύλο και τους συζύγους τους ένα καλοκαίρι πριν από αρκετά χρόνια στο Πόρτο Χέλι.

Ο αιφνίδιος θάνατος του θείου του Γεωργίου του Β' που ήταν βασιλιάς της Ελλάδας τότε, έχρισε τον πατέρα του Παύλο βασιλιά και τον Κωνσταντίνο διάδοχο του θρόνου. Το 1955 τού απονεμήθηκε ο τίτλος Δούκας της Σπάρτης.

Εννέα χρόνια μετά, το 1964 λόγω της επιδείνωσης της υγείας του πατέρα του, ο Κωνσταντίνος χρίστηκε αντιβασιλέας ενώ στις 6 Μαρτίου του ίδιου χρόνου, όταν έφυγε από τη ζωή ο βασιλιάς Παύλος, σε ηλικία μόλις 24 ετών, έγινε ο νέος βασιλιάς της Ελλάδας.

Βασιλικός γάμος

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1964 η Ελλάδα έζησε στιγμές όπως αυτές που ζουν τα τελευταία χρόνια οι Βρετανοί με τους γάμους του πρίγκιπα Γουίλιαμ και του πρίγκιπα Χάρι. Είχαν κατακλυστεί όλοι οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας από κόσμο που ήθελε να παρακολουθήσει τον γάμο του βασιλιά με τη 18χρονη τότε Άννα Μαρία.

Κατά τη διάρκεια του γάμου είχαν ρηφθεί και πάλι 101 κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβηττό ενώ μετά το τέλος του μυστηρίου που έγινε παρουσία όλης της Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου του Β' ακολούθησε πομπή με τους νεόνυμφους στο κέντρο της Αθήνας.

Όλα άλλαξαν για τη ζωή του Κωνσταντίνου με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967. Την 1η Ιουνίου του 1973 ο Κωνσταντίνος έπαψε και τυπικά να είναι βασιλιάς της Ελλάδας. Μετά από αυτό ο Κωνσταντίνος ο οποίος είχε φύγει με την οικογένειά του και ζούσε στο εξωτερικό απέφυγε για αρκετά χρόνια να επισκέπτεται την Ελλάδα. Η πρώτη φορά που ταξίδεψε εδώ ήταν τον Φεβρουάριο του 1981 με αφορμή τον θάνατο της μητέρας του Φρειδερίκης. Το 1992 ήρθε σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κατά την οποία εκχωρούσε το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας του στην Ελλάδα σε ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με αντάλλγμα την απόδοση των παλαιών θερινών ανακτόρων του Τατοΐου και το δικαίωμα να εξαχθεί ένας μεγάλος αριθμός κινητών περιουσιακών στοιχείων από τη χώρα. Τότε είχαν δημιουργηθεί επεισόδια μιας και ο κερκυραϊκός λαός σε διαδήλωσή του υποστήριζε ότι το ανάκτορο του Μον Ρεπό ανήκε στον λαό και όχι στον Κωνσταντίνο. Το 1993 ο Κωνσταντίνος έκανε την πρώτη μεγάλη επίσκεψή του στην Ελλάδα όμως το 1994 η κυβέρνηση Παπανδρέου ακύρωσε με νέο νόμο τη συμφωνία του 1992 αφαιρώντας του την περιουσία που είχε στην Ελλάδα αλλά και την ελληνική ιθαγένειά του. Μετά από προσφυγή του στα δικαστήρια και μάχες επί μαχών στις δικαστικές αίθουσες, αποδόθηκαν στον Κωνσταντίνο 13,7 εκατομμύρια ευρώ, αν και η οικογένειά του και ο ίδιος υπολόγιζαν τη βασιλική περιουσία στα 161 εκατομμύρια ευρώ.

Κορυφαίος αθλητής και ολυμπιονίκης

Ήταν το 1960 όταν ο Κωνσταντίνος μαζί με τον Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και τον Γιώργο Ζαΐμη έφερναν στην Ελλάδα, από τη Ρώμη της Ιταλίας όπου είχαν φιλοξενηθεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας η οποία είχε να κατακτήσει τέτοια διάκριση από το 1912. Οι τρεις αθλητές είχαν μόλις κατακτήσει χρυσό στην κατηγορία Ντράγκον με το σκάφος Νηρεύς.

Ο Κωνσταντίνος επίσης είχε κατακτήσει διακρίσεις στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα τοιχοσφαίρισης.

Υπήρξε επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής καθώς και επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας μαζί με τον Βασιλιά της Νορβηγίας, Χάραλντ Ε.

Από το 1994 υπήρξε πάτρονας της Διεθνούς Ενώσεως Μοντέρνου Πεντάθλου ("Union Internationale de Pentathlon Moderne" ) αλλά και πάτρονας και πρόεδρος του εκπαιδευτικού οργανισμού Round Square, ενός δικτύου 230 ιδιωτικών σχολείων σε 50 χώρες του κόσμου, όπως και πάτρονας του Gstaad Yacht Club, ενός Ιστιοπλοΐκού Ομίλου που εδρεύει στην Ελβετία.

Πριν από μερικά χρόνια είχε κληθεί σε εκδήλωση για να βραβεύσει αθλητές της Ιστιοπλοΐας και είχε ξεσπάσει σε κλάματα. Δείτε το βίντεο παρακάτω:

Μία μεγάλη οικογένεια

Ο Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία απέκτησαν πέντε παιδιά. Την Αλεξία (1965), τον Παύλο (1967), τον Νικόλαο (1969), τη Θεοδώρα (1983) και τον Φίλιππο (1986).

Απέκτησε τέσσερα εγγόνια από την Αλεξία η οποία παντρεύτηκε τον αρχιτέκτονα Κάρλος Μοράλες με τον οποίο ζουν στην Ισπανία και πέντε εγγόνια από τον Παύλο και τη Μαρί Σαντάλ οι οποίοι ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όλοι τους τα τελευταία χρόνια έκαναν κάθε καλοκαίρι διακοπές στην Ελλάδα ενώ όταν ο Κωνσταντίνος εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Πόρτο Χέλι σε μία υπερπολυτελή έπαυλη τον επισκέπτονταν όλα τα παιδιά του και τα εγγόνια του για τις διακοπές τους. Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ο ίδιος αποφάσισε να πουλήσει τη συγκεκριμένη βίλα σε Βούλγαρο επιχειρηματία, λόγω της εύθραυστης υγείας του που είχε επιδεινωθεί ακόμα παραπάνω. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα μετά από περίπου πενήντα χρόνια.

Οι ισχυροί δεσμοί με τις βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης

Ως νονός του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, του πρίγκιπα Γουίλιαμ, τον οποίο είχε βαφτίσει στις 4 Αυγούστου του 1982, ο Κωνσταντίνος διατηρούσε πάντα ισχυρούς δεσμούς με το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Έχει συγγενικούς δεσμούς με πολλές άλλες βασιλικές οικογένειες μιας και είναι δεύτερος ξάδερφος του Βασιλιά Καρόλου Γ' του Ηνωμένου Βασιλείου, θείος του Βασιλιά Φιλίππου ΣΤ' της Ισπανίας, ο οποίος είναι γιος της αδελφής του, Σοφίας ενώ και η βασίλισσα Μαργαρίτα Β' της Δανίας είναι αδελφή της συζύγου του Άννας Μαρίας.

©2010-2025 Gossip-tv.gr - All rights reserved