Ντίνα Νικολάου: Παρουσίαση του βιβλίου της στην Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι
Στο ασφυκτικά γεμάτο σαλόνι της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι, συνεργάτες και φίλοι της γαστρονομίας γιόρτασαν τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου την επίσημη παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου μαγειρικής της Ντίνας Νικολάου.
Το βιβλίο με τίτλο CRÈTE la cuisine authentique «μαγειρεύτηκε» και φωτογραφήθηκε οξ ολοκλήρου στην Κρήτη τον Απρίλιο του 2023. Η Ντίνα Νικολάου με την φωτογράφο Delphine Constantini και την υπεύθυνη του Food Styling, Mélanie Martin, συνάντησαν φίλους σε όλη τη Κρήτη, δοκίμασαν κρητικά προϊόντα, άκουσαν κρητική λύρα και ευχαριστήθηκαν μεγάλα κρητικά τραπέζια με περίσσια φιλοξενία, αγάπη και εξαιρετική τσικουδιά!
Όλα αυτά τα μετέφεραν με μαεστρία σε αυτό το βιβλίο! Δεν μιλάμε μόνο για ένα βιβλίο μαγειρικής, μιλάμε για ένα ρεπορτάζ γαστρονομικό σε έναν τόπο που ξέρει να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής! Ένα βιβλίο που αγκάλιασε το γαλλικό κοινό από τη πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του στη Γαλλική αγορά!
Στην παρουσίαση για το βιβλίο μίλησαν ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία κύριος Δημήτρης Ζεβελάκης, ο οποίος επισήμανε πως «οι δυο χώρες -Ελλάδα και Γαλλία- έχουν πολλά κοινά και εκτιμούν ιδιαίτερα και οι δύο χώρες την γαστρονομία! Η Ελλάδα έχει να επιδείξει παρά πολλά και ειδικότερα η Κρήτη, μέσα από την ιστορία της, την γαστρονομία της, τον πολιτισμό της, την θερμή υποδοχή των ανθρώπων! Μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές, όπως είναι σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου της Ντίνας Νικολάου, προωθούμε την φιλία και την συνεργασία ανάμεσα στους δυο λαούς της Ελλάδας και της Γαλλίας στον τομέα της γαστρονομίας».
Το λόγο πήρε ο Guillaume Gomez, (πρεσβευτής της Γαλλικής γαστρονομίας σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο καθώς και προσωπικός αντιπρόσωπος του Προέδρου Μακρον, όσον αφορά στις συναναστροφές γενικά για τη γαστρονομία) που ευχαρίστησε θερμά την Ντίνα Νικολάου για το βιβλίο της-ύμνο στην γαστρονομία της Κρήτης, που το θεωρεί μέσο σύνδεσης και επικοινωνίας των δυο λαών.
Ο διάσημος κριτικός γαστρονομίας Gilles Pudlowski όπως και ο σύμβουλος γαστρονομίας Sébastien Ripari μίλησαν με ενθουσιασμό για την Κρήτη που γνώρισαν με ξεναγό την Ντίνα Νικολάου σε ταξίδι γαστρονομίας.
Η Ντίνα Νικολάου εμφανώς συγκινημένη ευχαρίστησε τους συντελεστές του βιβλίου, όπως και τους φίλους της στη Κρήτη που με ενθουσιασμό και μεράκι βοήθησαν στη δημιουργία αυτού του βιβλίου! Τόνισε με θέρμη: «Αναδείξαμε με εξωστρέφεια το αληθινό και αγαπησιάρικο πρόσωπο της Κρήτης. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός, καλοκαίρι και χειμώνα, πόσο μάλλον η Κρήτη! Τα τελευταία 20 χρόνια λιθαράκι λιθαράκι βοηθήσαμε στο να αγαπήσουν και να γνωρίσουν οι Γάλλοι την αληθινή Ελληνική κουζίνα μακριά απο τα τουριστικά κλισέ».