Lifestyle

Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη: Το σπουδαίο φιλανθρωπικό της έργο και οι διακρίσεις

Η εικόνα της Μαριάννας Βαρδή Βαρδινογιάννη σε κάθε εμφάνισή της, να περιτριγυρίζεται από μικρά παιδιά που έπεφταν στην αγκαλιά της σαν να ήταν η ίδια τους η μητέρα θα μείνει για πάντα στις μνήμες όλων μας καθώς πρώτο και κύριο μέλημά της στα τόσα χρόνια αφοσίωσης στο φιλανθρωπικό της έργο, ήταν η εξάλειψη των προβλημάτων των παιδιών. 

Ήταν η «καλή νεράιδα» των παιδιών που αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα, είτε επρόκειτο για την υγεία τους, την εκπαίδευσή τους, τις κακές συνθήκες ζωής τους ή ακόμα και την κακοποίηση και την εκμετάλλευση που αναγκάζονταν να υποστούν από το περιβάλλον τους. Εκείνη είχε πάντα μία αγκαλιά για όλα αυτά τα παιδιά και το αποδείκνυε καθημερινά με κάθε της δράση.

Ίδρυσε και υπήρξε Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Διονύσης Κοδέλλας, Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Η καλή νεράιδα των παιδιών

Αναλαμβάνοντας το 1999 την ιδιότητα της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούσαν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά, η Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη θέλησε να βγει και εκτός συνόρων και να σκύψει πάνω από τα προβλήματα και άλλων παιδιών. Υπήρξε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών. Υπήρξε επίσης Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριότατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β', Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia» ενώ ανέπτυξε ισχυρές σχέσεις με διάφορες διεθνείς προσωπικότητες όπως η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας και η Σούζαν Μουμπάρακ όπως και με διάφορα δίκτυα και οργανώσεις όπως ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Γυναικών που υπερασπιζόταν την ειρήνη.

Το 2013 η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Nizami Ganjavi μαζί με τους Ismail Serageldin, Vaira Vike-Freiberga, Tarja Halonen, Suleyman Demirel, Roza Otunbayeva, τον Πρέσβη Walter Fust και τον Federico Mayor Zaragoza.

«Η ζωή και ενός μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνίζεσαι» ήταν το μότο της σπουδαίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη που έφυγε σήμερα (24/7) από τη ζωή

Η «Ελπίδα» για χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές του

Η συγκίνηση της Μαριάννας Βαρδή Βαρδινογιάννη ήταν έκδηλη στις 14 Οκτωβρίου του 2010 όταν ένα μεγάλο όνειρό της γινόταν πραγματικότητα. Εκείνη την ημέρα εγκαινίασε το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Ελπίδα στην Αθήνα που έδινε σε χιλιάδες παιδιά που πάλευαν με τον καρκίνο την ελπίδα πως είχαν πλέον έναν σύμμαχο για να βγουν νικητές από αυτή τη μάχη. Και όταν είδε τα χαμόγελα αυτών των παιδιών στα πρόσωπά τους, ήξερε πως πλέον είχε κατακτήσει άλλη μία βουνοκορφή που αρχικά έμοιαζε απροσπέλαστη, όχι απλά δύσβατη ως διαδρομή.

Η αναγνώριση

Κατά κοινή ομολογία το έργο που αφήνει πίσω της είναι τεράστιο και ευτυχώς η ίδια η Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη είχε την τύχη να αναγνωριστεί γι' αυτό με πολλά βραβεία που απέκτησε στη δύσκολη αλλά σπουδαία διαδρομή της. Βραβεύτηκε το 2006 από τη Γαλλική Δημοκρατία ως Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής, κορυφαία διάκριση παγκοσμίως. Ο τίτλος του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής τής απονεμήθηκε το 2015. Κατείχε επίσης τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευεργεσίας από την Ελληνική Δημοκρατία ενώ το 2020 τής απονεμήθηκε το βραβείο Νέλσον Μαντέλα 2020 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το σπουδαίο έργο της.

© 2010-2025 Gossip-tv.gr - All rights reserved