Ντίνα Νικολάου: «Πολλά παιδιά θέλουν να ασχοληθούν με την μαγειρική για να κάνουν τηλεοπτική καριέρα»
Πώς σχολιάζει η Ντίνα Νικολάου την υπερπληθώρα τηλεοπτικών εκπομπών μαγειρικής;
«Τα τελευταία χρόνια ο λόγος για τον οποίο κάποιος ασχολείται με τη μαγειρική δυστυχώς έχει αλλάξει. Πολλά παιδιά θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο για να κάνουν τηλεοπτική καριέρα. Τα έχουν μπερδέψει. Μου έχει τύχει να πω σε παιδί το οποίο ήταν όμορφο, νέο και έξυπνο ότι είχε όλα τα καλά, αλλά δεν έκανε για μάγειρας και μου απάντησε: "Μα θέλω να κάνω τηλεόραση. Είναι ο μόνος τρόπος να μπω πιο εύκολα στην τηλεόραση". Και το εννοούσε», λέει στο Πρώτο Θέμα και συνεχίζει: «Το φταίξιμο, όμως, δεν είναι δικό του. Το σύστημα το επιτρέπει. Εδώ υπάρχουν πλέον food bloggers που μέχρι πριν από δύο χρόνια δεν ήξεραν να ξεχωρίσουν τον μαϊντανό από τον άνηθο και τώρα γράφουν βιβλία μαγειρικής. Οτιδήποτε έχει πίσω κόπο, σπουδές και βάθος ή αξιοπρέπεια είναι παλιακό ή δεν ενδιαφέρει το τηλεοπτικό κοινό. Το μοναδικό που χρειάζεσαι για να βρεθείς μπροστά από την κάμερα πια είναι να γράφεις καλά στον φακό», λέει και καταλήγει: «Μαγειρεύω επαγγελματικά 20 χρόνια. Στην αρχή είχα την ανάγκη να δείξω ότι "ω, ναι, έχω πάει στο καλύτερο σχολείο στη Γαλλία, ω, ναι, έχω κάνει σεμινάρια δίπλα σε όλους τους τριάστερους σεφ, ω, ναι, έχω φάει σχεδόν σε όλα τα τριάστερα του κόσμου, ω, ναι, ξέρω όλες τις εθνικές κουζίνες". Ηθελα να το δείξω αυτό στη δουλειά μου, ήθελα να το καταλάβουν όλοι. Μην ξεχνάς δε ότι ήμουν και γυναίκα σε έναν -μέχρι και σήμερα- ανδροκρατούμενο χώρο. Ωστόσο, ποτέ δεν επέτρεψα να κάνουν focus είτε στη γυναικεία μου υπόσταση, είτε να υπαινιχθούν ότι δεν μπορώ να τα καταφέρω. Πάντα είχα τον σεβασμό των συναδέλφων μου. Μάλιστα έχω εκπαιδεύσει πολλούς και καλούς αναγνωρισμένους σεφ και παράλληλα καλούς ανθρώπους, διότι δυστυχώς ο χώρος μας πάσχει. Το συγκεκριμένο επάγγελμα δεν ευνοεί την κοινωνικότητα των ανθρώπων, γι' αυτό και πολλοί εξ αυτών βγάζουν αργότερα κομπλεξικές συμπεριφορές».