Η συγκλονιστική ιστορία της «Ελληνίδας» πεθεράς της βασίλισσας Ελισάβετ που έζησε ως μοναχή
Η μητέρα του πρίγκιπα Φιλίππου άφησε ένα συγκινητικό γράμμα στον γιο της λίγο πριν αφήσει την τελευταία της πνοή, το 1969.
Τα τελευταία εκείνα χρόνια μητέρα και γιος ζούσαν μαζί στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ο Φίλιππος ήταν τότε 48 ετών, δούκας του Εδιμβούργου, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου, πατέρας του διαδόχου του θρόνου Καρόλου και τριών ακόμη παιδιών.
Ο πρίγκιπας Φίλιππος προσγειώθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και στο προσκήνιό της μέσω της Ελισάβετ, έχοντας ζήσει προηγουμένως μια ζωή που στιγματίστηκε από μεγάλες τραγωδίες και από την έλλειψη της μητέρας του που ήταν διαρκώς απούσα, όπως και ο πατέρας του. Τα τελευταία χρόνια της Αλίκης, ωστόσο, οι δυο τους ήρθαν κοντά.
Το γράμμα της Αλίκης στον γιο της, πρίγκιπα Φίλιππο
Η Αλίκη έγραψε στον «αγαπημένο της Φίλιππο» και του είπε να «είναι γενναίος» πριν εκείνη φύγει από τη ζωή, στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 5 Δεκεμβρίου 1969. Το γράμμα έγραφε: «Αγαπητέ Φίλιππε, να είσαι γενναίος, και να θυμάσαι ότι ποτέ δεν θα σε αφήσω και θα με βρίσκεις πάντα όταν με χρειάζεσαι περισσότερο. Με όλη μου την αφοσίωση και την αγάπη, η ηλικιωμένη σου μαμά».
Ποια ήταν η πριγκίπισσα Αλίκη
Η πριγκίπισσα Αλίκη γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1885 στο Κάστρο του Ουίνδσορ παρουσία της προγιαγιάς της, Βικτώριας, και μεγάλωσε ως Αγγλίδα πριγκίπισσα. Όταν ήταν μικρή, η Αλίκη διαγνώστηκε ως εκ γενετής κωφή, ωστόσο, μπορούσε να μιλάει καθαρά και έγινε άπταιστη αναγνώστρια χειλιών. Δημιούργησε οικογενειακούς δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια της Ελλάδας όταν παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Ανδρέα το 1903 - έναν νεότερο γιο του τότε βασιλιά της Ελλάδας - και έγινε πριγκίπισσα της Ελλάδας και της Δανίας. Ο Φίλιππος γεννήθηκε μετά από τέσσερις κόρες, το 1921 και λίγο αργότερα η βασιλική οικογένεια της Ελλάδας εξορίστηκε μετά την παραίτηση του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’ της Ελλάδας, που αναγκάστηκε να αποχωρήσει το 1917. Ο Φίλιππος, μωρό τότε, έφυγε από την Ελλάδα και την Κέρκυρα συγκεκριμένα, σε ένα καφάσι με πορτοκάλια. Και τότε ξεκίνησε μια μακρά περιπέτεια για τον ίδιο... Άλλαζε χώρες, χέρια, οικογένειες για χρόνια. Ενώ ο Φίλιππος ήταν ακόμα νήπιο, η οικογένειά του έφυγε στο Παρίσι με βρετανικό πολεμικό πλοίο. Μόλις έφτασαν στη Γαλλία, ζούσαν με ελεημοσύνες από συγγενείς. Η αγχωτική αυτή περίοδος προκάλεσε πίεση στην Αλίκη, της οποίας οι φλογερές θρησκευτικές πεποιθήσεις είχαν γίνει σιγά σιγά πιο εκκεντρικές με τα χρόνια.
Η κατάρρευση της πριγκίπισσας Αλίκης και οι ακτινοβολίες στις ωοθήκες
Μετά από μερικά ταραχώδη χρόνια, η Αλίκη υπέστη νευρική κατάρρευση το 1930. Άρχισε να ακούει φωνές και πίστευε ότι είχε στενές σχέσεις με τον Ιησού και άλλες θρησκευτικές προσωπικότητες. Η πριγκίπισσα στάλθηκε σε σανατόριο όταν ο Φίλιππος ήταν μόλις εννέα ετών. Τον πήγαν για πικνίκ με τη γιαγιά του και όταν επέστρεψε, η μητέρα του είχε φύγει. Υπό τη συμβουλή του διάσημου ψυχαναλυτή, οι ωοθήκες της βομβαρδίστηκαν με ακτίνες X, οι οποίες υποτίθεται ότι θα την έκαναν να απαλλαγεί από τις ανεκπλήρωτες σεξουαλικές της επιθυμίες. Μετά τη θεραπεία, εισήχθη σε ένα ελβετικό σανατόριο όπου παρέμεινε για δυόμισι χρόνια. Όταν η Αλίκη τελικά απελευθερώθηκε από το σανατόριο το 1932, περιπλανήθηκε σε μικρά γερμανικά πανδοχεία. Ο Φίλιππος δεν επανενώθηκε με τη μητέρα του μέχρι που ήταν 16 ετών το 1937. Η Αλίκη ήθελε ο Φίλιππος να επιστρέψει μαζί της στην Αθήνα, μετά την αποκατάσταση της ελληνικής μοναρχίας το 1935. Όμως ο Φίλιππος είχε ήδη χαράξει το μέλλον του στο Βασιλικό Ναυτικό, οπότε η μητέρα του έμεινε μόνη της στην Ελλάδα. Μέχρι το 1941, η Αλίκη ήταν αποκλεισμένη στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ελλάδα.
Πεθερά βασίλισσας
Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος έκανε πρόταση γάμου στην πριγκίπισσα Ελισάβετ με ένα δαχτυλίδι που περιείχε διαμάντια από την τιάρα της μητέρας του. Η Αλίκη πούλησε τα υπόλοιπα κοσμήματά της για να δημιουργήσει το δικό της θρησκευτικό τάγμα, τη Χριστιανική Αδελφότητα της Μάρθας και της Μαρίας, το 1949, και έγινε μοναχή. Συνέχισε χτίζοντας ένα μοναστήρι και ένα ορφανοτροφείο σε ένα φτωχό προάστιο της Αθήνας. Η Αλίκη παρέμεινε στην Ελλάδα μέχρι το 1967, όπου έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα. Αρνήθηκε να φύγει από τη χώρα μέχρι που ο πρίγκιπας Φίλιππος έστειλε ένα αεροπλάνο και ένα ειδικό αίτημα της βασίλισσας Ελισάβετ για να τη φέρει στην πατρίδα της. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της ζώντας στο παλάτι του Μπάκιγχαμ με τον γιο και τη νύφη της. Η Αλίκη, η οποία πέρασε τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής της ως μοναχή, είχε αρχικά αναπαυθεί σε μια κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ. Η τελευταία της επιθυμία ήταν να ταφεί με την οικογένειά της στην Ιερουσαλήμ. Αφού η βρετανική βασιλική οικογένεια διεξήγαγε «λεπτές διαπραγματεύσεις με τη βασιλική οικογένεια της Ιορδανίας», η επιθυμία της πριγκίπισσας εκπληρώθηκε το 1988,19 χρόνια μετά τον θάνατό της.
Πηγή: Λοιπόν