Σουπιές με χόρτα, λεμόνι και κάππαρη από τον Γιάννη Λουκάκο για τις ημέρες της νηστείας
Εβδομάδα νηστείας αυτή που διανύουμε και ο Γιάννης Λουκάκος φτιάχνει σουπιές μαγειρευτές με χόρτα, λεμόνι και κάππαρη.
Υλικά για τις σουπιές
50 γραμμ. ελαιόλαδο
600 γραμμ. σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρό καρέ
100 γραμμ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
20 γραμμ. κρεμμύδι φρέσκο, κομμένο σε πλάγιες φέτες
40 γραμμ. φινόκιο, σε μέτριο καρέ
5 γραμμ. σκόρδο ψιλοκομμένο
40 ml ούζο
200 ml ζωμό ψαριού ή νερό
100 γραμμ. σπανάκι, σε μεγάλα κομμάτια
30 ml χυμό λεμόνι και 5 γρομμ. ξύσμα λεμόνι
10 γραμμ. κάππαρη
Μάραθο, ψιλοκομμένο
Χόρτα
Αλάτι
Για τα χόρτα
200 γρ. σέσκουλα
200 σταμναγκάθι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΟΥΠΙΕΣ
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε πολύ δυνατή φωτιά και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τη σουπιά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Αποσύρουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το ξερό και το φρέσκο, το φινόκιο και τα αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μυρίσει. Σβήνουμε με το ούζο και προσθέτουμε τον ζωμό του ψαριού και τις σουπιές. Αλατίζουμε και σιγοβράζουμε με καπάκι, μέχρι να γίνουν οι σουπιές και να δέσει ο ζωμός. Βάζουμε στην κατσαρόλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα 5 λεπτά ακόμη.
ΓΙΑ ΤΑ ΧΟΡΤΑ
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα με νερό στη φωτιά. Αλατίζουμε καλά και φέρνουμε σε βρασμό. Προσθέτουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα, βράζουμε τα χόρτα χωριστά, μέχρι να μαλακώσουν στον βαθμό που θέλουμε. Αφαιρούμε από το νερό και κρυώνουμε σε νερό με πάγο. Τα βγάζουμε από το νερό και τα στραγγίζουμε καλά